Russlands advarsel: - Det er nonsens

- Tom trussel, sier energianalytiker om en oljepris på 300 dollar fatet dersom russerne blir utestengt fra USAs marked.

SKRU IGJEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok på nytt til orde for å boikotte russisk olje i en video mandag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: USAs president Joe Biden bekrefter tirsdag ettermiddag at USA forbyr import av russisk olje.

Oljeprisen holder seg på historisk høye nivåer etter russernes invasjon i Ukraina i slutten av februar og de siste dagenes meldinger om et amerikansk forbud mot russisk olje.

Men en sjokkpris på 300 dollar fatet, slik Russlands visestatsminister Aleksandr Novak «truet med» i går, får energianalytiker Nadia Martin Wiggen til å riste på hodet.

- Det er nonsens. Rett og slett tomme trusler, sier Wiggen om Novaks uttalelser til russiske nyhetsbyråer om en oljepris på 300 dollar fatet eller mer, ved et amerikansk forbud mot import av russisk olje.

- Svært begrenset

Ifølge nyhetsbyrået AP kommer forbudet til å bli annonsert allerede tirsdag. Prisen på et fat olje lå rundt 126 dollar fatet gjennom store deler av dagen, og spratt ytterligere opp til like under 130 dollar fatet etter meldingene om et amerikansk forbud.

Wiggen, som er energianalytiker og partner ved Pareto Securities, forklarer hvorfor hun så blankt avfeier sjokkpris-advarselen:

- USA har svært begrenset import av olje, nærmere bestemt 100 000 - 200 000 fat om dagen så langt i år. Det tilsvarer 2 prosent av USAs råoljeimport og rundt 1 prosent av Russlands råoljeeksport. Et amerikansk importforbud vil på ingen måte påvirke prisen isolert sett, sier Wiggen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer