Statsbudsjettet

Så mye billigere blir det

Så mye billigere blir øl og vin med det nye statsbudsjettet.

BILLIGERE: Det nye statsbudsjettet kutter alkoholavgiften på øl og vin med ti prosent. Foto: Lise serud / NTB
BILLIGERE: Det nye statsbudsjettet kutter alkoholavgiften på øl og vin med ti prosent. Foto: Lise serud / NTB Vis mer
Publisert

Frp og regjeringspartiene ble i kveld enige om et nytt statsbudsjett. Det innebærer blant annet kutt i alkoholavgiftene som du kan merke på lommeboka.

Dette er regnestykket.

Øl og vin

Den mest solgte vinen på polet, har et alkoholinnhold på 12,5 prosent. I 2020 gir dette en alkoholavgift på 47,91 kroner per flaske. Med et kutt i alkoholavgiften på 10 prosent, blir avgiften på 43,12 kroner per flaske.

Det innebærer altså en nedgang på nesten fem kroner per flaske, ifølge beregningen fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

For en halvliter i butikken i dag med 4,7 prosent alkoholinnhold utgjør alkoholavgiften 11,82 kroner. Med avgiftskuttet på ti prosent vil denne avgiften nå komme på 10,63 kroner. En øl som i dag koster 28 kroner i butikken, vil da gå ned til 26,52 kroner, ifølge beregningen fra Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD).

Takker Frp og KrF

- Da kan vi endelig takke Frp og KrF for at de i fellesskap bidrar til å støtte Vinmonopolet, norske arbeidsplasser og norsk verdiskaping ved å sette ned alkoholavgiftene på vin og øl med 10 prosent. Coronatida har gitt alle den kunnskapen vi har hatt i mange år - at grensehandelen er svært høy og hvorfor. Nordmenn vil ha billigere varer, sier generalsekretær i VBF, Ingunn Jordheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer