Det er Toyota Motor Corp selv som opplyser at japanske tilsynsmyndigheter mener selskapet har ansvar for at en av deres ansatte, en 28 år gammel mann, tok sitt eget liv. Ifølge avisa Mainichi Shimbun skal mobbing på arbeidsplassen ha vært bakgrunn for selvmordet, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Ifølge nyhetsbyrået AP ble 28-åringen «konstant latterliggjort av sjefen sin».
Arbeidstilsynet i byen Toyota har etterforsket selvmordet som fant sted i 2017. Det bekrefter en talsperson for Toyota overfor Reuters.

De ansatte begikk selvmord én etter én
- Det stemmer at arbeidstilsynet i Toyota by har konkludert med at det var en arbeidsrelatert skade, men vi kan ikke gi ytterligere kommentar siden det pågår diskusjoner mellom partene, sier talspersonen.
- Ble kalt «idiot»
Mainichi Shimbun, som var første avis til å omtale konklusjonen, skriver at avdødes sjef hadde kalt ham en «idiot» og sagt følgende til den ansatte som tok sitt eget liv:
«Det hadde vært bedre om du var død».
Den ansatte begikk selvmord på en boplass for ansatte. Han ble bare 28 år gammel, ifølge avisa. 28-åringens familie har ifølge Mainichi Shimbun planer om å saksøke bilprodusenten.
Trenger du hjelp?
- Akutt selvmordsfare: 113
- Legevakt: 116 117
- Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40
Nettsted: www.kirkens-sos.no - Mental helse Telefon: 116 123
Nettsted: www.sidetmedord.no - Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: www.nssfinfo.no
Det lokale arbeidstilsynet opplyser overfor Reuters at de ikke kan kommentere enkeltsaker.
«Karoshi»
Dødsfall som følge av stress og press på arbeidsplassen har over lang tid vært et omfattende problem i Japan. Problemet er så stort at de har et eget ord for død på grunn av overarbeid: «karoshi».
Tall fra 2015 viste at mer enn 2000 familier søkte om erstatning som følge av at en av deres kjente og kjære døde av hjertesvikt, hjerneslag eller selvmord etter å ha jobbet for mye.
Det første kjente definerte tilfellet av «karoshi» forekom ifølge International Journal of Health Services i 1969.
Ifølge Japans departement for helse, arbeid og velferd var 199 selvmord i landet i 2018 arbeidsrelatert. Fenomenet har fått navnet «karojisatsu» - som kommer fra ordet «karoshi».

«Karoshi» har krevd nok et offer
Har ansvar
Japansk høyesterett slo i 2000 fast at bedrifter med tilhold i landet har ansvar for sine ansattes mentale helse. I 2001 tilrettela det japanske arbeidsdepartementet for at etterlatte lettere skulle kunne saksøke firmaer som har presset deres nærmeste til å arbeide seg til døde, ifølge NTB.
«Karoshi», eller død av overarbeid, er nå en akseptert medisinsk diagnose som fører til erstatning for de etterlatte, ifølge Dagsavisen.
Tall fra 2015 viser at hele 2310 familier søkte om erstatning som følge av «Karoshi».
I Norge ligger en vanlig arbeidsuke på 37,5 timer. Til sammenlikning jobber 60 prosent av Japans arbeidstakere mer enn 40 timer i uka, og det finnes en rekke eksempler på saker der japanere jobber opp mot 100 timer i uka.

I Japan dør folk på jobb fordi de er overarbeidet
- Burde aldri tillatt dette
Problemene fikk internasjonalt fokus etter at japanske Matsuri Takahashi tok sitt eget liv i desember 2015.
I kjølvannet av selvmordet avdekket en gransking at 24-åringen hadde blitt tvunget til å jobbe ekstremt lange dager hos reklamegiganten Dentsu.
I måneden før tragedien fant sted jobbet Takahashi hele 105 timer overtid for selskapet, ifølge CNN.
I september 2016 konkluderte myndighetene med at selvmordet var forårsaket av den enorme arbeidsmengden. Ofte kom hun hjem fra arbeid først klokka fem om natta, etter å ha jobbet fra tidlig morgen til seint på natt.
Ett år etter at Takashi begikk selvmord besluttet selskapets administrerende direktør, Tadashi Ishii, å trekke seg.
- Vi burde aldri ha tillatt at dette kunne skje, sa Ishii den gang.

Tok sitt eget liv etter å ha jobbet 105 timer overtid på en måned
Til tross for at saken og det generelle problemet med ekstreme arbeidsforhold i landet fikk enorm fokus, var det først tidligere i år at Japan fikk på plass en arbeidsmiljølov som setter begrensninger for hvor mange timer overtid en ansatt får lov til å jobbe i løpet av en måned: 100 timer, ifølge Dagsavisen.
Det er ikke godt nok, ifølge Scott North, professor i sosiologi og ekspert på det særjapanske fenomenet «karoshi».
- Det har jo blitt utbetalt karoshi-erstatninger etter at den avdøde jobbet 80 timer overtid, sa North til avisa i september.
