Krigen i Ukraina

Russland raser mot norske bedrifter

Norske turistbedrifter på Svalbard boikotter de russiske aktørene på grunn av krigen i Ukraina. Russland mener praksisen kan være ulovlig.

BOIKOTTER RUSSERNE: Longyearbyen på Svalbard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BOIKOTTER RUSSERNE: Longyearbyen på Svalbard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Norske turistbedrifter på Svalbard boikotter de russiske aktørene på grunn av krigen i Ukraina. Russland mener praksisen kan være ulovlig.

– Vi tror at boikotten er juridisk ulovlig og har trekk av sammensvergelse av foretak, skriver den russiske ambassaden i Oslo i en epost til NTB.

Eposten er undertegnet ambassadesekretær Timur Chekanov.

– Det er kjent at før pandemien var inntektene til russiske reiselivsoperatører større enn hos norske reiselivsselskaper på grunn av stor interesse for Barentsburg og Pyramiden, fortsetter han.

Oppfordring

Turistnæringen på Svalbard er akkurat i ferd med å våkne skikkelig til liv igjen etter to år med pandemi, og det kryr av turister i Longyearbyen. Men for den russiske virksomheten i Barentsburg og Pyramiden er det oppstått nye utfordringer;

Etter at Russland invaderte Ukraina har Svalbard Reiselivsråd har vedtatt å oppfordre medlemmene til å slutte å kjøpe tjenester fra det statlige russiske selskaper, inkludert Trust Arcticugol som driver virksomheten i Barentsburg og Pyramiden. Flere bedrifter følger oppfordringen, og dermed blir det færre kunder på russerne – som vanligvis besøkes av turfølger fra en rekke norske turoperatører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.