Så mye økte lønna med i fjor

Alle fikk mer å rutte med, og forskjellene har sluttet å øke. Men fjorårets lønnsvinner er en overraskelse.

LØNNSVEKST: Reallønnsveksten fra 2018-2019 var på det høyeste nivået på sju år. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
LØNNSVEKST: Reallønnsveksten fra 2018-2019 var på det høyeste nivået på sju år. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske lønnsmottakere fikk 3,4 prosent lønnsøkning fra 2018 til 2019. For industriarbeiderne økte lønna med 3,1 prosent. Året før ble lønnsveksten i snitt 2,8 prosent.

Det viser tallene som Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), la fram mandag. Nøkkeltallene danner grunnlaget for årets lønnsoppgjør.

- Reallønnsveksten var på 1,5 prosent. Det er det høyeste nivået på sju år, sa utvalgets leder Geir Axelsen da han presenterte tallene mandag formidag.

Holder ikke igjen

Først i ut årets lønnsoppgjr er LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri. De forhandler på vegne av de ansatte og eierne i bedriftene som konkurrerer med utlandet.

Resultatet herfra skal i utgangspunktet legge rammen for alle andre som skal forhandle i løpet av våren.

- Vi ser ingen grunn til å holde igjen. Vi har langt større selvtillit før årets oppgjør enn de foregående åra, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Børsen før tallene fra TBU ble lagt fram.

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen har tidligere i år rykket ut med et sterkt ønske om at årets oppgjør må bli «ekstremt nøkternt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer