Lekkasje på Nord Stream 1 og 2

Russland skylder på svensk robot

Russiske myndigheter antyder at en «Nato-robot» kan ha stått bak gasslekkasjene i Østersjøen. Men i virkeligheten er roboten svensk.

SKYLDER PÅ NATO: Dette bildet av den svenske undervannsroboten ble mandag spredd i russiske medier, med krasse antydninger om at Nato har brukt den i en sabotasjeaksjon. Foto: Telegram
SKYLDER PÅ NATO: Dette bildet av den svenske undervannsroboten ble mandag spredd i russiske medier, med krasse antydninger om at Nato har brukt den i en sabotasjeaksjon. Foto: Telegram Vis mer
Publisert

Russlands siste våpen i informasjonskrigen mot Vesten er en robot ved Nord Stream-rørledningene, som hevdes å være en militær Nato-farkost.

I virkeligheten er det en svensk robot som sank i 2014 i forbindelse med en øvelse i Østersjøen, ifølge Expressen.

Avfeier innsynskrav

Danmark, Sverige og Tyskland har nå åpnet etterforskning i det eksperter tror er en sabotasjeaksjon på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

De to rørledningene frakter gass mellom Russland og Tyskland. Lekkasjen på rørledningene fant sted i internasjonalt farvann, like utenfor den danske øya Bornholm.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson gikk mandag ut på en pressekonferanse og avfeide Russlands krav om innsyn i etterforskningen av lekkasjene.

Onsdag gjorde russerne et nytt forsøk på å få innsyn i etterforskningen. Denne gangen var det Danmark som fikk forespørselen.

Skylder på Nato

Kort tid etter ble et bilde av roboten presentert på russisk stats-TV.

- 6. november 2015, under visuelle inspeksjoner av Nord Stream 1-rørledningen, ble en av Natos minesveipere, SeaFox, funnet, sier Sergej Kuprijanov, pressesekretær i den russiske statlige gassgiganten Gazprom, i et TV-intervju ifølge Expressen.

I intervjuet hevder han ubåten gikk tapt under en Nato-øvelse, og at den bar sprengladninger da den sank.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Roboten er altså ikke tilknyttet Nato, men snarere Sverige, skriver Expressen. Den svenske storavisa melder at hendelsen der roboten sank er velkjent for svenske myndigheter.

Det svenske forsvarsdepartementet slapp i 2015 en pressemelding om roboten, som er et fjernstyrt fartøy av typen Seafox som benyttes for å rydde miner.

offentliggjort i 2015

Funnet av roboten like ved gassledningen ble offentliggjort i 2015.

- Farkosten, som styres via kabel, ble mistet da kabelen røk under en øvelse i 2014. Forliset fant sted langt fra der den ble funnet, skriver det svenske forsvarsdepartementet.

Russiske medier og myndighetspersoner er opptatt av at Vesten skal få skylda for at disse rørledningene ble sprengt. Når det nå viser seg at en svensk robot ble funnet under en av rørene i 2015, bruker de det til å antyde at Nato kan ha stått bak.

- De vil så tvil om det vestlige narrativet.

Det sier Jørn Holm-Hansen, Russland-ekspert og seniorforsker ved NIBR-OsloMet.

- De er åpenbart opptatt av å framstille det som at Russland ikke kan ha stått bak noen sabotasjeaksjon mot rørledningene, men i stedet at det er de som er offeret. Det dreier seg jo om deres gass, sier Holm-Hansen.

- Koordinert

Omtrent samtidig som at intervjuet med Gazprom-sjefen ble sendt på TV, gikk pressetalsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, ut på sin Telegram-konto og la ut bilder av roboten like ved gassrørledningen.

- Det er helt sikkert en koordinert aksjon. Man går ikke ut med denne typen utsagn uten at det er klarert, sier Holm-Hansen, og viser til at det er Gazprom som uttaler seg i saken.

- Hadde det vært en tilfeldig russisk politiker i Dumaen ville det kanskje stilt seg litt annerledes, men Gazprom er en tung institusjon, og de uttaler seg ikke om sensitive saker som dette i hytt og vær, sier han.

Ulike signaler

Han tror målet for informasjonen i hovedsak er russere.

- Det inngår i en russisk strategi, der de sender ut mange ulike signaler og forklaringer når noe som er vanskelig for dem skjer, sier han.

- Etter at Malaysya Airlines-flyet ble skutt ned over Ukraina i 2014, kom det i russiske medier hundrevis av forskjellige forklaringer på hvorfor. Det kan være dette er starten på noe liknende.

De fleste spekulasjonene i Vesten peker på Russland som ansvarlig for et påstått sabotasjeangrep mot rørledningene.

Ikke overbevist

Selv er ikke Jørn Holm-Hansen overbevist om at Russland nødvendigvis står bak.

- Det framstår ikke spesielt rasjonelt for meg å angripe disse rørledningene. Det spørs hvor mye Russland har å tjene på at verden og den russiske befolkningen tror Vesten står bak, sett i forhold til omkostningene det vil ha for Gazprom og Russland, sier Holm-Hansen.

- Samtidig virket ikke invasjonen i Ukraina særlig rasjonell heller.

Onsdag uttalte Vladimir Putin at Russland igjen er klare til å levere gass gjennom Nord Stream 2.

- Vi er klare for å levere ekstra denne vinteren, sa Putin, men viste samtidig til at avgjørelsen ligger hos EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer