Rystet: - Dette er en skam

Bråket i Norske Selskab har utløst et skred av sterke reaksjoner.

- LUKKET ROM: Den eksklusive herreklubben Norske Selskab er i hardt vær etter Børsens avdekning denne uka. Nå tar politikerne til orde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- LUKKET ROM: Den eksklusive herreklubben Norske Selskab er i hardt vær etter Børsens avdekning denne uka. Nå tar politikerne til orde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag løftet Børsen fram historien om den lukkede og eksklusive herreklubben Norske Selskab - en artikkel som denne uka har fått flere til å reagere med sjokk og vantro.

«Nedrig, utdatert og utrangert» - er noen av karakteristikkene i diskusjonen på sosiale medier. I kjølvannet av Børsens avsløring, har blant andre Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås varslet at han aldri kommer til å komme tilbake til den eksklusive herreklubbens lokaler.

Bakgrunnen er at det like før jul oppsto medlemsraseri i herreklubben - utløst av én enkel e-post. Bak lukkede dører fikk norske superrikinger, næringslivstopper og kulturelite spørsmål om hvorvidt kvinner skulle få lov til å bli medlemmer.

- En skam

Det førte til oppstandelse. Et voldsomt press fra godt over 100 medlemmer, resulterte i at spørsmålet om kvinnemedlemskap ble kremert og gravlagt - før arbeidet i det hele tatt var igangsatt.

- Ikke annet enn rystende lesning, konkluderer SV-topp Kari Elisabeth Kaski overfor Børsen.

- EN SKAM: SV-topp Kari Elisabeth Kaski er soleklar i sin mening. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
- EN SKAM: SV-topp Kari Elisabeth Kaski er soleklar i sin mening. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Politikeren er ikke nådig når hun deler sine synspunkter om det Norske Selskab, og mener at en slik herreklubb regelrett ikke hører hjemme i et åpent og demokratisk samfunn.

- Dette er en klubb for menn med makt, og det er all grunn til å være skeptisk når de ikke vil åpne for kvinnelige medlemmer. Dette er en skam for mennene det gjelder, og det avslører en type mennesker som frykter samfunnsutviklingen.

- Hemmelighetskremmeri

Eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes er blant medlemmene i Norske Selskab. Overfør Børsen meddelte 65-åringen at han er positivt innstilt til kvinnelige medlemmer, og avviste kontant at det foregår maktspill bak lukkede dører.

Den påstanden har Kaski vansker for å svelge.

- Dette dreier seg om sentrale skikkelser i det norske samfunnet. Rikdom og posisjon henger veldig tett sammen med makt. Det at de er sammen i et lukket rom, omkranset av så mye hemmelighetskremmeri, gjør at det er all grunn til å være skeptisk.

- Kan du utdype din skepsis?

- At disse personene, som har makt og innflytelse, møtes i et lukket forum, gir dem også en arena for å utøve makt. Selv om det ikke fattes formelle beslutninger, skal man alltid være skeptisk til en lukket klubb som dette.

Saken fortsetter under:

- Komisk

Kulturminister Trine Skei Grande (V) føyer seg også inn i rekka av oppgitte hoder.

- Dette framstår ganske komisk. De har rett og slett klart å stenge inn tiden i et rom i Akersgata. Alle kan lage egne nettverk rundt seg, men formaliseringen av denne type klubber tilhører land som melder seg ut av EU, sier Grande - som videre takker for at saken blir belyst.

RISTER PÅ HODET: Kulturminister Trine Skei Grande mener herreklubben Norske Selskab framstår komisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RISTER PÅ HODET: Kulturminister Trine Skei Grande mener herreklubben Norske Selskab framstår komisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lokalene til Norske Selskab ligger bare et steinkast unna Stortinget i Oslo. Her kan medlemmene benytte fem stuer med eksklusiv kunst på veggene. Andre goder inkluderer servering av lunsj og middag, dagferske norske og internasjonale aviser, et rikholdig bibliotek, biljardrom, tre kortværelser og et moderne møterom.

Kulturministeren medgir at hun for noen år siden besøkte lokalene til herreklubben. Det ga tilsynelatende ikke mersmak.

- Jeg har vært der en gang, og kikket på lokalene. Jeg følte det var som en reise tilbake i tid. Noe man bare trodde fantes i Storbritannia eller andre kolonimakter, humrer hun.

Dinosaurer er tydeligvis ikke helt utryddet likevel Anette Trettebergstuen (Ap)

- Hører fortida til

Anette Trettebergstuen (Ap) er samstemt med Grande - og mener det Norske Selskab hører fortida til.

- Dinosaurer er tydeligvis ikke helt utryddet likevel, ler hun.

- Først og fremst trekker jeg bare på skuldrene og ler av denne antikvariske herreklubben. Menn, som kvinner, skal selvfølgelig kunne ha egne møteplasser, men en eliteklubb skapt og foredlet for å styrke den sterke mann og deres posisjon i samfunnet, det er noe annet.

- Dette er en eliteklubb der «Gutteklubben Grei» deler mye makt og myndighet, som ekskluderer kvinner, og det er klart at slike lukkede elitefora hører fortida til.

Artikkelen fortsetter under:

- Gledelig

Trettebergstuen mener likevel det er oppløftende å se at enkelte medlemmer ønsker å kjempe for kvinnene.

- Det er gledelig at noen nå innser at dersom klubben også i framtida skal ha stor makt og myndighet, må de åpne opp for kvinnelige medlemmer. Verden går heldigvis framover, ting blir bedre og det er selvfølgelig også fordi flere kvinner nå tar del i avgjørelsene og ikke minst fordi stadig flere innser at dersom du er opptatt av framskritt og utvikling, så er ikke herreklubber fra 1772 rette fora.

Stortingsrepresentant og nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, er på sin side kort og konsis:

- Voksne menn i dress som er redd for jentelus tror jeg ikke at jeg gidder å bruke så mye tid på. Det er ikke de som kommer til å endre verden, sier Bastholm til Børsen.

Ledelsen i Norske Selskab er gjort kjent med kritikken mot dem i denne saken. De har ikke besvart Børsens henvendelser.

Norske Selskab

• Eksklusiv herreklubb med drøyt 1000 medlemmer.

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.

• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.

• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.

• Klubben anser seg for verdens 5. eldste klubb.

• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har en egen «Yngstes komité»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer