Rystende corona-rapport: - I fritt fall

Omfanget er nesten ikke til å fatte.

RYSTENDE RAPPORT: Bildet viser mørke vinduer i et boligområde i Shanghai tidligere i oktober. Millioner av mennesker over hele verden har mistet sitt levebrød som følge av coronakrisa. Nå kommer WEF med rystende tall. Foto: Aly Song / Reuters / NTB
RYSTENDE RAPPORT: Bildet viser mørke vinduer i et boligområde i Shanghai tidligere i oktober. Millioner av mennesker over hele verden har mistet sitt levebrød som følge av coronakrisa. Nå kommer WEF med rystende tall. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den dype økonomiske nedturen som følger i coronapandemiens fotspor kommer til uttrykk på ulikt vis. Men rapporten som ble lagt fram under World Economics Forums seminar denne uka står i en særklasse.

Deres eksperter har regnet seg fram til at tapte arbeidstimer som følge av pandemien summerer seg opp til 345 millioner tapte jobber.

- Fritt fall

Det er rundt 15 millioner flere enn antall innbyggere i verdens tredje mest folkerike land, USA.

- De kombinerte sjokkene innen helse og økonomi i 2020, har sendt økonomier ut i fritt fall, snudd arbeidsmarkedet på hodet og fullstendig avdekket de store manglende i våre sosiale kontrakter, sier WEF-grunnlegger Klaus Schwab i forbindelse med rapporten.

Så seint som onsdag denne uka kunne Det internasjonale pengefondet presentere sin dystre analyse av den enorme smellen coronaviruset påfører Europas økonomi.

32 000 000 000 000 norske kroner, eller, for å gjøre det litt enklere: 32 000 milliarder kroner. Det er summen coronaviruset vil ha kostet Europa i tapt verdiskapning ved utgangen av neste år, ifølge IMFs anslag.

- Men dette er veldig betydelig. Det er et alvorlig tilbakeslag vi er inne i. Det overstiger med god margin det vi så under finanskrisen av økonomiske tap, sa sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, til Børsen.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Avgjørende øyeblikk

Tallet representerte kun Europa. Men pandemien har utløst en verdensomspennende økonomisk smell, som har rammet folk i alle hjørner av kloden, understreker WEF.

- Over hele verden har millioner av mennesker mistet sitt levebrød. Ytterlige millioner er rammet av den globale økonomiske krisa, strukturelle endringer i økonomien og mer automasjon (i arbeidslivet, red.anm.). I tillegg har pandemien og den medfølgende økonomiske krisa rammet de som allerede var dårligst stilt hardest, fortsetter Schwab.

Det støttes også av IMF-rapporten World Economic Outlook, som ble lagt fram tirsdag forrige uke. Den konkluderte med at pandemien vil kunne «reversere framskrittene som har blitt gjort med å redusere global fattigdom siden 90-tallet og vil øke ulikhetene».

I den samme rapporten ble det samlede tapet for verdensøkonomien i år og neste år anslått til å bli 11 billioner dollar, sammenliknet med tidligere prognoser.

Det tilsvarer rundt 100 billioner – 100.000 milliarder – kroner eller ti norske oljefond. Og det er altså de med minst fra før som blir hardest rammet - igjen.

WEFs grunnlegger mener verden akkurat nå er inne i et avgjørende historisk øyeblikk:

- Beslutningene og valgene vi tar i dag, vil bestemme framtida for hele generasjoners liv og levebrød.

Temaet for WEF-konferansen var framtidas globale arbeidsmarked. Og slett ikke alt som ble behandlet var like dystert som det formidable coronajobbtapet.

Verdens økonomiske forum har analysert seg fram til at digitaliseringen, med økt bruk av roboter og automatisering, vil fjerne 85 millioner jobber de neste fem åra. Noe av dette er blitt forsterket av pandemien.

Men samtidig vil det de neste åra dukke opp behov for 100 millioner nye jobber, ifølge WEF. Veksten er ventet å komme innen arbeid med kunstig intelligens, det grønne skiftet og såkalt omsorgsøkonomi, heter det i en rapport som ble lagt fram under konferansen.

Men, advarer WEF:

«I motsetning til tidligere år bremser nå jobbskapningen, samtidig som bortfallet av nåværende jobber akselererer».

- Enorme konsekvenser

Allerede i mars la FN fram en rapport om tap av arbeidsplasser som skapte store overskrifter i alle verdenshjørner.

- Dette er ikke lenger bare en global helsekrise. Det er også en stor krise for økonomien og arbeidsmarkedet, med enorme konsekvenser for folk.

I rapporten ble det anslått at den økonomiske krisen skapt av coronapandemien kunne føre til 25 millioner flere arbeidsledige.

Tallet virket for mange nær ufattelig høyt den gang. Siden har USA alene forbigått tallet, og for hele verden er man langt forbi.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer