Sabotasjemistanken: - Ny risikopremie

Etter at Russland kuttet eksporten, er Europa dypt avhengig av tilgangen på norsk gass. Ifølge flere forskere er norsk gasseksport det største sabotasjemålet i Europa.

SOKKELSIKKERHET: Flere sikkerhetstiltak er iverksatt for å skjerme norsk gasseksport fra mulige angrep. Foto: Carina Johansen / NTB
SOKKELSIKKERHET: Flere sikkerhetstiltak er iverksatt for å skjerme norsk gasseksport fra mulige angrep. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Lekkasjene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, etter det som omtales som en sabotasjeaksjon, har fått alarmen til å gå i Norge. Etter at Russland kuttet i gassleveransene til Europa, har Norge blitt kontinentets viktigste leverandør av gass.

Eksperter mener nå at de 8800 kilometer lange gassrørledningene som frakter gass ut av Norge, er sårbare.

- Europa har aldri vært så avhengig av Norge, sier Sindre Knutsson, gassanalytiker i Rystad Energy, til Børsen.

Han påpeker at energisikkerheten har endret seg drastisk etter det mulige sabotasjeangrepet, og at situasjonen kan være spesielt kritisk for Norge.

- Kritisk

Det siste året har det vært en økning i norsk gasseksport til Europa på 10 milliarder kubikkmeter, ifølge Knutsson. Volumet har økt med mellom 7 og 8 prosent.

- Vi er den største tilbyderen av gass til Europa, og har aldri eksportert så mye som nå. Norge har definitivt hjulpet energisituasjonen der kraftig, sier han.

Derimot kan dette bidra til å gjøre norsk infrastruktur utsatt. Oberstløytnant og forsker ved Forsvaret høgskule, Geir Hågen Karlsen, uttalte tidligere denne uken til NRK at norsk gassforsyning sannsynligvis er det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa.

- Nå vet man ikke hvem som står bak sabotasjeaksjonen, men hvis Norge skulle vært et mål, ville det vært kritisk, mener Knutsson.

Ifølge den norske regjeringen har det blitt satt inn flere sikkerhetstiltak på norsk sokkel i kjølvannet av gasslekkasjene på Nord Stream 1 og 2.

Nøyaktig hva disse tiltakene går ut på, er ikke kjent.

Frykt presser priser

Frykten for at en sabotasjeaksjon også skal skje med norsk infrastruktur, bidrar til høyere gasspriser i energimarkedet, ifølge Knutsson. Denne typen sabotasjer blir en ny måte å true Europas energisikkerhet på.

- Det er en ny risikopremie i markedet grunnet det som sannsynligvis har vært sabotasje av infrastruktur, forklarer han, og legger til:

- Tidligere i krigen har energisikkerheten vært påvirket av sanksjoner og Russlands struping av gasstilførselen til Europa.

Samtidig påpeker han at det ikke har vært noen endringer i markedets tilbudsside.

- Det gikk null volum gjennom disse rørledningene. Hvis man sammenlikner markedet i forigårs og til nå, så har ikke det endret noen fysiske volumer, sier han.

Knutsson sier at markedet hadde forhåpninger om at gassrørledningene ville bli startet opp igjen på et tidspunkt. Etter lekkasjene er det derimot klart at man ikke vil få mer volum fra Russland fremover.

- Ikke tilfeldig

Nord Stream 1 har ikke vært i drift siden 31. august, da det var planlagt en tre dagers vedlikeholdsperiode. Imidlertid ble aldri gasseksporten startet opp igjen, ifølge New York Times. Eksport gjennom Nord Stream 2 ble aldri igangsatt.

Flere hevder at lekkasjene ved gassrørledningene er et resultat av en sabotasjeaksjon. Hvem som står bak, er usikkert. Så langt har det blitt oppdaget fire lekkasjer på ledningene.

Skadene på gassrørledningene ble oppdaget samme dag som Norge åpnet sin nye ledning Baltic Pipe. Denne skal frakte gass fra Norge til Danmark og Polen.

Flere eksperter, deriblant oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, tror ikke det er tilfeldig at Nord Stream 1 og 2 blir ødelagt samtidig som Baltic Pipe åpnes.

Disse gassrørledningene krysser også hverandre, og noen av ledningslekkasjene på Nord Stream 1 og 2 skal ikke være så langt unna krysningspunktet. Dette skriver Financial Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer