Russlands helomvending: - Ganske historisk

Russland åpner for at «vennlige» land kan få betale olje og gass med kryptovaluta.

KRYPTOVALUTA: Det er under tre måneder siden den russiske sentralbanken ville forby kryptovaluta, men nå åpner Vladimir Putin og Russland for å bruke kryptovaluta for å få betalt for olje og gass. Foto: Thibault Camus / Pool via REUTERS / NTB
KRYPTOVALUTA: Det er under tre måneder siden den russiske sentralbanken ville forby kryptovaluta, men nå åpner Vladimir Putin og Russland for å bruke kryptovaluta for å få betalt for olje og gass. Foto: Thibault Camus / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ganske historisk at man har kommet dit, sier Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i Arcane Crypto, til Børsen.

For torsdag sa Russland at de vurderer å la «vennlige» land kjøpe olje og gass med bitcoin, skriver BBC. Dermed har Russland i løpet av kort tid foretatt en helomvending i kryptovalutaspørsmålet.

Helomvending

Så seint som i januar foreslo den russiske sentralbanken å forby kryptovaluta og utvinning av kryptovaluta. Det ble begrunnet med at det var en trussel mot den finansielle stabiliteten, innbyggernes velferd og landets pengepolitiske suverenitet, ifølge Reuters.

Like før invasjonen ble det likevel kjent at russerne hadde kommet til at de ikke kommer til å forby kryptovaluta, og under tre måneder etter sentralbankens forbudsutspill er de altså klar for å ta betalt i kryptovaluta.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Pavel Zavalnij, leder for energikomiteen i Dumaen, sier at russerne har utforsket alternative måter å få betalt for sin energieksport på.

Kina og Tyrkia skal være blant de «vennlige landene» som ikke er «involvert i sanksjonspresset».

- Vi har foreslått for Kina lenge at vi kan handle med de nasjonale valutaene rubler og yuan, sier Zavalnij, og legger til:

- Du kan også handle med bitcoins.

- Realøkonomien rår

Russland er ilagt kraftige og lammende sanksjoner etter at de invaderte Ukraina. Flere av Russlands største banker er kastet ut av den internasjonale betalingsløsningen Swift, noe som kraftig begrenser Russlands evne til å få betalt for oljen og gassen de eksporterer.

Det er i lys av dette russerne nå åpner for kryptobetaling, på tross av at de fram til nå har vært svært skeptiske.

- Det er realøkonomien og makta som rår. Du kan godt mislike bitcoin som stat, men dersom det er livlina di så vil du bruke det. Realpolitikken styrer, og det blir veldig synlig når det kniper, sier Bull Jenssen.

Han mener det betyr at Russland sliter med å finne betalingskorridorer, selv om de handler med et «vennligsinnet land».

De fleste betalingskorridorene går nemlig via vestlige land, slik at selv om Russland handler med et land de definerer som vennlig, så går betaling gjennom amerikanske banker.

- Dermed kan de ty til bitcoin, som er en åpen og apolitisk infrastruktur, sier Bull Jenssen.

«Oppsiktsvekkende»

Kryptoeksperten kaller uttalelsen «oppsiktsvekkende», og mener det hele har en dobbel klangbunn. For det første handler det om dollarens dominans, da olje og gass historisk har blitt handlet i dollar.

- Vi har flere nylige tilfeller der man har handel av olje og gass i andre valuta, som rupi og yen. Det er et symbol når du får bitcoin inn i energihandel, sier Bull Jenssen, og fortsetter:

- Energimarkedet er det ypperste markedet for dollaren internasjonalt, og nå er bitcoin inne på samme arena globalt. Den har kommet opp i Eliteserien.

MÅ STOPPES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk hardt ut mot Italia under nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag 22. mars. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

At nettopp Russland, som har vist skepsis, åpner for kryptobetaling, er det andre som er verd å merke seg, mener Bull Jenssen.

- At det blir nevnt og tatt med, selv om det ikke blir brukt, så er det et sterkt signal.

- Så nå kan det bli energihandel i bitcoin?

- Det kan hende, men det er lite sannsynlig. Verdiene som omsettes i gass i Russland er mange ganger mer enn de daglige volumene i bitcoin.

Bull Jenssen har ikke troa på at energihandel i bitcoin er noe som vil skje i stor skala, da det nok vil være andre alternativer som foretrekkes, som for eksempel kinesiske yen.

Vil ikke utestenge russere

Det har blitt gitt uttrykk for bekymring for at russiske oligarker bruker kryptovaluta for å unngå sanksjoner. Derfor har Ukrainas regjering, samt amerikanske og europeiske politikere bedt kryptoplattformer om å utestenge alle russere.

Det har de fleste avslått.

- Noen vanlige russere bruker krypto som en livline nå som valutaen deres har kollapset. Mange av dem er trolig mot det landet deres gjør, og en utestengelse vil skade dem også, sier Brian Armstrong, sjef i kryptovalutafirmaet Coinbase.

I forrige uke sa Vladimir Putin at han ønsker at «uvennlige» land betaler gass og olje med rubler. Tanken bak er trolig at et slikt grep kan styrke rubelen, som har falt over 20 prosent i verdi i år.

Svaret fra EU var kontant. Russlands krav om at olje- og gassleveranser til europeisk land må betales i rubler, er kontraktstridig, slo EU-kommisjonens sjef Ursula von der Leyen fast.

- Dette vil være en ensidig beslutning og klart kontraktsbrudd, og det vil være et forsøk på å omgå sanksjonene, sa von der Leyen i forkant av EUs toppmøte i Brussel torsdag.

Tidligere har også russerne sagt at de vil fortsette å betale avdragene på sin utenlandsgjeld, men bare i rubler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer