Coronakommisjonens rapport:

Så gigantisk blir coronaregningen

- I en helt annen størrelsesorden enn myndighetene har sett for seg ved en pandemi, skriver coronakommisjonen.

DOM: Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag leverte coronakommisjonen sin dom over Norges håndtering av pandemien.

Elleve måneder med granskning er tilbakelagt, og igjen står en omfattende rapport på 450 sider som inneholder kommisjonens konklusjoner, råd og anbefalinger.

Blant hovedfokusene i kommisjonens arbeid er den historiske nedstengingen 12. mars i fjor.

Det er også viet oppmerksomhet til gjenåpningsplanene, om Norge burde gjort mer for å forhindre importsmitte, og økonomiske utsikter.

Gigantregning

Etter et år med pandemi er Norge blant landene i Europa som har lavest dødelighet og som er minst rammet økonomisk, slår kommisjonen fast. I rapporten kommer det samtidig fram at de økonomiske kostnadene ved pandemien blir særdeles høye.

«Målt som tapt verdiskaping i Norge kan kostnaden ved pandemien og smitteverntiltakene på usikkert grunnlag anslås til 330 milliarder kroner for årene 2020–2023 samlet. Dersom myndighetene i mars 2020 hadde ventet med å sette inn inngripende smitteverntiltak, ville kostnaden blitt høyere.», heter det.

- Kraftigste tilbakeslaget

Videre skriver kommusjonen at beløpet tilsvarer omkring 60 000 kroner per innbygger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer