Saksøker Thomas Borgen for 3,7 milliarder kroner

Går til sak mot den tidligere Danske Bank-toppsjefen, melder danske Børsen.

GIGANTBELØP: Tidligere Danske Bank-toppsjef Thomas Borgen er blitt saksøkt personlig for like under 3,7 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix
GIGANTBELØP: Tidligere Danske Bank-toppsjef Thomas Borgen er blitt saksøkt personlig for like under 3,7 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det belgiske rådgivningsfirmaet Deminor Recovery Services har på vegne av 155 investorer gått til sak mot den tidligere Danske Bank-toppsjefen Thomas Borgen (55).

Det er rettet et personlig krav mot nordmannen på nærmere 3,7 milliarder norske kroner, ifølge danske Børsen.

Norges Bank Investment Management (NBIM), som er forvalter av Oljefondet, bekrefter overfor Dagens Næringsliv at de er en av investorene som deltar i søksmålet mot banken.

«Deminor mener at investorene ble villedet om den faktiske situasjonen i banken fra februar 2014, da den tidligere administrerende direktøren og andre medlemmer av toppledelsen (ifølge Bruun-rapporten) ble orientert i detalj av internrevisjonen om de ulovlige aktivitetene i Estland og den betydelige risikoen for banken på konsernnivå», skriver Deminor i en pressemelding.

Borgens danske advokat, Peter Schradieck, opplyser til norske Børsen at verken han eller Borgen har en kommentar til saken.

Søksmålet er ikke rettet mot Danske Bank.

- Vi kommenterer ikke saker på individnivå. Deminor (saksøker mot Borgen) har ennå ikke rettet søksmål mot Danske Bank. Vi forsvarer oss mot de kravene som er og forholder oss til enhver utvikling i saken sammen med bankens juridiske krefter. Vi vet dessverre ikke mer om verken timing eller avgjørelser i saker som denne, sier Øystein Schmidt, pressesjef i Danske Bank i Norge, til Børsen.

Hvitvaskingsskandale

Danske Bank har vært i hardt vær de siste årene, etter avsløringer om at store beløp hadde passert gjennom bankens filial i Estland uten at prosedyrer for å avsløre hvitvasking ble fulgt.

Filialen kan ha blitt brukt til å hvitvaske milliarder av kroner fra blant annet Russland og Aserbajdsjan i løpet av en åtteårsperiode.

En intern granskning konkluderte med at transaksjoner for rundt 1.500 milliarder danske kroner hadde passert gjennom filialen, mange av dem mistenkelige.

- Beklager dypt

En intern granskningsrapport resulterte i september 2018 med at den daværende toppsjefen Thomas Borgen gikk av. Han hadde da jobbet i Danske Bank siden 2009.

- Det er åpenbart at Danske Bank ikke har levd opp til sitt ansvar i saken om mulig hvitvasking i Estland. Det beklager jeg dypt. Selv om den eksterne advokatundersøkelsen konkluderer med at jeg har levd opp til mine juridiske forpliktelser, mener jeg det riktige for alle parter er at jeg går av, skrev Borgen i en børsmelding i forbindelse med sin avgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer