Tyveribølge før jul:

- Så desperate at de stjeler

Antall tyverier fra norske butikker har skutt voldsom fart før jul. Elektronikk-kjempen Power frykter det skyldes folk som ikke har råd til å kjøpe julegaver til sine nære og kjære.

TYVERIBYKS: Det er tøffe tider for den norske lommeboka, og ifølge enkelte butikkjeder er stadig flere så desperate at de stjeler. Foto: Heiko Junge / NTB
TYVERIBYKS: Det er tøffe tider for den norske lommeboka, og ifølge enkelte butikkjeder er stadig flere så desperate at de stjeler. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Dyrere mat, galopperende strømpriser og den høyeste renta på 13 år utgjør en cocktail av risikoer for nordmenns lommebøker.

Det har også gjort seg utslag i en kraftig økning i antall butikktyverier så langt i år, hevder flere aktører i bransjen.

- Vi har sett en økning i butikktyverier denne høsten, og det har økt på fram mot jul. Dette skjer hvert år på denne tida, men det har vært en markant endring i år, sier kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting i Power til Børsen.

- Trist

Hun tror tyveribølgen kan forklares med at mange i Norge har mye mindre å rutte med, noe flere kjenner spesielt godt på i julehøytida.

- Det er dessverre mange som rett og slett ikke har råd til julegaver i år, og som blir så desperate at de stjeler. Det er en trist utvikling, og det koster butikkene enorme summer, fortsetter Fasting.

- Vi merker også en kraftig økning på omreisende kriminelle, og jobber tett med politiet rundt dette. Prisene i Europa øker, og det gjør også utfordringene rundt tyveri og svindel, sier hun videre.

Også Clas Ohlson merker en tyveri-økning, men understreker at de har flere besøkende i butikkene i denne perioden, og at de derfor ikke anser det som et større problem enn ellers i året.

- Vi gjør ingen spesielle tiltak under jula med unntak av å fortsette med vårt løpende arbeid. Det innebærer blant annet opplæring av personalet, og alarmering av tyveriutsatte produkter. Vi jobber også mye med å være ute i butikken og møte kundene våre. Dette gjør vi først og fremst for å tilby god kundeservice, men vi ser også at det reduserer antall tyverier, sier pressekontakt Anders Wahl til Børsen.

Elkjøps pressekontakt, Stina Winther, ønsker ikke å kommentere saken, utover:

- Vi vet at mange familier dessverre er berørt av den utfordrende samfunnssituasjonen, og håper at det snur raskest mulig og at flest mulig får en fin jul.

ENDRING: Der folk tidligere stjal øl, godis og verdisaker, er det nå helt vanlige matvarer som stjeles, sier kjøpmann Jan Tore Gråberget ved Rema 1000 i Årnes. Foto: Privat
ENDRING: Der folk tidligere stjal øl, godis og verdisaker, er det nå helt vanlige matvarer som stjeles, sier kjøpmann Jan Tore Gråberget ved Rema 1000 i Årnes. Foto: Privat Vis mer

Selskapet Skan-Kontroll, som er største aktør innen sikkerhetstjenester til handelsbransjen, opplyste forrige måned til Stavanger Aftenblad at butikktyverier har økt med 37 prosent sammenliknet med fjoråret.

- Vondt i magen

Kjøpmann Jan Tore Gråberget ved Rema 1000 i Årnes fortalte Børsen samme måned at han hadde sett en stor økning i antall tyverier i butikken hans.

I takt med høyere priser og tøffere tider for mange, har han samtidig lagt merke til at en ny gruppe mennesker tas i tyveri.

- Tidligere har tyvegodset egentlig bare vært godteri og brus, typisk for unge mennesker, øl fra de som hadde den lasten, eller verdivarer som dyr biff. Nå er det annerledes, sa Gråberget til Børsen og la til:

- Nå er det mat folk tar. Vi tok det vi antar er et kjærestepar, der kvinnen hadde varer for 80 kroner og mannen for 230. Det var mat de tok.

Han fortalte at han aldri tidligere hadde opplevd at folk tar vanlige matvarer, på samme måte som nå.

- Når du ser at folk tar med seg gryteretter og poser med sukker, små ting de kan få med seg i vesker, gjør det inntrykk, sier han.

Han beskriver at disse menneskene ofte kjøper matvarer, men stjeler med seg mer i tillegg.

- Her går de på mat for å overleve. Jeg får vondt i magen av det, sa kjøpmannen.

Historisk bunnpunkt

Og ser man på Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måles av Opinion, kan det gi klump i magen til noen hver.

Som Børsen har omtalt har den nemlig vært negativ i 14 måneder på rad.

Nordmenn går altså inn i jula med en historisk lav tro på egen og landets økonomi.

Ingen av de største krisene de siste 15 åra har vært i nærheten av å sende nordmenns tro på egen og landets økonomi ned til de historiske bunnivåene Norge har sett de siste ni månedene.

- Nordmenn var ikke i nærheten av å ha så liten tro på landets og egen økonomi, og ha så lave kjøpsforventninger, under coronakrisa, oljepriskrisa eller finanskrisa som de har hatt det siste året. Det sier en del om hvor dypt de ulike krisene vi er inne i nå stikker, sa fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, Henrik Høidahl, nylig i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer