Saksøker Trump-advokat for milliarder

Hevdet avdød Venezuela-president var involvert i valgfusk. Nå saksøkes hun av stemmemaskin-selskapet.

SAKSØKES: Advokat Sidney Powell blir nå saksøkt av et stemmemaskinselskap for ærekrenkelser. Her er hun avbildet under en pressekonferanse i november, sammen med advokat Rudy Giuliani. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB
SAKSØKES: Advokat Sidney Powell blir nå saksøkt av et stemmemaskinselskap for ærekrenkelser. Her er hun avbildet under en pressekonferanse i november, sammen med advokat Rudy Giuliani. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stemmemaskin-selskapet Dominion saksøker advokat Sidney Powell, og ber om mer enn 1,3 milliarder dollar, som tilsvarende nesten 11 milliarder kroner, i erstatning for det de kaller «ville og påviselig falske beskyldninger» - blant dem Powells påstander om at presidentvalget i desember var rigget.

Det skriver Wall Street Journal fredag kveld. Søksmålet, som består av 124 sider, er levert inn til i den amerikanske tingretten i Columbia, ifølge avisa.

-Dominion gjør dette for å rette opp inntrykket som er skapt, sier selskapet i søksmålet som er registrert hos en føderal domstol i Washington D.C.

- Hacking av datamaskiner

Under en pressekonferanse i november i fjor, som i stor grad ble overskygget av at advokat Rudy Giulianis svarte svette rant nedover ansiktet hans, hevdet Powell blant annet at det er en global konspirasjon som til slutt gjorde at Biden stakk av som vinner av presidentvalget.

Hun uttalte her også at Venezuelas tidligere president Hugo Chávez, som døde i 2013, kan ha vært involvert i hacking av datamaskiner som skal ha bidratt til at millioner av stemmer gikk fra Trump til Biden.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

- Innyndet seg

I søksmålet hevder Dominion at Powell spredte falske beskyldninger om valgsvindel «for å berike seg selv økonomisk, for å heve sin offentlige profil og for å innynde seg hos Donald Trump».

- Som et resultat av de ærekrenkende løgnene Powell kom med sammen med likesinnede allierte og media, som var fast bestemt på å fremme en falsk fortelling, har Dominions grunnlegger, Dominions ansatte, Georgias guvernør og Georgias utenriksminister blitt trakassert og har mottatt drapstrusler. Dominion har fått enorm skade, sier det Denver-baserte selskapet i søksmålet.

Ifølge The Wall Street Journal har Powell foreløpig har ikke kommentert søksmålet.

Dominion leverte telleutstyr til flere amerikanske delstater. Også rivalen Smartmatic har levert søksmål mot flere personer som har fremmet påstander om valgfusk.

Flere reagerte

I november uttalte Powell til nyhetskanalen Newsmax at tre millioner døde personer stemte i valget. Hun hevdet dessuten at Georgia-guvernør Brian Kemp og statssekretær Brad Raffensperger skal ha mottatt penger for å tukle med valgresultatene.

- Vi har mye bevis. De er mer enn imponerende og er fullstendig forferdelige, sa hun.

Flere reagerte på uttalelsene. Eksguvernør og Trump-rådgiver Chris Christie har kalt påstandene hennes en «nasjonal flause». Fox News-programleder Tucker Carlson ba om de såkalte bevisene, men fikk dem ikke.

Tok avstand

Til slutt fikk også Donald Trump tilsynelatende nok, og ikke lenge etter den overnevnte pressekonfransen ble det kjent at Powell ikke lenger jobbet for presidenten.

«Sidney Powell praktiserer jus på egen hånd. Hun er ikke en del av Trumps juridiske team. Hun er heller ikke advokat for presidenten på privaten», skrev Trump-advokatene Rudy Giuliani og Jenna Ellis i en uttalelse.

Sidney Powell skrev etter dette i en kommentar til CBS News at hun forstår avgjørelsen og at «hun kommer til å kjempe juridisk for Trump og andre republikanere som har blitt frastjålet stemmer i et massivt bedrageri».

- FRYKTELIG REDD: USA-korrespondent Vegard Kvaale forteller om situasjonen Donald Trump befinner seg i. Reporter: Øystein Sæthre. Vis mer

Trump: - Endret på utstyret

I helga publiserte Washington Post et opptak av en samtale mellom Donald Trump og Brad Raffensperger, som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av valg i delstaten Georgia. I samtalen ber Trump ham «finne 11.780 stemmer» som kan endre valgresultatet der.

- Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11 780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sier Trump til Raffensperger i telefonsamtalen som avisa har publisert.

I den samme samtalen hevder Trump:

- De endrer utstyret på Dominion-maskinene. og du vet, det er ikke lovlig, sier han.

Raffensperger, som i likhet med Trump er republikaner, forklarte at stemmene i Georgia er blitt talt tre ganger og at det offisielle resultatet er korrekt. Resultatet viser at Joe Biden vant i Georgia med 11 779 stemmers margin.

- Livet tilbake

Lille julaften ble det kjent at sikkerhetsdirektøren i Dominion saksøker Trump-kampanjen etter å ha mottatt drapstrusler som følge av påstander om valgfusk.

Eric Coomer somer sikkerhetsdirektør i Dominion, sier han vil ha livet sitt tilbake etter å ha fått det ødelagt som følge av påstandene om at Dominions utstyr sørget for valgfusk, skriver NTB.

Coomer saksøker Trump-kampanjen, advokatene Rudy Giuliani og Sidney Powell og de konservative medieaktørene Newsmax og One America News.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer