Ryanair-toppsjef i strupen på Norwegian

Michael O'Leary forteller at han ikke ville tatt imot selskapet selv om det var gratis. Norwegian slår tilbake.

IKKE NÅDIG: Michael O'Leary retter kritikk mot det norske selskapet Norwegian. Det er ikke første gang. Foto: AFP / NTB
IKKE NÅDIG: Michael O'Leary retter kritikk mot det norske selskapet Norwegian. Det er ikke første gang. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Ryanair-sjef Michael O'Leary har gjort seg bemerket for sine kontroversielle uttalelser gjennom åra.

I Oljefondets podkast «In Good Company» svinger han nå pisken mot Norwegian, og konstaterer at han ikke ville tatt imot selskapet - selv om det var en gave.

- Selv ikke om det var gratis?

- Nei, slår den irske toppsjefen fast overfor oljefondssjef Nicolai Tangen, som leder podkasten.

- Fungerer ikke

O'Leary mener at både Norwegian og SAS er eksempler på flyselskaper som har demonstrert hvor krevende det er å drive i Norge og Sverige.

Han mener særlig at Norwegians langdistansesatsing i åra før pandemien, var feilslått. Satsingen ble som kjent skrotet i fjor.

- Dersom langdistanse og lave priser hadde fungert, hadde Norwegian vært unormalt lønnsomt. Men langdistanse og lave priser fungerer ikke, sier O'Leary til Tangen, og mener blant annet at etterspørselen i markedet ikke er stor nok.

Videre anslår Ryanair-sjefen at antallet flyselskaper i Europa vil reduseres innen de neste tre åra. Ryanair, som kom særdeles dårlig ut på en omdømmemåling i mai i fjor, vil på sin side stå fjellstøtt, mener han.

- Det vil være tre store selskaper: Lufthansa, Air France KLM og British Airways-gruppen. Og så blir det ett enkelt lavprisflyselskap, nemlig Ryanair, framholder han.

Milliardresultat

O'Leary har med jevne mellomrom kommet med brennende stikk mot Norwegian. Seinest i et Bloomberg-intervju i 2019 sablet han ned det norske selskapet, og åpnet for flykjempens undergang, ifølge Finansavisen.

Det er ingen tvil om at Norwegian har vært gjennom en turbulent periode de siste åra. I motsetning til Ryanair, har selskapet gjennomgått en omfattende omstruktureringsprosess i 2022.

I slutten av oktober kunne Norwegian imidlertid vise til et driftsresultat på over 1 milliard i siste kvartal. Flyselskapet mener tallene snakker for seg selv.

- Dette er ikke første gang Ryanair kommer med ulike påstander om Norwegian, sier kommunikasjonssjef Charlotte Holmbergh til Børsen.

Slår tilbake

- Det er hard konkurranse i luftfarten og dette gjelder spesielt når utenlandske selskaper fritt kan fly inn i Norge med lavere lønnskostnader. Men til tross for dette har Norwegian en sterk posisjon, ikke bare i Norge men hele Norden, og dette er noe vi har tenkt å styrke ytterligere i framtida, fortsetter hun.

Norwegian fnyser videre av dommedagsspådommene til Ryanair.

- Vi er det største norske flyselskaper og vi har en organisasjonsmodell som bygger på fast ansettelse, samarbeid med fagforeningene og gode lønns- og arbeidsvilkår. Norwegian kommer til å fortsette med lønnsom vekst de kommende åra, og det uavhengig av hvilke nye utspill Ryanair måtte komme med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer