Saksøker tek-gigant: - Stjålet alt

Google saksøkes for å ha brukt data fra flere hundre millioner brukere til å trene sitt kunstig intelligens (KI)-produkt Bard.

SAKSØKT: Google saksøkes for å angivelig ha brukt, blant annet, sensitiv information fra brukere til å trene sitt kunstig intelligens-produkt. Foto: AP Photo / Alastair Grant / NTB
SAKSØKT: Google saksøkes for å angivelig ha brukt, blant annet, sensitiv information fra brukere til å trene sitt kunstig intelligens-produkt. Foto: AP Photo / Alastair Grant / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble gruppesøksmålet mot Google anlagt ved den føderale domstolen i California, ifølge CNN.

Søksmålet ble lagt fram av advokatfirmaet Clarkson, som hevder at Google skal ha stjålet data for å trene sitt KI-produkt Bard.

- Stjålet hele vårt digitale fotspor

- Google har i hemmelighet stjålet alt som noen gang har bitt skapt og delt på Internett av flere hundre millioner amerikanere, skal klagen hevde.

Klagen mener den stjålne informasjonen skal inneholde både sensitiv informasjon, «hele vårt digitale fotspor», og opphavsbeskyttet arbeid.

- Google eier ikke Internett, det eier ikke våre kreative verk, det eier ikke våre personligheter, bilder av våre familier og barn, eller noe annet bare fordi vi deler det på nett, skriver advokat Ryan Clarkson i en uttalelse, ifølge Reuters.

Google skal ikke ha svart på CNN sin forespørsel om kommentar på saken.

Til Børsen svarer Google med en uttalelse fra generalrådgiver for Google, Halimah Delaine Prado.

- Google har i årevis vært klare på at vi bruker data fra offentlige kilder, som informasjon publisert på det åpne nettet og til offentlige databaser, for å trene KI-modellene bak tjenester som Google Oversetter, på en ansvarlige måte i samsvar med våre KI-prinsipper. Amerikansk lov støtter bruken av offentlig informasjon for ny fordelaktig bruk, og vi ser fram mot å motbevise disse grunnløse påstandene.

Kilden til problemet skal ifølge søksmålet altså være den nylig oppdaterte personvernsprotokollen til Google.

- Denne protokollen har lenge vært åpen om at Google bruker offentlig tilgjengelig informasjon fra det åpne nettet til å trene språkmodeller for tjenester som Google Oversetter. Den siste oppdateringen spesifiserer at nye tjenester, slik som Brad, også er inkludert, skrev Google om oppdateringen til Verge report.

Advokatfirmaet Clarkson mener imidlertid at dette ikke holder.

Ønsker midlertidig stopp

- Google må forstå at «offentlig tilgjengelig» aldri har betydd fri bruk for hvilke som helst hensikt. Vår personlige informasjon og vår data er vår eiendom, og den er verdifull. Ingen har rett til å bare ta den og bruke den, sier Tim Giordano, en av advokatene hos Clarkson, til CNN.

SKREMMENDE UTSIKTER: Den norske dokumentaren viser utviklingen av kunstig intelligens, Vis mer

Giordano mener det er en viktig forskjell mellom innsamling av digitale data og opphavsbeskyttet arbeid til bruk for målrettet markedsføring eller søkeresultater på den ene siden, og innsamling av data for å trene KI på den andre siden.

- Med en søkemotor kan Google gi en tilskrevet lenke til ditt arbeid, som kan resultere i at folk faktisk kjøper eller engasjerer seg med arbeidet ditt. KI-verktøy skaper en alternativ versjon av arbeidet som radikalt endrer folks insentiver til å kjøpe verket. Folk kunne aldri sett for seg at deres informasjon kunne bli brukt på denne måten, sier Giordano.

Advokatfirmaet ønsker nå en midlertidig stopp av kommersiell tilgang og kommersiell utvikling av Googles Bard. I tillegg krever de finansiell kompensasjon til alle berørte av Google angivelige underslag. Ifølge Reuters hevder søksmålet at dette beløpet vil være minst fem milliarder dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer