Invasjonen av Ukraina:

Russland tjener millioner på stjålet korn

Det er ikke bare på slagmarken Ukraina kjemper en krig. Siden februar har de kjempet for å få eksportere korn.

UKRAINSK HVETE: Kornet som ble losset fra lasteskipet «MV Brave Commander» i afrikanske Djibouti 30. august, kom fra den ukrainske havnebyen Juzjne. Foto: Hugh Rutherford, FNs matvareprogram / Reuters / NTB
UKRAINSK HVETE: Kornet som ble losset fra lasteskipet «MV Brave Commander» i afrikanske Djibouti 30. august, kom fra den ukrainske havnebyen Juzjne. Foto: Hugh Rutherford, FNs matvareprogram / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russlands invasjon av Ukraina har fått konsekvenser langt utover falne soldater og drepte sivile. Den har også satt i gang en global matkrise - fordi det er verdens to største korneksportører som er i krig.

Flere afrikanske land er i en sultkatastrofe som følge av krigen. FN anslår at den globale matkrisen har sendt 47 millioner mennesker ut i akutt hungersnød.

Milliardbeløp

De første månedene av krigen nektet Russland Ukraina å eksportere korn. Samtidig kom det beskyldninger om at Russland stjal kornet for å finansiere krigen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevdet i mai at Russland hadde stjålet korn for en milliard kroner.

Kornet skal ha blitt stjålet fra okkuperte landområder, og fraktet til Krim-halvøya, før det ble eksportert til land som ikke stilte spørsmål om hvor det kom fra.

Avis: Selger tjuvegodset

I juli inngikk imidlertid Russland og Ukraina en avtale med FN som gjorde at korneksporten kunne gjenopptas.

Men fortsatt selger Russland korn de har stjålet fra Ukraina, avslører finansnettstedet Bloomberg. Nyhetsstedet har avdekket hvordan Russland hvitvasker kornet før det havner i land som Libya og Iran.

Helt konkret har Bloomberg sporet skipet «Amur 2501». I flere måneder har det seilt i Svartehavet.

Avisa skriver at «Amur 2501» har hentet korn både i den russiske havna Azov og Sevastopol på den sanksjonsrammede Krim-halvøya. Det er her Ukraina hevder det stjålne kornet deporteres av Kreml.

Tirsdag er skipet på vei fra nettopp Azov til Kavkaz, en annen russisk havn i Svartehavet, ifølge nettstedet Vesselfinder.

Bloomberg skriver at «Amur 2501» gjentatte ganger de siste månedene har skrudd av transponderen. Avisa har ved hjelp satellittbilder og lastedata sporet skipet, som ifølge eksperter er i kjernen av Russlands ulovlige handelsvirksomhet.

- De bruker skip til skip-overføringer mellom lovlige og ulovlige produkter for å mikse dem, og hvitvasker dem til en lovlig forsyningskjede, sier Ian Ralbyu, sjef i I.R. Consilium, konsulentfirma i maritim lov og sikkerhet.

- Nytt lavmål

Om en måned går FN-avtalen ut, og flere frykter at den ikke blir forlenget.

Russland har hele veien nektet for at de har stjålet korn fra Ukraina, men tallene forteller en annen historie:

Eksport fra Krim har tidoblet seg siden mars, ifølge det Genève-baserte programvareselskapet AgFlow. Bønder i okkuperte områder har også meldt om korn som er stjålet via lastebiler.

- Det er et ganske omfattende opplegg for å skjule kornets ulovlige opprinnelse, og det er virkelig et nytt lavmål i å bruke teknikker perfeksjonert av Iran og Nord-Korea for å unngå sanksjoner på en matvare, sier Jostyna Gudzoska, direktør av ulovlig finanspolitikk ved den uavhengige organisasjonen The Sentry, til Bloomberg.

Samtaler fortsetter

På den annen side ble det mandag meldt om «positive og konstruktive samtaler» i Moskva mellom FN-utsendinger og representanter for Russlands regjering om en forlengelse av avtalen.

Avtalen har siden juli sikret eksport av mer enn 6 millioner tonn korn.

- Diskusjonene vil fortsette, sier FN-talsperson Stephane Dujarric til Reuters.

Møtet kom i stand etter at russerne truet med å skrote avtalen.

Hun legger til at FN er «dypt bekymret for konsekvensene» dersom gjødsel og gjødselkomponenter som ammoniakk, som Russland er storeksportør av, ikke kommer ut verdens bønder.

For samtidig som FN-avtalen skal sikre eksport av korn fra Ukraina, skal den også bidra til at gjødsel og mat fra Russland slipper ut på det globale markedet. Russerne har hevdet at denne eksporten stadig blir hindret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer