Coronakommisjonens rapport:

Så gigantisk blir coronaregningen

- I en helt annen størrelsesorden enn myndighetene har sett for seg ved en pandemi, skriver coronakommisjonen.

DOM: Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag leverte coronakommisjonen sin dom over Norges håndtering av pandemien.

Elleve måneder med granskning er tilbakelagt, og igjen står en omfattende rapport på 450 sider som inneholder kommisjonens konklusjoner, råd og anbefalinger.

Blant hovedfokusene i kommisjonens arbeid er den historiske nedstengingen 12. mars i fjor.

Det er også viet oppmerksomhet til gjenåpningsplanene, om Norge burde gjort mer for å forhindre importsmitte, og økonomiske utsikter.

Gigantregning

Etter et år med pandemi er Norge blant landene i Europa som har lavest dødelighet og som er minst rammet økonomisk, slår kommisjonen fast. I rapporten kommer det samtidig fram at de økonomiske kostnadene ved pandemien blir særdeles høye.

«Målt som tapt verdiskaping i Norge kan kostnaden ved pandemien og smitteverntiltakene på usikkert grunnlag anslås til 330 milliarder kroner for årene 2020–2023 samlet. Dersom myndighetene i mars 2020 hadde ventet med å sette inn inngripende smitteverntiltak, ville kostnaden blitt høyere.», heter det.

- Kraftigste tilbakeslaget

Videre skriver kommusjonen at beløpet tilsvarer omkring 60 000 kroner per innbygger.

- Det er svært stor usikkerhet om anslaget. Det illustrerer likevel at kostnadene synes å være i en helt annen størrelsesorden enn myndighetene har sett for seg ved en pandemi.

Ifølge rapporten anslo Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i 2014 at de økonomiske kostnadene ved en pandemi ville bli mellom 5 og 50 milliarder kroner.

- Virusutbruddet brakte norsk økonomi inn i det kraftigste tilbakeslaget siden andre verdenskrig. Reiselivsnæringen og kulturnæringen er særlig hardt rammet. I løpet av noen uker i mars 2020 ble den registrerte arbeidsledigheten firedoblet, skriver kommisjonen i rapporten.

De peker videre på at ledigheten avtok utover våren og sommeren, men:

- Ved utgangen av året var det likevel nesten dobbelt så mange som sto uten jobb som før pandemien. Hvis myndighetene i mars 2020 hadde ventet med å sette inn de inngripende tiltakene, ville konsekvensene i arbeidsmarkedet og i næringslivet blitt enda større, mener utvalget.

- Støtes varig ut

I rapporten heter det at det er for tidlig å konkludere om de langsiktige konsekvensene av pandemien.

- Erfaringer har vist at arbeidsledighet har en tendens til å feste seg. Selv om mange ledige vil komme tilbake i jobb når aktiviteten normaliseres, er det risiko for at noen støtes varig ut av arbeidsmarkedet. Dårligere utdanningstilbud under pandemien kan svekke jobbmulighetene for dem som er unge i dag.

- Redusert sosial kontakt og mindre fysisk aktivitet kan gi varige helseeffekter. Ulikhet i risiko for smitte, alvorlighet av sykdom og økonomiske og sosiale konsekvenser av pandemien kan forsterke hverandre og gi økte helseforskjeller i befolkningen. Vi vet foreløpig lite om hvor sterke slike negative effekter vil bli.

Kritisk

En undersøkelse som ble lagt fram tirsdag viser at hele tre av fire mener Norge var dårlig beredt på å håndtere coronapandemien. Resultatet bygger på svar fra 16 000 nordmenn via Opinions coronamonitor.

Kommisjonsleder Stener Kvinnsland oppsummerer at myndighetene har håndtert pandemien godt, men at det er kritikkverdige forhold, særlig ved beredskapen.

- På det tidspunktet (12. mars) fantes det lite kunnskap om effekten av smitteverntiltak og det var stor usikkerhet om smittesituasjonen. Vurderingen vår er at det var riktig å ta en beslutning framfor å vente på mer kunnskap, sa coronakommisjonens leder Stener Kvinnsland på pressekonferansen onsdag, gjengitt av NTB.

- Regjeringen visste at en pandemi var den nasjonale krisen som var mest sannsynlig, og som ville ha de mest negative konsekvensene. Det er en alvorlig svikt at de likevel ikke var forberedt da covid-19-pandemien kom, sier Kvinnsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer