Sabotasjemistanken: - Ny risikopremie

Etter at Russland kuttet eksporten, er Europa dypt avhengig av tilgangen på norsk gass. Ifølge flere forskere er norsk gasseksport det største sabotasjemålet i Europa.

SOKKELSIKKERHET: Flere sikkerhetstiltak er iverksatt for å skjerme norsk gasseksport fra mulige angrep. Foto: Carina Johansen / NTB
SOKKELSIKKERHET: Flere sikkerhetstiltak er iverksatt for å skjerme norsk gasseksport fra mulige angrep. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Lekkasjene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, etter det som omtales som en sabotasjeaksjon, har fått alarmen til å gå i Norge. Etter at Russland kuttet i gassleveransene til Europa, har Norge blitt kontinentets viktigste leverandør av gass.

Eksperter mener nå at de 8800 kilometer lange gassrørledningene som frakter gass ut av Norge, er sårbare.

- Europa har aldri vært så avhengig av Norge, sier Sindre Knutsson, gassanalytiker i Rystad Energy, til Børsen.

Han påpeker at energisikkerheten har endret seg drastisk etter det mulige sabotasjeangrepet, og at situasjonen kan være spesielt kritisk for Norge.

- Kritisk

Det siste året har det vært en økning i norsk gasseksport til Europa på 10 milliarder kubikkmeter, ifølge Knutsson. Volumet har økt med mellom 7 og 8 prosent.

- Vi er den største tilbyderen av gass til Europa, og har aldri eksportert så mye som nå. Norge har definitivt hjulpet energisituasjonen der kraftig, sier han.

Derimot kan dette bidra til å gjøre norsk infrastruktur utsatt. Oberstløytnant og forsker ved Forsvaret høgskule, Geir Hågen Karlsen, uttalte tidligere denne uken til NRK at norsk gassforsyning sannsynligvis er det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer