Kalkunkrise i Storbritannia:

Rystes av sjokkpriser

Kalkunhungrige briter må muligens gå for krisealternativer i jula.

KALKUNMANGEL: Kalkunprisene har skutt i været som følge av fugleinfluensaen, på verst tenkelige tidspunkt. Foto: NTB
KALKUNMANGEL: Kalkunprisene har skutt i været som følge av fugleinfluensaen, på verst tenkelige tidspunkt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens ribbe og pinnekjøtt dominerer her på berget i disse tider, blir det ingen ordentlig jul i Storbritannia uten kalkun.

Kan være truet

Fuglen skal faktisk ha vært en sentral del av jula helt siden Henrik den sjuendes tid.

Men etter hundrevis av år med tradisjoner, kan en kalkunkrise være på trappene. Flere momenter legger bakteppet for at britenes kalkunjul kan være truet.

Det ene er at kalkun har blitt en mangelvare på grunn av et fugleinfluensautbrudd, som har tatt livet av 1,6 millioner kalkuner i Storbritannia, ifølge The Guardian. Prisen har som en følge økt med 45 prosent.

I tillegg rystes landet allerede av en levekostnadskrise der kalkunen er blant de aller dyreste kjøtt-typene - selv frosne varianter, skriver Sky News.

Rystes av prisveksten

Sjokkinflasjonen i landet gjør et solid innhogg i britenes lommebok. Selv om den dempet seg noe, fra 11,1 i oktober til 10,7 prosent i november, er det fortsatt ekstremt høye priser målt mot i fjor.

Energi- og matkostnadene forblir de viktigste driverne for inflasjonen, og matprisene er hele 16,4 prosent høyere enn for et år siden, ifølge Storbritannias statistikkbyrå ONS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.