Rystet: - Helt uforståelig

Mener kommunalministeren «kaster blår i øynene» på vintersportsstedene.

KREVER VINTERSPORT-STØTTE: - Atter en gang vil man ikke prioritere dem. Pengene settes på vent. De burde ha blitt utbetalt til steder som Geilo, Hemsedal, Oppdal i dag, sier en rystet Linda Helleland til Børsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KREVER VINTERSPORT-STØTTE: - Atter en gang vil man ikke prioritere dem. Pengene settes på vent. De burde ha blitt utbetalt til steder som Geilo, Hemsedal, Oppdal i dag, sier en rystet Linda Helleland til Børsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er verre enn vi kunne forestilt oss, sier næringspolitisk talsperson i Høyre, Linda Helleland, til Børsen.

Det kommer etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum i dag la fram forslag til en samlet krisepakke.

I alt er pakken på 20,2 milliarder kroner, herunder 500 kommunemillioner som Helleland mente skulle ut til vintersportsstedene i Distrikts-Norge.

Krevde afterski-støtte

I et kraftig oppgjør tidligere denne uka fortvilte Helleland over at vintersportsstedene, herunder restaurant og uteliv, samt afterski-aktører, ble «nedprioritert» i regjeringens kommunale kompensasjonsordning.

- Sp sprer penger jevnt utover kommunene for å gjøre alle til lags, framfor å spisse støtten mot næringene som virkelig står på kanten av stupet.

Hun ba innstendig om at regjeringen betaler ut 500 millioner kroner, som nå står og venter, og at hardt coronaberørte vintersportssteder prioriteres øverst.

- Til tross for næringens nødskrik før jul, ble de ikke hørt da, men kommunal- og distriktsministeren har nå en sjanse til å rette opp i dette, sa Helleland mandag.

Gram: - Må få klarhet

Bjørn Arild Gram svarte at fordelingen av kommunemillionene «vil være målrettet og rettet mot de næringer som er hardest rammet av smitteverntiltakene.»

- I den sammenheng vil regjeringen også se på behovet for at vintersportsstedene ytterligere kan sikres økonomisk, herunder om antall sysselsatte i kategorien sport og fritid bør bli del av kriteriene for tildelingen, sa Gram og la til:

- Vi må få nærmere klarhet i hvilke deler av næringslivet på vintersportsstedene som har de største utfordringene slik at vi kan få så målretta innsats som mulig. Foreløpig kan det se ut til at for eksempel alpinanleggene ikke er hardt rammet av smitteverntiltakene.

Setter 500 mill. «i beredskap»

I dag kom fasiten. Det får Helleland til å rive seg i håret. I proposisjonen heter det at:

«Regjeringen foreslår en bevilgning på 500 mill. kroner til ordningen i 2022 som beredskap hvis det dukker opp behov pga. kommunale eller regionale smitteverntiltak som over tid er strengere enn de nasjonale, eller behov som over tid ikke dekkes gjennom generelle ordninger.»

Raser: - Helt uforståelig

Det får Helleland til å rase.

- Atter en gang vil man ikke prioritere dem. Pengene settes på vent. De burde ha blitt utbetalt til steder som Geilo, Hemsedal, Oppdal i dag, sier en rystet Helleland.

Hun spør seg hvor mange vintersportssteder kommunalministeren har vært i kontakt med.

- Kommunal- og distriktsministeren har ikke forstått alvoret i den dramatiske situasjonen vintersportsstedene opplever, når han setter 500 millioner til «beredskap hvis det blir behov for det», legger hun til.

Hun mener Gram «kaster blår i øynene» på bransjen, som hun hevder hadde håpet å bli tilgodesett i dag.

- Nå seigpiner han vintersportsstedene ved å føre dem bak lyset. De ble ikke prioritert ved utbetalingen før jul og de blir ikke prioritert nå. Det er helt uforståelig.

Hun legger til at Høyre vil jobbe de neste dagene for å få akutte midler til sesongbedriftene, som betales ut umiddelbart, og håper å få flertall for det.

- Vektlegger hardt rammede

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram er blitt forelagt kritikken fra Helleland. I en e-post understreker han at Stortinget foreløpig ikke har behandlet proposisjonen, og at midlene er dermed ikke er fordelt til kommunene.

- Vi må derfor komme tilbake til hvordan midlene vil bli fordelt. I tidligere fordelinger har vi lagt vekt på næringer om er hardt rammet av tiltakene, som overnatting, servering og reisearrangører. Dette er næringer som er overrepresentert på vintersportsstedene, skriver Gram.

Han presiserer at pengene «skal fordeles etter behov».

- Det er viktig å minne om at skjenkestoppen er opphevet og at vintersportsstedene har den viktigste delen av vintersesongen foran seg. Likevel kan det være mange bedrifter på vintersportssteder som har det krevende, fordi de er sesongbaserte og nå opplever den tredje sesongen på rad med restriksjoner som sterkt påvirker driften.

- Vi følger derfor situasjonen løpende og har dialog med partene i arbeidslivet og kommunene, både når det gjelder vintersportssteder og situasjonen i resten av landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer