Russlands advarsel: - Det er nonsens

- Tom trussel, sier energianalytiker om en oljepris på 300 dollar fatet dersom russerne blir utestengt fra USAs marked.

SKRU IGJEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok på nytt til orde for å boikotte russisk olje i en video mandag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: USAs president Joe Biden bekrefter tirsdag ettermiddag at USA forbyr import av russisk olje.

Oljeprisen holder seg på historisk høye nivåer etter russernes invasjon i Ukraina i slutten av februar og de siste dagenes meldinger om et amerikansk forbud mot russisk olje.

Men en sjokkpris på 300 dollar fatet, slik Russlands visestatsminister Aleksandr Novak «truet med» i går, får energianalytiker Nadia Martin Wiggen til å riste på hodet.

- Det er nonsens. Rett og slett tomme trusler, sier Wiggen om Novaks uttalelser til russiske nyhetsbyråer om en oljepris på 300 dollar fatet eller mer, ved et amerikansk forbud mot import av russisk olje.

- Svært begrenset

Ifølge nyhetsbyrået AP kommer forbudet til å bli annonsert allerede tirsdag. Prisen på et fat olje lå rundt 126 dollar fatet gjennom store deler av dagen, og spratt ytterligere opp til like under 130 dollar fatet etter meldingene om et amerikansk forbud.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Wiggen, som er energianalytiker og partner ved Pareto Securities, forklarer hvorfor hun så blankt avfeier sjokkpris-advarselen:

- USA har svært begrenset import av olje, nærmere bestemt 100 000 - 200 000 fat om dagen så langt i år. Det tilsvarer 2 prosent av USAs råoljeimport og rundt 1 prosent av Russlands råoljeeksport. Et amerikansk importforbud vil på ingen måte påvirke prisen isolert sett, sier Wiggen.

AVVISER: Russlands advarsel om skrekkpriser på olje over 300 dollar fatet avvises som nonsens av energianalytiker og partner Nadia Wiggen i Pareto Securities. Foto: Pareto
AVVISER: Russlands advarsel om skrekkpriser på olje over 300 dollar fatet avvises som nonsens av energianalytiker og partner Nadia Wiggen i Pareto Securities. Foto: Pareto Vis mer

- Derimot er det tegn til at USA forsøker å presse EU og Europa til å kutte sin import av russisk olje. Da snakker vi et sted mellom 6,2 og 6,5 millioner fat per dag, understreker analytikeren.

Holder tilbake

I fjor eksporterte Russland rundt 10,5 millioner fat olje om dagen, men de siste dagene har kjøperne vegret seg.

FULL BRANN: Denne videoen skal vise to oljedepoter i Zjytomyr og Tsjernihiv i full brann etter to luftangrep. Video: State Emergency Service of Ukraine/Telegram Vis mer

Tross stor etterspørsel på verdensbasis, holder potensielle kjøpere tilbake i frykt for at de plutselig kan sitte med svartelistet russiskprodusert olje i tankene.

Dermed drives prisene oppover, selv om verken russisk olje eller gass så langt er omfattet av sanksjonene.

- Hvordan vet du at oljen du laster ikke har blitt skitnet til som følge av at den har vært eid av noen som er sanksjonert? Du vet hvordan du løser det problemet? Du kjøper den ikke, forklarte Andy Lipow, sjef for konsulatselskapet Lipow Oil Associates til CNN nylig.

Kan se 150

Energy Aspects har, ifølge NTB, anslått at 70 prosent av Russlands oljeeksport har stanset opp fordi meklere og raffinerier vegrer seg i påvente av sanksjoner.

Pareto-partner og analytiker Nadia Wiggen mener priseffekten ikke vil la vente på seg, selv om hun altså avviser 300 dollar.

- På kort sikt kan vi se priser over 150 dollar fatet. Det avhenger litt av hvor raskt en atomavtale med Iran kan signeres, og hvor mye olje ulike regjeringer finner ut av de vil slippe fra sine strategiske petroleumsreserver og ut i markedene, anslår hun.

I april 2020 nådde oljeprisen sitt foreløpig siste bunnivå - under 20 dollar fatet.

Oljeprisen var på sitt historisk høyeste nivå sommeren 2008. Da lå den på over 146 dollar fatet.

Putins trumfkort

Den store usikkerhetsfaktoren nå er hvorvidt Russland vil svare med et mottiltak der landet rett og slett skrur av gassledningene til EU.

Statlige Gazprom har så langt opplyst at gasseksporten til Europa, som går via rørledninger gjennom Ukraina, foreløpig går som normalt.

Wiggen fastslår at det vil sitte langt inne for russerne å stenge gasskrana, som Tyskland er helt avhengige av tilførsel fra.

- Jeg tror det er usannsynlig, siden dette vil være Putins siste trumfkort å spille ut mot Europa. Hvis han stenger gasskrana, har Europa ikke noe å tape i forhandlinger, ut over at Putin eventuelt skulle finne på å ta atomvåpen i bruk. Dessuten er Putin svært avhengig av inntektene fra olje og gass for å sikre inntekter som finansierer krigen, understreker Wiggen.

Umulig gap å tette

Imidlertid - dersom det skulle skje at russerne stenger gasseksporten - vil det innebære en umiddelbar energikrise i Europa. Ifølge Reuters dekkes om lag 32 prosent av Tysklands gassbehov av russisk gass.

- Europa må maksimere importen av flytende gass (LNG) og øke bruken av kullkraft og olje. I tillegg må stengninger av atomkraftverk utsettes og nedleggelser av kullkraftverk reverseres for å få leveransene tilbake på nettet, sier Wiggen.

Ingen av disse tiltakene vil imidlertid være tilstrekkelige for å tette hele energigapet, ifølge en fersk analyse fra Rystad Energy.

- Kunne ikke flere land enkelt øke produksjonen, og hvorfor skjer ikke det?

- Mangelen på investeringer i olje- og gassektoren under coronapandemien begrenser hvor mye mer det er mulig å hente ut i form av økt produksjon. USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater vil høyst sannsynlig stå for de høyeste ekstrabidragene av oljeforsyningen det kommende året, men reduksjonene fra andre Opec-land må også kompenseres for, sier Wiggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer