Invasjonen av Ukraina:

Russland tjener millioner på stjålet korn

Det er ikke bare på slagmarken Ukraina kjemper en krig. Siden februar har de kjempet for å få eksportere korn.

UKRAINSK HVETE: Kornet som ble losset fra lasteskipet «MV Brave Commander» i afrikanske Djibouti 30. august, kom fra den ukrainske havnebyen Juzjne. Foto: Hugh Rutherford, FNs matvareprogram / Reuters / NTB
UKRAINSK HVETE: Kornet som ble losset fra lasteskipet «MV Brave Commander» i afrikanske Djibouti 30. august, kom fra den ukrainske havnebyen Juzjne. Foto: Hugh Rutherford, FNs matvareprogram / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russlands invasjon av Ukraina har fått konsekvenser langt utover falne soldater og drepte sivile. Den har også satt i gang en global matkrise - fordi det er verdens to største korneksportører som er i krig.

Flere afrikanske land er i en sultkatastrofe som følge av krigen. FN anslår at den globale matkrisen har sendt 47 millioner mennesker ut i akutt hungersnød.

Milliardbeløp

De første månedene av krigen nektet Russland Ukraina å eksportere korn. Samtidig kom det beskyldninger om at Russland stjal kornet for å finansiere krigen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevdet i mai at Russland hadde stjålet korn for en milliard kroner.

Kornet skal ha blitt stjålet fra okkuperte landområder, og fraktet til Krim-halvøya, før det ble eksportert til land som ikke stilte spørsmål om hvor det kom fra.

Avis: Selger tjuvegodset

I juli inngikk imidlertid Russland og Ukraina en avtale med FN som gjorde at korneksporten kunne gjenopptas.

Men fortsatt selger Russland korn de har stjålet fra Ukraina, avslører finansnettstedet Bloomberg. Nyhetsstedet har avdekket hvordan Russland hvitvasker kornet før det havner i land som Libya og Iran.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer