Ida Wolden Bache:

Russlands brutale angrep endret alt

Sentralbanksjefen varsler også at vi trolig nærmer oss rentetoppen.

TALTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TALTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NHOs årskonferanse går torsdag av stabelen i Oslo Spektrum, der politikere og norske og internasjonale ledere samles for å snakke om blant annet klima, energi, fremtidstro og veien videre.

Tema for årets konferanse er «uro». Litt før klokka 10 talte sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

- Brått endret

Sentralbanksjefen sa at det ved starten av fjoråret lå an til en nokså moderat renteoppgang.

- Den 24. februar ble utsiktene brått endret. I etterkant av Russlands brutale angrep på Ukraina har inflasjonen steget til de høyeste nivåene siden 1980-tallet.

Prisene på mange varer har steget raskt, påpekte Bache.

Wolden Bache sier at sentralbankens rolle er å bidra til å holde kontroll over prisveksten.

- Stabile priser er viktig for at økonomien skal fungere godt. Mange erfarer hvor krevende det er med raske og uventede prisøkninger, sa hun.

Det er de som har minst å gå på som rammes hardest, framholdt Bache.

- Nærmer oss trolig nivået

- Å sikre lav og stabil inflasjon er det viktigste bidraget pengepolitikken kan gi for å fremme høy sysselsetting over tid, sa hun.

Hvis husholdninger og bedrifter begynner å venne seg til at prisveksten er høy og planlegger for høy inflasjon, når de fastsetter utsalgspriser eller avtaler lønninger, da kan prisveksten bite seg fast og bli vanskelig å få ned igjen, advarer Bache.

- Renten har blitt hevet mer og raskere enn vi så for oss for et år siden.

Hun sier de i rentesettingen er opptatt av å balansere risikoen for at inflasjonen holder seg høy lenger, mot risikoen for å bremse økonomien mer enn det som er nødvendig for å få bukt med inflasjonen.

- Vi vet ikke med sikkerhet hvor høy rente som vil bli nødvendig. Men vi nærmer oss trolig det nivået, sa Bache.

- Renten har begynt å virke innstrammende og vi ser et omslag i norsk økonomi. Boligmarkedet kjøler seg ned. Høy prisvekst og økte renter svekker kjøpekraften til husholdningene. Det vil merkes i næringslivet.

Wolden Bache advarte likevel om at det kan komme overraskelser i årene framover.

- Men i Norge er vi godt rustet til å håndtere uro. Vi har robuste finansinstitusjoner, ansvarlige parter i arbeidslivet, og solide statsfinanser. Og selv om vi ikke kan forutse hvilke overraskelser som kan komme, kan dere legge til grunn av inflasjonen vil bringes ned og stabiliseres nær målet på to prosent. I en urolig tid er det det beste bidraget vi kan gi, avsluttet hun med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer