Russland vil svare på USAs sanksjoner mot gassprosjekt

Russland sier de vil svare på USAs sanksjoner rettet mot byggingen av gassrørledningen Nord Stream 2.

ADVARER: Talsmann for russiske myndigheter, Dmitry Peskov, advarer om russiske myndigheter vil svare på sanksjonene USA har innført mot russisk gassprosjekt. Her er Vladimir Putin etter sin årlige nyhetsrunde torsdag. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Scanpix
ADVARER: Talsmann for russiske myndigheter, Dmitry Peskov, advarer om russiske myndigheter vil svare på sanksjonene USA har innført mot russisk gassprosjekt. Her er Vladimir Putin etter sin årlige nyhetsrunde torsdag. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske kongressen vedtok nylig amerikanske sanksjoner mot selskaper som bidrar til byggingen av Nord Stream 2. Rørledningen vil gjøre det mulig for Russland å eksportere mer gass direkte til Tyskland under Østersjøen.

Sanksjonene førte til at det sveitsiske skipsselskapet som legger seksjoner av rørledningen måtte stanse arbeidet lørdag.

Talsmann for russiske myndigheter, Dmitry Peskov, sa mandag at Moskva vil svare på sanksjonene, som Russland ser på som uakseptable.

– Hvordan og når det vil bli gjort er fortsatt et spørsmål om Russlands nasjonale interesser, fortalte Peskov.

Kværner følger med

Kværner vant i fjor en kontrakt på over 600 millioner kroner tilknyttet prosjektet.

Så langt er ikke selskapet berørt av sanksjonene, sier kommunikasjonssjef for Kværner Øst-Norge Torbjørn Andersen til NTB.

– Vi følger med på nyhetene rundt dette, men for Kværner har det så langt ikke kommet noe informasjon som har innvirkning på vårt arbeid, sier Andersen.

Bygger anlegg på land

Kværner har fått oppdraget med å bygge et anlegg på land for vedlikehold av rørledningen. Anlegget ligger ved den russiske kysten, sørvest for St. Petersburg.

– Mye av selve konstruksjonsarbeidet er ferdig ganske snart, det gjenstår nå avsluttende arbeider, sier Andersen.

Sanksjonene har rammet flere europeiske selskaper som deltar i prosjektet, deriblant sveitsisk-nederlandske Allseas, som er leid inn av russiske Gazprom for å bygge offshore-delen av rørledningen.

Allseas opplyste lørdag at det innstiller arbeidet med Nord Stream 2 for ikke å bli rammet av de amerikanske sanksjonene.

Like etter meldte gruppen som har ansvar for prosjektet, at den akter å ferdigstille arbeidet så fort som mulig.

– Utidig amerikansk innblanding

Både Tyskland, EU og Russland fordømmer USAs sanksjoner. Tyskland anklager USA for å blande seg inn i interne forhold.

– Sanksjonene vil ramme tyske og europeiske selskaper og utgjør en innblanding i våre interne saker, sier en talskvinne for statsminister Angela Merkel.

Nord Stream 2 er planlagt ferdigstilt i begynnelsen av 2020 og vil føre til at Russland kan doble gasseksporten direkte til Tyskland.

Prosjektet har en kostnadsramme på rundt 10 milliarder euro. Halvparten er finansiert av den russiske gassgiganten Gazprom, mens fem europeiske selskaper står for resten.

Også TurkStream

Sanksjonene er også rettet mot et annet russisk gassprosjekt, TurkStream, som skal føre gass fra Russland til Tyrkia.

Russland mener USA forsøker å hindre økonomisk utvikling i andre land. USAs mål med sanksjonene er ifølge analytikere trolig å demme opp for russisk innflytelse i Europa og hindre at europeiske land blir mindre avhengige av energiimport fra USA.

EU-kommisjonen opplyser at den jobber med å vurdere konsekvensene av de amerikanske sanksjonene.

– Prinsipielt er EU imot innføring av sanksjoner mot EU-selskaper som driver lovlig virksomhet, sier en talsmann for EU lørdag.

Mens det tyske handelskammeret mener Tyskland og EU bør svare med lignende sanksjoner mot USA, har Merkel gjort det klart at dette ikke er aktuelt.

– Jeg ser ikke noe alternativ til å føre samtaler, dog veldig tøffe samtaler. Vi støtter ikke denne praksisen, sa Merkel i nasjonalforsamlingen i Berlin onsdag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer