Så mye alkohol drikker nordmenn

Tall fra SSB viser at nordmenn drikker stadig mer i fjerde kvartal. I første kvartal var det derimot en liten nedgang på den totale alkoholomsetningen.

DRIKKER MER: Nordmenn drakk mer alkohol i 2019 enn året før. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Scanpix
DRIKKER MER: Nordmenn drakk mer alkohol i 2019 enn året før. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Totalt ble de omsatt 7.313.000 liter ren alkohol i fjerde kvartal i fjor, en økning på 2,6 prosent. Tallet tilsvarer 1,66 liter ren alkohol per innbygger, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I snitt drakk nordmenn 1,2 alkoholenheter per dag i disse månedene. En enhet alkohol tilsvarer en flaske pils, et glass vin eller svært lite glass med brennevin.

Den største prosentvise økningen sto rusbrus for, med en vekst på 7,9 prosent, mens øl kun økte med 0,9 prosent.

Rusbrus står likevel for en liten andel av det totale inntaket, kun 182.000 liter ren alkohol. Øl og vin står for henholdsvis 2.871.000 og 2.847.000 liter.

For 2019 i sin helhet var det en liten økning på 1,26 prosent sammenlignet med året før. Nordmenn drakk i snitt 1,1 enhet per dag i løpet av 2019.

Økningen av alkoholomsetningen var størst i fjerde kvartal. Økningen var 1,3 prosent i tredje kvartal, 1 prosent i andre, mens det var en liten nedgang i første kvartal. I fjerde kvartal var den altså på 2,6 prosent.

NTB har tidligere skrevet at julesalget, som varer fra 1. til 23. desember, hos Vinmonopolet økte med 1,9 prosent fra 2018 til i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer