- Ryktene tålte ikke dagens lys

Norges Kystfiskarlag har i flere år stilt spørsmål ved kontrollen med kongekrabbefisket langs Finnmarkskysten, men har opplevd at de ikke er blitt hørt av myndighetene.

KONGEKRABBE: Norges Kystfiskarlag mener kontrollmyndighetene har sviktet i kontrollen med ulovlig fangst av kongekrabbe. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
KONGEKRABBE: Norges Kystfiskarlag mener kontrollmyndighetene har sviktet i kontrollen med ulovlig fangst av kongekrabbe. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer
Publisert

Mangeårig leder av Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, sier at hele saken som politiet nå ruller opp, er preget av en virksomhet har kunnet pågå i kanskje ti år uten at den er blitt kontrollert.

- Våre medlemmer har sett teiner som står ute hele året, og krabber som er tatt i land uten at de er gått gjennom det lokale mottaket for å bli registrert. Det er mulig at de aktørene vi har sett, har hatt tillatelse til å kjøre krabbene til et annet mottak, men det har ikke vi hatt kunnskap om, sier Arne Pedersen til Dagbladet.

ATTRAKTIV KONGEKRABBE: Politiet har avvdekket to nettverk som er mistenkt for ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ATTRAKTIV KONGEKRABBE: Politiet har avvdekket to nettverk som er mistenkt for ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Veldig sterke rykter

Norges Kystfiskarlag, andre organisasjoner og fiskere har et årlig krabbemøte med Fiskeridirektoratet og Fiskeridepartementet der de kan ta opp forskjellige problemstillinger de er opptatt av.

- Våre medlemmer hørte veldig sterke rykter om fangst og omsetning av kongekrabbe som ikke tålte dagens lys. Derfor ba vi om et eget møte med Fiskeridirektoratet for å drøfte denne saken for en tid tilbake. I tillegg reiste vi flere spørsmål rundt krabbefisket i de årlige møtene vi har med Fiskeridirektoratet og Fiskeridepartementet, sier Arne Pedersen.

Han sier at han opplevde at representantene fra myndighetene forstod hva de snakket om, men at det ikke førte til at kontrollen med denne virksomheten ble styrket.

- Representantene fra direktoratet og departementet har svart at de ikke har kapasitet til å drive kontroll med hele denne virksomheten rundt krabbefisket. Vi forstår at det kreves store ressurser, men nå ser vi hvor omfattende den ulovlige virksomheten kan ha vært, sier Arne Pedersen.

Han mener denne saken har svekket tilliten til kontrollmyndighetene.

- Tilliten er nok sterkt svekket. Den viser at kontrollmyndighetene ikke har klart å skjøtte jobben sin. I tillegg svekkes omdømmet til kystfiskerne og hele næringen som lever etter de lover og forskrifter som gjelder for fangst av kongekrabbe, sier leder Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag.

- Veldig mange tips

Seksjonssjef Thord Monsen i Fiskeridirektoratet sier at direktoratet har en løpende dialog med næringen og at han er godt kjent med at Norges Kystfiskarlag har vært opptatt av denne problemstillingen.

- Generelt er det slik at Fiskeridirektoratet får inn veldig mange tips i ulike kanaler hvert år. Disse samles i en inspeksjonsdatabase. Deretter gjør vi risikovurdering og velger ut de kontrollområdene der vi mener at vår innsats vil gi best resultat. Vi har ikke kapasitet til å dra ut og følge opp absolutt alle tips som kommer inn til oss, sier Thord Monsen.

Politiet har siktet i alt 16 personer for brudd på havressursloven, ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer