Eduard Khudainatov:

Russlands mystiske stråmann

To av verdens største superyachter eies tilsynelatende av samme mann. Men det er bare på papiret, mener amerikanske myndigheter.

MYSTISK EIER: Den tidligere oljetoppen Eduard Khudainatov, her avbildet i 2010, skal eie to av verdens største superyachter. Amerikanske myndigheter mener han bare er en stråmann. Foto: Vladimir Rodionov / AP / NTB
MYSTISK EIER: Den tidligere oljetoppen Eduard Khudainatov, her avbildet i 2010, skal eie to av verdens største superyachter. Amerikanske myndigheter mener han bare er en stråmann. Foto: Vladimir Rodionov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden krigen i Ukraina brøt ut har vestlige myndigheter satt i gang en intensiv jakt på eiendommer og verdier tilhørende sanksjonerte oligarker og andre høytstående russere.

Parallelt har yachttrafikken tatt seg opp, og oligarkenes flytende maktsymboler har forsøkt å komme seg unna myndighetenes stramme klør - noen med suksess, andre ikke.

Samtidig har myndighetene fått en real jobb med å fastslå de faktiske eierne av både yachter og eiendommer. Russerne har følt på sanksjonsregimet siden 2014, og har hatt god tid på seg til å finne smutthull for å lure unna sine dyrebare eiendeler.

Jakten på superyachtene

Nå pågår kampen om å beslaglegge de overdådige luksusyachtene «Amadea» og «Scheherazade».

Til sammen har de en svimlende verdi på over en milliard dollar, tilsvarende nesten ti milliarder norske kroner. Sistnevnte er koblet til ingen ringere enn Russlands president selv, Vladimir Putin.

«Amadea» er antatt å tilhøre gulloligarken Suleiman Kerimov. Men antatt kommer neppe til å holde i retten dersom yachtene blir beslaglagt. Amerikanske myndigheter har derfor satt i gang etterforskningsarbeid for å slå fast at yachtene tilhører sanksjonerte personer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.