Kistefos-museet

Saksøker arkitekt etter dotabbe

De to partene møtes i retten til høsten.

RETTSSAK: Den danske arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG) står bak "The Twist" i Kistefoss Skulpturpark. Nå må de møte stiftelsen bak museet i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB
RETTSSAK: Den danske arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG) står bak "The Twist" i Kistefoss Skulpturpark. Nå må de møte stiftelsen bak museet i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 åpnet Stifelsen Kistefos-museet sitt nye bygg, «The Twist» på museet som ligger ved Randselva i Jevnaker.

Kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, var full av lovord om bygget med sin karakteristiske arkitektur.

- Selv toalettene er ekstraordinære, skrev hun i en kommentar som ble publisert i september samme år.

- Kjedelig

Nå har toalettene derimot skapt konflikter. Til høsten skal nemlig Stiftelsen Kistefos møte arkitektfirmaet Bjarke Ingens Group (BIG) i retten, etter å saksøkt dem for å ha å ha brukt for mye penger på å designe toalettene. Det skriver Kapital.

Museumsdirektør Birgitte Espeland bekrefter tvistesaken overfor Børsen:

- Det stemmer at Kistefos har saksøkt BIG i forbindelse med overskridelser i budsjettet da det nye bygget ble oppført.

Hun forteller videre at museet nå er midt forberedelsene til årets sesongåpning at fokuset heller ligger på dette, framfor den kommende rettssaken.

- Det er naturligvis kjedelig at BIG ikke står ved den garantien de har gitt oss, men vi har ingen videre kommentarer til dette nå, sier Espeland

FOR DYRE: Toalettene på «The Twist» skal ha blitt dyrere enn det som først var planen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FOR DYRE: Toalettene på «The Twist» skal ha blitt dyrere enn det som først var planen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Et unikt design

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingene, som skal opp i Ringerike, Asker og Bærum tingrett i slutten av august.

Arkitekt og partner i BIG, David Zahle, bekrefter overfor Kapital at tvistesaken handler om toalettene.

- Det kan dessverre oppstå mindre tvister i lange og kompliserte prosjekter. Denne spesifikke saken handler om en budsjettoverskridelse på et toalett. BIG har utviklet et unikt design og en konstruksjon som siden har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og mangedoblet museets antall besøkende – til og med i et år med corona. Vi er fornøyd med det gode resultatet, som er et produkt av samarbeidet mellom BIG og Stiftelsen. Vi mener å ha levd opp til våre forpliktelser og håper at saken kan ordnes i minnelighet mellom oss og byggherre.

Ifølge Hvidstens kommentar skal hvert enkelt toalettbås ha sin egen kunstinstallasjon. Et blinkende øyeeple i taket på den ene, en snakkende munn snudd loddrett på veggen av den andre.

15 millioner

Børsen har spurt Kistefos hvor mye som ha blitt investert i toalettene, men uten å ha fått svar.

Museumseier Christen Sveaas har derimot tidligere uttalt til Kapital at han har satt av et eget privat budsjett på 15 millioner kroner til toalettene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer