Eduard Khudainatov:

Russlands mystiske stråmann

To av verdens største superyachter eies tilsynelatende av samme mann. Men det er bare på papiret, mener amerikanske myndigheter.

MYSTISK EIER: Den tidligere oljetoppen Eduard Khudainatov, her avbildet i 2010, skal eie to av verdens største superyachter. Amerikanske myndigheter mener han bare er en stråmann. Foto: Vladimir Rodionov / AP / NTB
MYSTISK EIER: Den tidligere oljetoppen Eduard Khudainatov, her avbildet i 2010, skal eie to av verdens største superyachter. Amerikanske myndigheter mener han bare er en stråmann. Foto: Vladimir Rodionov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden krigen i Ukraina brøt ut har vestlige myndigheter satt i gang en intensiv jakt på eiendommer og verdier tilhørende sanksjonerte oligarker og andre høytstående russere.

Parallelt har yachttrafikken tatt seg opp, og oligarkenes flytende maktsymboler har forsøkt å komme seg unna myndighetenes stramme klør - noen med suksess, andre ikke.

Samtidig har myndighetene fått en real jobb med å fastslå de faktiske eierne av både yachter og eiendommer. Russerne har følt på sanksjonsregimet siden 2014, og har hatt god tid på seg til å finne smutthull for å lure unna sine dyrebare eiendeler.

Jakten på superyachtene

Nå pågår kampen om å beslaglegge de overdådige luksusyachtene «Amadea» og «Scheherazade».

Til sammen har de en svimlende verdi på over en milliard dollar, tilsvarende nesten ti milliarder norske kroner. Sistnevnte er koblet til ingen ringere enn Russlands president selv, Vladimir Putin.

PUTINS LEKETØY? Majestetiske «Scheherazade» er koblet til president Vladimir Putin. Men av åpenbare grunner står han ikke selv som eier av luksusfartøyet. Foto: Federico Scoppa / AFP / NTB
PUTINS LEKETØY? Majestetiske «Scheherazade» er koblet til president Vladimir Putin. Men av åpenbare grunner står han ikke selv som eier av luksusfartøyet. Foto: Federico Scoppa / AFP / NTB Vis mer

«Amadea» er antatt å tilhøre gulloligarken Suleiman Kerimov. Men antatt kommer neppe til å holde i retten dersom yachtene blir beslaglagt. Amerikanske myndigheter har derfor satt i gang etterforskningsarbeid for å slå fast at yachtene tilhører sanksjonerte personer.

For på papiret er det nemlig en mer ukjent mann som står som eier - tidligere president for oljeselskapet Rosneft, Eduard Khudainatov (61). Det avslører finansnettstedet Bloomberg, som har fått innsyn i rettsdokumenter levert på Fiji - der hvor «Amadea» ligger til havn.

«Ren, usanksjonert stråmann»

Der kommer det fram et spindelvev av utenlandske skallselskaper som ble opprettet av en yachtmekler for å skjule yachtenes sanne eiere. Skjult under mange lag av selskaper og truster, fra skatteparadiser som Mashalløyene og Sveits, dukker Khudainatov opp, skal dokumentene vise.

«Det faktum at Khudainatov tilsynelatende er eieren av to av verdens største superyachter noensinne, som begge er koblet til sanksjonerte individer, indikerer at Khudainatov brukes som en ren, usanksjonert stråmann for å skjule de virkelige eierne av disse fartøyene», siterer Bloomberg fra dokumentene.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

«Selv om Khudainatov er rik, er det ingen grunn til å tro at han har de finansielle midlene til å kjøpe både 'Amadea' og 'Scheherazade', som har en samlet verdi på over en milliard dollar», skal det stå videre.

At det er Kerimov som er den virkelige eieren av «Amadea» baserer man både på intervjuer med kilder, samt at Kerimov-familien skal ha bedt om en rekke endringer på yachten - blant annet installasjonen av en pizzaovn, en spaseng og et gym.

FAST I FIJI: «Amadea» befinner seg for tida på Fiji, hvor amerkanske myndigheter forsøker å beslaglegge den. Foto: Leon Lord / Fiji Sun / AP / NTB
FAST I FIJI: «Amadea» befinner seg for tida på Fiji, hvor amerkanske myndigheter forsøker å beslaglegge den. Foto: Leon Lord / Fiji Sun / AP / NTB Vis mer

Mylder av skallselskaper

Yachten skal ha blitt solgt til Kerimov i 2021, av et selskap som i de amerikanske rettsdokumentene refereres til som «Selskap A».

«'Selskap A' har en praksis med å skjule yachteierskap bak skallselskaper, og å liste opp en stråperson, som ikke er sanksjonert, som den reelle eieren bak skallselskapene for å skjule den virkelige eieren», skal det stå.

«Scheherazade» skal også være eid av Khudainatov gjennom selskapet Bielor Asset Ltd, registrert på Marshalløyene i 2020. «Amadea» skal eies av Khudainatov gjennom en rekke selskaper registrert i skatteparadis.

Men hvem er egentlig Eduard Khudainatov?

I 2013 ga han seg som president for Rosneft, det statlig eide russiske oljeselskapet. Ifølge Bloomberg skulle han starte sitt eget oljeselskap - Independent Oil Company. Etter han var det Igor Setsjin som tok over sjefsstolen, og som omtales som Putins høyre hånd.

MØTE MED NORDMANN: I 2012 møtte Eduard Khudainatov daværende Statoil-sjef Helge Lund for å signere en avtale om å utforske russiske offshoreforekomster i Barentshavet og Okhontskhavet. I bakgrunnen er påtroppende president for Russland, Vladimir Putin. Foto: Yana Lapikova / AP / NTB
MØTE MED NORDMANN: I 2012 møtte Eduard Khudainatov daværende Statoil-sjef Helge Lund for å signere en avtale om å utforske russiske offshoreforekomster i Barentshavet og Okhontskhavet. I bakgrunnen er påtroppende president for Russland, Vladimir Putin. Foto: Yana Lapikova / AP / NTB Vis mer

Koblet til russisk mafia

Den tyske avisa Deutsche Welle omtalte i 2017 en russisk gravesak om Khudainatov. Saken skal ha avdekket at den tidligere oljetoppen var koblet til mafia-nettverket Tambov i den russiske byen St. Petersburg. Det begrunnes med et mistenkelig oppkjøp av eiendom ved havna i byen, som er kontrollert av forbrytersyndikatet.

Det Kypros-registrerte selskapet Fort, hvor Khudainatov er majoritetseier, kjøpte et stykke land fra havna. Også det skal være koblet til Tambov-mafiaen.

Også den russiske graveavisa Proekt undersøkte koblinger mellom mafiaen og Putins innerste krets. Også her blir Khudainatov nevnt som en forretningspartner til Tambovs mafiaboss - Ilya Traber, ifølge det uavhengige russiske nyhetsnettstedet Meduza.

Proekts journalister og redaktører fikk russiske myndigheter på døra i forbindelse med undersøkelsene, og fikk PC-er og mobiler beslaglagt.

Tok beslag

Traber har vært etterlyst av spanske myndigheter siden 2016 på grunn av koblingene til mafiaen.

Også en annen kjent russer skal være koblet til selskapet Fort - forretningsmann Nikolay Sjamalov. Sønnen, Kirill Sjamalov, skal tidligere ha vært gift med Putins datter Katerina Tikhonova.

YACHT: Familien klarer ikke å kontrollere seilbåten, så de krasjer rett inn i den enorme yachten til Andrey Melnichenko. Vis mer

7. mai ble det kjent at italienske myndigheter tok beslag i «Scheherazade», etter at eierskapet var blitt etterforsket siden mars. Da var det ikke kjent hvem som var yachtens offisielle eier. Den hadde ligget til kai i Marina di Carrara i Toscana siden september, på grunn av reparasjoner.

I forbindelse med beslagleggelsen uttalte det italienske finansdepartementet at eieren av yachten hadde bånd til «prominente deler av den russiske regjeringen».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer