Russlands rikeste:

Så mye tjente Putins venner

Russlands rikeste håvet inn over 50 milliarder dollar - rett over 510 milliarder norske kroner - i året som gikk.

MILLIARDØKNING: Flere av Putins nærmeste fikk økt formuene sine betydelig i 2023. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ
MILLIARDØKNING: Flere av Putins nærmeste fikk økt formuene sine betydelig i 2023. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Russland gikk inn i Ukraina i februar i fjor, fikk landets rikeste kjenne Vestens vrede. Flere formuer stupte brått, og frykten for økonomisk tumult spredte seg.

Uroen varte imidlertid ikke særlig lenge.

Til tross for Vestens omfattende sanksjonsregime, har 2023 vist seg å bli et svært godt år for medlemmene av Putins omgangskrets.

- Sanksjonene som Vesten har innført, biter ikke på disse i noen særlig stor grad. Dette er smarte folk som klarer å lure seg unna, sier Russland-ekspert og forsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Børsen.

Oppdaterte tall fra Bloomberg Billionaires Index viser at Russlands aller rikeste har raket inn over 50 milliarder dollar - tilsvarende 513 milliarder norske kroner - i løpet av året som har gått.

- Går så det griner

Hovedårsaken til at de russiske rikingene håver inn, er ifølge Holm-Hansen at de tjener mesteparten av pengene sine i Russland.

Første nyttårsdag kommenterte Putin det ukrainske angrepet mot den russiske byen Belgorod som fant sted lørdag 30. desember. Vis mer

- De har tette bånd til de politiske myndighetene, og tar gjerne oppdrag på vegne av dem. Militærindustrien går jo så det griner, og dette tjener oligarkene penger på, sier han.

Totalt 24 russere står oppført på Bloombergs liste over verdens 500 rikeste. Flere av dem eier eller styrer selskaper som produserer metaller, kjemikalier, drivstoff og våpenkomponenter.

- Så lenge den russiske staten tjener penger, og betaler for komponenter, råvarer og produkter fra disse selskapene, så betyr det mer penger i lomma for oligarkene, påpeker Holm-Hansen.

Økte formuen med 25 milliarder

Det er først på en 47. plass på Bloombergs liste at Russlands rikeste dukker opp.

Dette er metallmagnaten Vladimir Potanin, som i løpet av det siste året har økt formuen sin med 2,5 milliarder dollar, om lag 25 milliarder norske kroner.

Han er nå god for rundt 31,1 milliarder dollar.

Store deler av formuen er akkumulert gjennom selskapet Norilsk Nickel, som han er toppsjef for. Dette er verdens største nikkelprodusent, og står for rundt 14 produsent av verdensmarkedet.

PUTIN OG POTANIN: Vladimir Potanin omtales som Russlands rikeste mann. Ingen vet imidlertid hvor rik navnebror og president Vladimir Putin egentlig er. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / REUTERS
PUTIN OG POTANIN: Vladimir Potanin omtales som Russlands rikeste mann. Ingen vet imidlertid hvor rik navnebror og president Vladimir Putin egentlig er. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / REUTERS Vis mer

Først i slutten av 2022 ble Potanin sanksjonert av USA, kunne Wall Street Journal først erfare. Han er foreløpig ikke underlagt sanksjoner i EU.

Hentet ut enorme utbytter

Russeren som i fjor økte formuen mest, er oljeoligark Vagit Alekperov. Han grunnla den russiske oljegiganten Lukoil, som han fram til 2022 var sjef for. Selskapet står for om lag 2 prosent av verdens oljeproduksjon.

GIKK AV: I 2022 forlot Vagit Alekperov sjefsstolen i oljegiganten Lukoil. Foto: Eduard Korniyenko / Reuters
GIKK AV: I 2022 forlot Vagit Alekperov sjefsstolen i oljegiganten Lukoil. Foto: Eduard Korniyenko / Reuters Vis mer

Da han trådte av, beholdt Alekperov aksjeposten i selskapet. Han har derfor kunnet hente ut enorme utbytter.

Ifølge Bloombergs milliardærindeks økte han formuen med nærmere 9,3 milliarder dollar i 2023. Dette er i underkant av 96 milliarder norske kroner.

Alekperov er verken sanksjonert av EU eller USA.

«Putins favoritt»

Ifølge Børsens gjennomgang er 14 av de omtalte russerne underlagt sanksjoner i EU eller USA.

Dette gjelder blant annet milliardæren Alisjer Usmanov, som ofte omtales som en av «Putins favoritt-oligarker», og oligarken Suleiman Kerimov, som har tjent seg søkkrik på gullproduksjon.

I fjor har Usmanov og Kerimov blitt henholdsvis 2,6 milliarder og 50 millioner dollar rikere. Dette svarer til nesten 27 milliarder og 513 millioner norske kroner.

Gikk i minus

Den eneste russeren på milliardærindeksen som gikk i minus i 2023, er oligarken Vjatsjeslav Kantor, storinvestor i kunstgjødselselskapet Acron. Formuen hans minket med totalt 149 millioner dollar, noe som tilsvarer om lag 1,5 milliarder norske kroner.

Tidligere i juni varslet polske myndigheter at tre selskaper Kantor eier på Warszawa-børsen, har blitt satt under tvangsadministrasjon. Det skriver nyhetsplattformen 3 Seas Europe. Gjennom selskapene hadde Kantor en eierandel på 20 prosent i Azoty Group, en av Polens største kunstgjødselprodusenter.

Ifølge myndighetene ble tiltakene iverksatt for å redusere russisk innflytelse i den polske økonomien.

Det er imidlertid ukjent nøyaktig hva den store formuenedgangen skyldes.

Kantor er også en engasjert kunstsamler, og eier kunstverk til rundt 275 millioner dollar - i overkant av 2,8 milliarder norske kroner.

Kommer hjem til Putin

Selv om pengepila peker opp for de aller fleste, er ikke oligarktilværelsen helt uproblematisk.

- For flesteparten av oligarkene er jo dette en ganske ugrei situasjon. Selv om sanksjonene ikke har en massiv effekt, så blir det et stikk i siden, sier Holm-Hansen.

Han påpeker at sanksjonene fra Vesten har ført til at flere oligarker er nektet innreise i en rekke land, samtidig som de har fått både eiendommer og eiendeler fryst.

Flere av oligarkene som tidligere har oppholdt seg utenfor Russlands grenser, har den siste tida sett seg nødt til å dra hjem til Putin som følge av sanksjonsregimet.

I november sprakk nyheten om at både finanstopp Mikhail Fridman og tidligere banksjef Pjor Aven hadde returnert til hjemlandet.

- Under Putins vinger

For oligarkene som hovedsakelig driver forretninger i Russland, har sanksjonene imidlertid hatt svært begrenset effekt.

- Ideen var at oligarkene ville hoppe av og ta avstand fra Putin, slik at de ikke skulle stille bedriftene sine til rådighet for militærindustrien. Det var nok ikke helt uttenkt, mener Holm-Hansen.

Han trekker fram at oligarkene tradisjonelt sett har vært avhengig av samarbeid med de russiske myndighetene.

- Nå som de ikke kan samarbeide med vestlige myndigheter, har de ikke noe annet valg enn å søke ly under Putins vinger. Og det tjener de masse penger på.