- Russland svært nær bankerott

Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si.

BANKEROTT: Vladimir Putins Russland er svært nær bankerott, mener sjeføkonom for Verdensbanken. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS / NTB
BANKEROTT: Vladimir Putins Russland er svært nær bankerott, mener sjeføkonom for Verdensbanken. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Rubelkollaps, en styringsrente som er satt opp til nivåer man knapt har sett maken til noe sted, sanksjonerte banker og rikinger, og utelukkelse fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

På toppen av det hele rømmer store internasjonale selskap. Russland er i ferd med å bli totalt økonomisk isolert.

«Søppel»

Kredittratingbyrået Fitch Rating nedgraderte landets statsgjeld torsdag, og mener at et mislighold er like rundt hjørnet.

De har nedgradert gjelda fra B til C. Dette er andre nedgraderingen denne måneden, etter at de første gang nedgraderte gjelda 2. mars.

- Utviklingen siden da har, etter vårt syn, ytterligere undergravd Russlands vilje til å betale statsgjeld. Den ytterligere opptrappingen av sanksjoner, og forslag som kan begrense energihandel, øker sannsynligheten for en politisk reaksjon fra Russland, som i det minste inkluderer selektiv manglende betaling av statsgjeldsforpliktelsene, lyder dommen, ifølge The Guardian.

Tidligere har også Moodys nedgradert Russlands utenlandsgjeld til «søppel».

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Søndag antydet også Russland at mislighold kan komme til å bli utfallet, selv om de på det tidspunktet fastholdt at de vil fortsette å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.

Likevel advarte de om at internasjonale sanksjoner på energiindustrien kan begrense deres evne og vilje til å betale gjeld.

- Den faktiske muligheten for å gjennomføre slike betalinger til utlendinger vil avhenge av de begrensende tiltakene som er introdusert av utenlandske stater mot den russiske føderasjonen, het det i en uttalelse fra det russiske finansdepartementet.

En som vet mye om når statsfinansene kollapser er nordmannen Svein Harald Øygard. Han ble utpekt som midlertidig sentralbanksjef på Island etter bankkollapsen der i 2009.

Øygard har også lang politisk erfaring i Norge, blant annet som statssekretær da Sigbjørn Johnsen var finansminister mellom 1990 og 1994 og måtte delta i håndteringen av den norske finanskrisen.

- Om du misligholder statsgjelda har du i prinsippet plikt til å betale alt. Det første som skjer, er at du per definisjon detter ned i rating. Din karakter som låntaker svekkes. Det betyr at renta, i den grad du får lån, går opp. I tillegg har mange långivere regler som sier at de ikke kan gi lån til land med svak kredittscore, forteller Øygard, som presiserer at han uttaler seg på generalt grunnlag, til Børsen.

- Nær statsbankerott

Den første testen på om russerne kan eller vil betale gjelda, er onsdag i neste uke. Da må de betale et avdrag på 117 millioner dollar.

Ifølge Institute for International Finance (IIF) har Russlands samlede statsgjeld falt fra 733 milliarder dollar til 480 milliarder dollar fra 2014 og fram til i dag. 135 milliarder dollar av gjelda forfaller i løpet av det neste året, skriver The Guardian.

Når en stat ikke betaler avdrag eller renter på lånet, kalles det på engelsk «default». På norsk er det ensbetydende med mislighold av lånet, og dermed kan man på folkelig vis si at det er en statskonkurs. På fagspråket kalles det en statsbankerott.

- Både Russland og Hviterussland er i nærheten av statsbankerott. De har ennå ikke fått en rating som tilsier at de har valgt å misligholde gjelda, men de er svært nære, advarte sjeføkonom for Verdensbanken, Carmen Reinhart, torsdag, ifølge Reuters.

En statsbankerott skiller seg åpenbart på mange måter fra det som skjer når en privatperson går konkurs. Det er ingen som kan komme og ta bilen, slik som man kan gjøre når en person går konkurs.

Men historien viser eksempler på hva som faktisk kan skje.

Da Argentina misligholdt sin statsgjeld, gikk en rekke hedgefond hardt etter dem. Det førte blant annet til at argentinerne ikke turte å fly presidentflyet ut av landet, i frykt for at det skulle bli beslaglagt av kreditorene, og enda verre holdt det på å gå med landets skoleskip.

Det ble holdt igjen i havna i Ghana, og argentinerne fikk det først tilbake da et FN-tribunal fastslo at kreditorene ikke kunne kreve inn gjelda ved å beslaglegge det.

- Kan gå ut over bedrifter

Dette er på ingen måte det mest alvorlige ved mislighold av statsgjeld, for utgangspunktet er at statsgjelden er referansen for landets soliditet.

Dermed gir det ringvirkninger når staten misligholder sine gjeldsforpliktelser.

- Hovedregelen er at bedrifter i et land ikke kan ha bedre rating enn landet. Så kan man spørre hvorfor kan ikke en bedrift i Argentina ha bedre karakter enn staten Argentina, om selskapet er supersolid, sier Øygard, som gir følgende svar på det spørsmålet:

- Det er fordi staten når som helst kan komme og skattlegge pengene, og ta alle pengene. Selv om bedriften har penger, så gjelder altså ikke det. Hvis staten får rating som et land i mislighold, så får alle selskapene det også.

Han legger til at også kredittkortselskap, eksportører og teknologileverandører kan være opptatt av sine kunders soliditet.

- For dem kan ratingene også være viktige. Alt dette spiller sammen med sanksjonene. Det er sannsynlig at noen som ikke dekkes av sanksjonene rammes av statens mislighold.

Har vært bankerott tidligere

Hvor lenge et land må slite med resultatet av en default vil variere. Det kommer an på hvor lang hukommelse kreditorene har.

- Kommer det et nytt regime som forplikter seg til å betale, så er man kanskje tilbake etter 3-5 år, sier Øygard.

For Russlands del vil det neppe påvirke den vanlige russer i særlig grad, påpeker Øygard.

- Russland er en stor økonomi, og den vanlige russer handler jo ikke på Prada eller kjøper særlig mye importerte varer. De spiser russisk mat, og går i russiskproduserte klær. Den største importkategorien deres er utenlandsreiser, men viktigere er nok deres import av medisiner og elektronikk og datautstyr, sier Øygard.

Russland har vært statsbankerott tidligere, deriblant under revolusjonen i 1917 og i 1998, da landets finanser var svake etter Sovjetunionens kollaps.

Den gang misligholdt Russland sin innenlandsgjeld, og var per definisjon statsbankerott, men selv da fortsatte de å betale sin utenlandsgjeld i dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer