Russlands økonomi imploderer

Flere forskere mener at økonomien i Russland er betydelig svekket. - Russiske myndigheter har sluttet å publisere flere typer offisiell statistikk, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

KOLLAPSER: Flere forskere mener at Russlands økonomi holder på å bryte sammen. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
KOLLAPSER: Flere forskere mener at Russlands økonomi holder på å bryte sammen. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Professor i ledelsespraksis ved Yale School of Management, Jeffrey Sonnenfeld, og forskningsdirektør ved Yale Chief Executive Leadership Institute, Steven Tian, mener at den russiske økonomien kollapser.

Det skriver de i tidsskriftet Foreign Policy.

De viser til flere myter om virkningene av sanksjoner og forretningsmessige tilbaketrekninger.

Fem måneder etter Russlands invasjon av Ukraina, er det fremdeles mangel på forståelse av hva invasjonen faktisk har betydd for Russlands økonomi, både innenlands og på global basis, mener Sonnenfeld og Tian.

Dette skyldes mangelen på tilgjengelige økonomiske data.

Siden Kreml sluttet å gi ut oppdaterte tall, tror mange at økonomien i landet er bra. Men de uoppdaterte tallene er fra tiden sanksjonene ikke hadde fått full effekt.

Professoren og forskningsdirektøren skriver at den russiske regjeringen har holdt tilbake et økende antall nøkkelstatistikker som før krigen ble oppdatert på månedlig basis, inkludert alle utenrikshandelsdata.

Betydelig svekket

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets sier at Sonnefelds og Tians refleksjoner gir et bra bilde av situasjonen i Russland.

- Russiske myndigheter har sluttet å publisere flere typer offisiell statistikk; de har blant annet ikke oppgitt flytrafikken den siste tiden, sier Andreassen til Dagbladet.

ENIG: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener også at økonomien i Russland er svekket. Foto: Lise Åserud / NTB
ENIG: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener også at økonomien i Russland er svekket. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han legger til at forskere som bruker mange andre typer data, mener at økonomien er betydelig svekket.

En av mytene Sonnenfeld og Tian avkrefter er at russisk innenlandsk forbruk, samt forbrukerhelse forblir sterk. De sier at noen av sektorene som er mest avhengige av internasjonale forsyningskjeder, har blitt rammet av deflasjon på rundt 40-60 prosent.

- Bilsalget, for eksempel, har bråstoppet, det er nedover 90 prosent siden før krigen startet, sier sjeføkonomen.

Strenge reguleringer

En annen myte Sonnenfeld og Tian avkrefter, er at rubelen er den mest effektive valutaen i år.

- Den sterke rubelen betyr ikke at økonomien går bra. Det er ikke et fritt rubel-marked som setter valutakursen, sier Andreassen.

Det er ikke lov å importere mange varer i Russland, og derfor trenger ikke folk å selge rubler for å kjøpe valuta.

I tillegg er det strenge reguleringer av andre deler av rubel-markedet.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Mange har ikke mulighet til å overføre penger til utlandet selv om de skulle ha ønsket det, for eksempel etter å ha solgt aksjer i russiske bedrifter eller for å flytte formuen sin til utlandet, sier sjeføkonomen.

Trakk seg ut

Tallene for import viser at aktiviteten i landet har gått ned.

- Utenlandske selskaper har trukket seg ut av Russland, og det vil gjøre det vanskeligere å drive forskjellige virksomheter, sier Andreassen.

Selv om Russland nå importerer mindre, eksporterer de fremdeles ganske mye.

- Dette skyldes blant annet at olje- og gassprisene er høye, og landet har overskudd på handelsbalansen mot utlandet, sier økonomen.

Risiko for stor utvandring

At globale virksomheter egentlig ikke har trukket seg ut av Russland, er en annen myte professoren og forskningsdirektøren avkrefter.

Globale virksomheter representerer rundt 12 prosent av Russlands arbeidsstyrke, noe som tilsvarer rundt fem millioner arbeidere.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Som et resultat av at over 1000 selskaper, som representerer rundt 40 prosent av Russlands BNP, har trukket seg ut av landet, har virksomheten i landet blitt redusert samt reversert tre tiår med utenlandske investeringer.

- På lang sikt er kanskje risikoen stor utvandring av dyktige folk som ikke vil leve i et autoritært russisk samfunn, sier Andreassen.

Selv ordføreren i Moskva har erkjent et forventet massivt tap av arbeidsplasser, skriver Sonnenfeld og Tian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer