Lekkasje på Nord Stream 1 og 2

Russland skylder på svensk robot

Russiske myndigheter antyder at en «Nato-robot» kan ha stått bak gasslekkasjene i Østersjøen. Men i virkeligheten er roboten svensk.

SKYLDER PÅ NATO: Dette bildet av den svenske undervannsroboten ble mandag spredd i russiske medier, med krasse antydninger om at Nato har brukt den i en sabotasjeaksjon. Foto: Telegram
SKYLDER PÅ NATO: Dette bildet av den svenske undervannsroboten ble mandag spredd i russiske medier, med krasse antydninger om at Nato har brukt den i en sabotasjeaksjon. Foto: Telegram Vis mer
Publisert

Russlands siste våpen i informasjonskrigen mot Vesten er en robot ved Nord Stream-rørledningene, som hevdes å være en militær Nato-farkost.

I virkeligheten er det en svensk robot som sank i 2014 i forbindelse med en øvelse i Østersjøen, ifølge Expressen.

Avfeier innsynskrav

Danmark, Sverige og Tyskland har nå åpnet etterforskning i det eksperter tror er en sabotasjeaksjon på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

De to rørledningene frakter gass mellom Russland og Tyskland. Lekkasjen på rørledningene fant sted i internasjonalt farvann, like utenfor den danske øya Bornholm.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson gikk mandag ut på en pressekonferanse og avfeide Russlands krav om innsyn i etterforskningen av lekkasjene.

Onsdag gjorde russerne et nytt forsøk på å få innsyn i etterforskningen. Denne gangen var det Danmark som fikk forespørselen.

Skylder på Nato

Kort tid etter ble et bilde av roboten presentert på russisk stats-TV.

- 6. november 2015, under visuelle inspeksjoner av Nord Stream 1-rørledningen, ble en av Natos minesveipere, SeaFox, funnet, sier Sergej Kuprijanov, pressesekretær i den russiske statlige gassgiganten Gazprom, i et TV-intervju ifølge Expressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.