- Sabotører kan være i Norge

Droner over en rekke strategiske mål, og en rekke pågrepne russere har satt Norge i alarmberedskap. Forsker Tor Ivar Strømmen mener det er grunn til å tro at russiske sabotører allerede kan være i Norge.

DRONETRUSSEL: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) oppfordrer nordmenn til å beholde roen, på tross av en rekke droneobservasjoner de siste ukene. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En serie pågripelser og urovekkende hendelser med droner fikk onsdag Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til å hasteinnkalle til pressekonferanse.

- Vi ser at Russland tar større risiko. Krigen i Ukraina og sanksjoner har gjort det vanskeligere å hente inn informasjon enn før, sa PSTs assisterende sjef Hedvig Moe.

Samtidig gjorde statsminister Jonas Gahr Støre det klinkende klart at også han ser svært alvorlig på situasjonen.

- Vi vil ikke ha noe av at noen flyr denne typen farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det, og vi kommer til å stoppe det, sa statsministeren til NTB.

Nå gir to av landets fremste på sikkerhet og militære forhold sin analyse av det som foregår.

- Ikke en ny krig

- Jeg tror ikke dette dreier seg om verken olje eller krigsforberedelser, men det er det de ønsker vi skal tro. Hvis det er noe russerne ikke trenger akkurat nå, er det en krig til, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til Dagbladet i en tekstmelding.

Han tror russernes bruk av droner i Norge har et annet formål enn militæraksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer