Lekkasje på Nord Stream 1 og 2

Russland skylder på svensk robot

Russiske myndigheter antyder at en «Nato-robot» kan ha stått bak gasslekkasjene i Østersjøen. Men i virkeligheten er roboten svensk.

SKYLDER PÅ NATO: Dette bildet av den svenske undervannsroboten ble mandag spredd i russiske medier, med krasse antydninger om at Nato har brukt den i en sabotasjeaksjon. Foto: Telegram
SKYLDER PÅ NATO: Dette bildet av den svenske undervannsroboten ble mandag spredd i russiske medier, med krasse antydninger om at Nato har brukt den i en sabotasjeaksjon. Foto: Telegram Vis mer
Publisert

Russlands siste våpen i informasjonskrigen mot Vesten er en robot ved Nord Stream-rørledningene, som hevdes å være en militær Nato-farkost.

I virkeligheten er det en svensk robot som sank i 2014 i forbindelse med en øvelse i Østersjøen, ifølge Expressen.

Avfeier innsynskrav

Danmark, Sverige og Tyskland har nå åpnet etterforskning i det eksperter tror er en sabotasjeaksjon på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

De to rørledningene frakter gass mellom Russland og Tyskland. Lekkasjen på rørledningene fant sted i internasjonalt farvann, like utenfor den danske øya Bornholm.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson gikk mandag ut på en pressekonferanse og avfeide Russlands krav om innsyn i etterforskningen av lekkasjene.

Onsdag gjorde russerne et nytt forsøk på å få innsyn i etterforskningen. Denne gangen var det Danmark som fikk forespørselen.

Skylder på Nato

Kort tid etter ble et bilde av roboten presentert på russisk stats-TV.

- 6. november 2015, under visuelle inspeksjoner av Nord Stream 1-rørledningen, ble en av Natos minesveipere, SeaFox, funnet, sier Sergej Kuprijanov, pressesekretær i den russiske statlige gassgiganten Gazprom, i et TV-intervju ifølge Expressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer