- Sabotører kan være i Norge

Droner over en rekke strategiske mål, og en rekke pågrepne russere har satt Norge i alarmberedskap. Forsker Tor Ivar Strømmen mener det er grunn til å tro at russiske sabotører allerede kan være i Norge.

DRONETRUSSEL: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) oppfordrer nordmenn til å beholde roen, på tross av en rekke droneobservasjoner de siste ukene. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En serie pågripelser og urovekkende hendelser med droner fikk onsdag Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til å hasteinnkalle til pressekonferanse.

- Vi ser at Russland tar større risiko. Krigen i Ukraina og sanksjoner har gjort det vanskeligere å hente inn informasjon enn før, sa PSTs assisterende sjef Hedvig Moe.

Samtidig gjorde statsminister Jonas Gahr Støre det klinkende klart at også han ser svært alvorlig på situasjonen.

- Vi vil ikke ha noe av at noen flyr denne typen farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det, og vi kommer til å stoppe det, sa statsministeren til NTB.

Nå gir to av landets fremste på sikkerhet og militære forhold sin analyse av det som foregår.

- Ikke en ny krig

- Jeg tror ikke dette dreier seg om verken olje eller krigsforberedelser, men det er det de ønsker vi skal tro. Hvis det er noe russerne ikke trenger akkurat nå, er det en krig til, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til Dagbladet i en tekstmelding.

RUSSER ARRESTERT: Eieren av denne seilbåten, Firebird, en russisk britisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone i Norge. Her ligger seilbåten, en Oyster 885, ved ei flytebrygge i havna i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RUSSER ARRESTERT: Eieren av denne seilbåten, Firebird, en russisk britisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone i Norge. Her ligger seilbåten, en Oyster 885, ved ei flytebrygge i havna i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han tror russernes bruk av droner i Norge har et annet formål enn militæraksjoner.

- Det er ganske sikkert å spre frykt for at vi skal bli trukket inn i krigen, skriver Diesen, som nå er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Diesen befinner seg i avgangshallen på Gardermoen, men finner tid til et kort SMS-intervju - som etter hvert blir lengre enn han først planla.

En annen forsker Dagbladet tar kontakt med, orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen, mener det er grunn til å tro at drone-bruken suppleres av tradisjonelle agenter.

Han tror Spetznaz og andre potensielle sabotører allerede kan befinne seg i Norge for å undersøke mulige mål personlig.

Overtrådte droneforbud

Det har lenge blitt meldt om dronetrafikk ved sensitive mål i Norge - særlig oljeinstallasjoner, som ligger sårbart til langt ute på havet.

Det som den siste uka for alvor har skapt bekymring, er sju pågripelser av russere for fotografering eller bruk av droner. Flere av russerne kan ha brutt en forskrift som ble innskjerpet etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i år.

IKKE ENDA EN KRIG: Hvis det er noe russerne ikke trenger akkurat nå, er det en krig til, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE ENDA EN KRIG: Hvis det er noe russerne ikke trenger akkurat nå, er det en krig til, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den forbyr å «lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium» med «luftfartøyer som eies, leies eller på annen måte kontrolleres av russiske fysiske eller juridiske personer».

Den siste av de sju ble pågrepet i Hammerfest mandag, meldte politiet onsdag, for droneflyging blant annet på Svalbard. Siktede Andrej Jakunin er sønn av Valdimir Jakunin - en alliert av Russlands president Vladimir Putin. Jakunin nekter straffskyld.

Andre har blitt pågrepet for fotografering på flyplassen Langnes i Tromsø, og ved grensa til Russland.

«Turisme» og «naturinteresse», er blant forklaringene de pågrepne har gitt på hvorfor de har fotografert eller flydd med droner.

- Utelukker ikke anslag

Hvis Russland skulle ønske å drive sabotasje mot Norge, tror Diesen droner også da ville bli benyttet - i tillegg til operatører på bakken.

- Jeg vil ikke utelukke at de kan prøve et slikt anslag, men hensikten med det ville også primært være psykologisk, mener han.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Diesen påpeker likevel at et sabotasjeanslag mot norske oljeinstallasjoner på kort sikt ikke vil endre russernes situasjon på bakken - som er det helt overordnede behovet deres.

Forsker Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen mener at dronene som har blitt observert i Norge handler om tre formål, hvis de er del av en russisk etterretnings- eller påvirkningsoperasjon.

- Skaper usikkerhet og uro

Ett av dem handler om undergraving.

- For det første skaper de en usikkerhet i befolkningen og dermed mye uro, og kan dermed bidra til å undergrave tillit og et forent syn på vår politikk overfor Russland, Ukraina og våre allierte, skriver Strømmen til Dagbladet.

DRONER KAN BIDRA: - Skal man planlegge faktiske angrep, må man ha mest mulig detaljer. Det kan droner bidra til, mener Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
DRONER KAN BIDRA: - Skal man planlegge faktiske angrep, må man ha mest mulig detaljer. Det kan droner bidra til, mener Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Det andre er å hente inn detaljert kunnskap om hva som kan vere interessante mål for sabotasje eller krigshandlinger, mer enn det som kan skaffes via kart og bilder på internett.

- Skal man planlegge faktiske angrep, må man ha mest mulig detaljer. Det kan droner bidra til. I tillegg er det nødvendig å stadfeste eller avkrefte informasjon.

Han mener at dette er noe russerne er særlig sensitive på, fordi de selv driver med en «omfattende forvrengning av virkeligheten», og så sent som i februar bommet stygt i sitt etterretningsgrunnlag.

Militær-utsikt fra kirke

Strømmens tredje og siste grunn til at russerne bruker droner, er å skaffe seg et bilde av norske reaksjoner, handlingsmønstre og kapasitet.

- Dette er spesielt verdifullt når man skal planlegge operasjoner som må gå i det skjulte, med minst mulig omfang og risiko, men med størst mulig effekt, skriver han.

I den spente situasjonen som råder nå, har selv den russisk-ortodokse kirken pådratt seg oppmerksomhet i Norge.

Slik Dagbladet har skrevet, har den russisk-ortodokse kirke de seinere år kjøpt flere eiendommer - blant disse en med utsikt til Haakonsvern, som er Norges viktigste marinebase.

- Ubehagelig god utsikt, sa forsker Alfa Sefland Winge til Dagbladet. Samtidig sa Kirkens egen representant, fader Dmytro Ostanin, at han selv er ukrainer og har markert seg kraftig mot Russlands krig.

Skrekk-verktøykasse

Tor Ivar Strømmen ramser opp en rekke mulige metoder, hvis Russland går i gang med å forberede aksjoner i Norge:

Cyber-angrep, turister, mannskap på skip, er noen av dem. Dessuten sovende agenter og innfiltrører.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

«Hvem vet hvem alle de unge mennene er, som kom over Storskog - kanskje er én prosent av dem GRU-operatører?», skriver Strømmen.

Han mener at russerne vil ty til både cyberspionasje og sosial manipulasjon i «cyber-domenet» for å skaffe informasjon, men også utpressing mot sine egne og andre i Norge.

«Dessuten er det ingen grunn til ikke å tro at vi vil se tradisjonell innsamling fra agenter, og at en rekke sabotører (Spetnaz og andre) ikke allerede er i Norge og undersøker aktuelle mål personlig», skriver Tor Ivar Strømmen i en tekstmelding til Dagbladet.

I en tidligere versjon av denne saken sto det i en bildetekst: «Eieren av denne seilbåten, Firebird, en russisk britisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge». Det stemmer ikke. Det riktige er at han har fløyet drone et sted på Svalbard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer