Saksøkes for 11 milliarder

Selskapet bak maskinene, brukt under det amerikanske valget, går etter Donalds Trumps advokat, Rudy Giuliani.

SAKSØKES: Rudy Giuliani er i trøbbel. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB
SAKSØKES: Rudy Giuliani er i trøbbel. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selskapet Dominion, som produserte maskinene som ble brukt til å stemme i det amerikanske presidentvalget, saksøker Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, skriver Washington Post.

Selskapet krever 1,3 milliarder dollar av Giuliani, etter at de mener at han undergravde selskapet deres i kjølvannet av valget. Det tilsvarer litt over 11 milliarder norske kroner.

Løgn

Både han og en rekke andre Trump-støttespillere hevdet at det var noe feil med maskinene, og at det bidro til at Joe Biden vant. Det er ikke funnet noen beviser for feil på maskinene.

I det 107 sider lange søksmålet siterer selskapet Giuliani på en rekke utsagn som de mener at er løgn.

Giuliani hevdet blant annet flere ganger at selskapet egentlig er styrt av Venezuela, og har endret tusenvis av Trump-stemmer til Biden-stemmer.

Selskapet mener at påstandene ikke bare skadet selskapet, men at de også la grunnlaget for stormingen av Kongressen 6. januar.

Ikke godtatt resultatet

Giuliani skriver i en SMS til Washington Post at han foreløpig ikke har sett søksmålet fra Dominion.

Videre skriver han at rettssaken som nå kommer gir ham mulighet til å bevise sine påstander om selskapet.

Giuliani er blant Trump-tilhengerne som fortsatt ikke har godtatt valgresultatet.

Han har siden valget levert inn søksmål på søksmål på vegne av Trump i et forsøk på å endre valgresultatet. Det lyktes aldri.

Forholdet ble dårligere

For ei drøy uke siden ble det meldt at forholdet mellom Giuliani og presidenten er i ferd med å surne for alvor.

Ifølge flere medier skal det være uenighet knyttet til advokatens lønn. Advokaten skal ha fakturert Trump-kampanjen 20 000 dollar per dag for sine juridiske tjenester.

Giuliani har nektet for at summen er riktig, men The Guardian skriver at det finnes skriftlig bevis på at summen stemmer.

Ifølge Washington Post nekter Trump å betale.

Og nå kommer altså søksmålet på toppen av det hele, men Giuliani er på ingen måte den første som blir saksøkt av det amerikanske selskapet.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

«Ville beskyldninger»

Også Sidney Powell, som en periode jobbet for Trump, har blitt saksøkt av det samme selskapet. De saksøkte henne for «ville og påviselig falske beskyldninger» - blant dem Powells påstander om at presidentvalget i desember var rigget.

I november uttalte Powell til nyhetskanalen Newsmax at tre millioner døde personer stemte i valget. Hun hevdet dessuten at Georgia-guvernør Brian Kemp og statssekretær Brad Raffensperger skal ha mottatt penger for å tukle med valgresultatene.

- Vi har mye bevis. De er mer enn imponerende og er fullstendig forferdelige, sa hun.

Flere reagerte på uttalelsene. Eksguvernør og Trump-rådgiver Chris Christie har kalt påstandene hennes en «nasjonal flause». Fox News-programleder Tucker Carlson ba om de såkalte bevisene, men fikk dem ikke.

Trump fikk nok

Under en pressekonferanse i november i fjor, som i stor grad ble overskygget av Giulianis svarte svette som rant nedover ansiktet hans, hevdet Powell blant annet at det er en global konspirasjon som til slutt gjorde at Biden stakk av som vinner av presidentvalget.

Til slutt fikk også Donald Trump tilsynelatende nok, og ikke lenge etter den ovennevnte pressekonferansen ble det kjent at Powell ikke lenger jobbet for presidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer