Så mye økte lønna med i fjor

Alle fikk mer å rutte med, og forskjellene har sluttet å øke. Men fjorårets lønnsvinner er en overraskelse.

LØNNSVEKST: Reallønnsveksten fra 2018-2019 var på det høyeste nivået på sju år. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
LØNNSVEKST: Reallønnsveksten fra 2018-2019 var på det høyeste nivået på sju år. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske lønnsmottakere fikk 3,4 prosent lønnsøkning fra 2018 til 2019. For industriarbeiderne økte lønna med 3,1 prosent. Året før ble lønnsveksten i snitt 2,8 prosent.

Det viser tallene som Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), la fram mandag. Nøkkeltallene danner grunnlaget for årets lønnsoppgjør.

- Reallønnsveksten var på 1,5 prosent. Det er det høyeste nivået på sju år, sa utvalgets leder Geir Axelsen da han presenterte tallene mandag formidag.

Holder ikke igjen

Først i ut årets lønnsoppgjr er LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri. De forhandler på vegne av de ansatte og eierne i bedriftene som konkurrerer med utlandet.

Resultatet herfra skal i utgangspunktet legge rammen for alle andre som skal forhandle i løpet av våren.

- Vi ser ingen grunn til å holde igjen. Vi har langt større selvtillit før årets oppgjør enn de foregående åra, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Børsen før tallene fra TBU ble lagt fram.

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen har tidligere i år rykket ut med et sterkt ønske om at årets oppgjør må bli «ekstremt nøkternt».

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har på sin side varslet at kamp mot voksende ulikhet i Norge blir et hovedtema i årets lønnsoppgjør.

– Det er grundig dokumentert at ulikhetene vokser i landet, både når det gjelder formue og inntekt. Gapet mellom topp og bunn er blitt mye større, sa Gabrielsen til nyhetsbyrået NTB i helga.

Flatet ut

TBU-tallene viser at lønnsforskjellene i Norge økte fram til 2015, men at avstanden deretter har ligget flatt. Det er den såkalte Gini-koeffisienten som ligger til grunn for disse tallene.

TALLKNUSER: SSB-direktør Geir Axelsen er også leder av Teknisk beregningsutvalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TALLKNUSER: SSB-direktør Geir Axelsen er også leder av Teknisk beregningsutvalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Unntaket er kvinner, som har opplevd økende lønnsspredning også de seneste årene.

TBUs leder Geir Axelsen påpeker at Gini-koeffisienten ikke er den eneste indikatoren på ulikhet. Også formue og andre typer inntekt enn lønn vil spille inn på utviklingen.

– For å danne seg et bilde av ulikheten i samfunnet vil man ofte supplere med flere typer data og analyser, sier Axelsen.

Staten lønnsvinnere

Mens lønnsveksten i industrien er beregnet til 3,1 prosent, ble statsansatte de store lønnsvinnerne med en lønnsvekst på 3,8 prosent, ifølge TBUs rapport.

Utvalget forklarer deler av lønnsveksten for statsansatte med vekst i faste og variable tillegg, som er beregnet å gi en årslønnsvekst på 0,4 prosent fra 2018 til 2019.

Også ansatte i kommunesektoren fikk høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet i fjor. De endte på 3,5 prosent.

Viktig bakteppe

Fjorårets lønnsvekst og prognosen for prisveksten i 2020 er to viktige tall partene tar med seg inn i lønnsforhandlingene.

Forhandlingene starter når Fellesforbundet og Norsk Industri utveksler tilbud og krav 10. mars.

Beregningsutvalget anslår at prisveksten i 2020 blir på rundt 1,5 prosent.

Det er under de siste anslagene fra Finansdepartementet (1,9 prosent), Norges Bank (2,2 prosent) og Statistisk sentralbyrå (2,1 prosent).

Axelsen sier til Børsen at det først og fremst er oppdaterte tall for energipriser og kronekurs som bringer spådommen fra TBU lavere enn det som hittil har vært presentert av andre makroøkonomiske anslag.

Fjorårets lønnsvekst og prognosen for prisveksten i 2020 er to viktige tall partene tar med seg inn i lønnsforhandlingene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer