Rystet av Norges gigantkjøp: - Pinlig

Tidenes største norske togkjøp til en verdi av 20 milliarder kroner er klart. Vinneren skulle aldri fått lov til å levere anbud, mener både LO, SV og Rødt.

GIGANTISK: Kontrakten på 30 lokaltog til Østfoldbanen og ytterligere opsjon på 170 tog er tidenes største i norsk jernbanehistorie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GIGANTISK: Kontrakten på 30 lokaltog til Østfoldbanen og ytterligere opsjon på 170 tog er tidenes største i norsk jernbanehistorie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statseide Norske tog kjøper 30 lokaltog til nær 4 milliarder kroner av franske Alstom. Selskapet har i tillegg sikret seg opsjon på ytterligere 170 tog. Samlet anslått verdi over 20 milliarder kroner.

Kontrakten er tidenes største i norsk jernbanehistorie, skriver Norske tog i en pressemelding tirsdag.

Gigantkontrakten utløser krasse reaksjoner.

Bakgrunnen er at Alstom er oppført på FNs svarteliste over selskap med virksomhet som opererer i de israelske bosettingene på Vestbredden, som ifølge Sikkerhetsrådet strider mot folkeretten.

- Lovbrudd

- Gjennom denne mangemilliardkontrakten bidrar Norge aktivt til et selskap som bryter folkeretten. Dette er kynisk, tordner SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

- Mener du å si at det er lovbrudd?

- Det er umulig å konkludere med at dette er greit. Jeg mener helt klart at dette er brudd på lov om offentlige anskaffelser, som tydelig sier at man skal respektere menneskerettighetene.

Fylkesnes varsler at SV vil forfølge saken. Han tror ikke det er praktisk mulig å avlyse kontrakten på 30 lokaltog, men presiserer at det må være mulig å sørge for at opsjonen på 170 tog ikke blir noe av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer