Saksøkt av Russland

Carlsberg er saksøkt av det russiske selskapet Baltika Breweries, som de selv eier, men som ble kuppet av russiske myndigheter i sommer.

SØKSMÅL: Carlsberg er saksøkt at Baltika Breweries, deres russiske datterselskap som nå er kuppet av russiske myndigheter. Foto: Jakub Porzycki / NurPhoto / Shutterstock / NTB
SØKSMÅL: Carlsberg er saksøkt at Baltika Breweries, deres russiske datterselskap som nå er kuppet av russiske myndigheter. Foto: Jakub Porzycki / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I juli i år ble det kjent at den russiske staten hadde kuppet det danske bryggeriet Carlsbergs datterselskapet i Russland, Baltika Breweries.

Det skjedde etter ordre fra Vladimir Putin, grunnet et dekret han signerte dager i forveien.

Den tidligere Baltika-sjefen, forretningsmannen og Putin-vennen Taimuraz Bollojev, ble utpekt av russiske myndigheter til å ta over styringen av selskapet.

Dekretet som ble signert åpnet for at Russland midlertidig kunne overføre selskaper fra «uvennlige land» til det føderale byrået for statlig eiendomsforvaltning.

I forkant av det russiske ølkuppet hadde Carlsberg egentlig kommet til en avtale om å selge det russiske datterselskapet, men salget rakk ikke å materialisere seg.

Kraftig motangrep

3. oktober gikk Carlsberg til et kraftig motangrep. I en pressemelding annonserte de at de har trukket tilbake lisensavtaler som gjør det mulig for Baltika å produsere, markedsføre og selge Carlsberg-produkter, inkludert internasjonale og regionale merker.

De oppgir at det er en direkte respons på dekretet fra president Putin.

«Vi har nå konkludert med at vi ikke ser noen vei fram til en framforhandlet løsning om en Russland-exit. Vi nekter å bli tvunget inn i en avtale med uakseptable vilkår, og med det rettferdiggjøre den ulovlige overtakelsen av vårt selskap i Russland», skrev Carlsberg.

De la også til at de ville ta alle mulige steg, inkludert rettslige, for å beskytte sine ansatte, verdier og operasjoner.

«Det er uklart hva som formelt sett blir det neste steget når det gjelder Baltika. Som Carlsberg Group er vi fremdeles den rettmessige eieren av aksjene i selskapet selv om driften midlertidig er overført til den russiske staten. Hva den russiske staten nå velger å gjøre under disse omstendighetene er ikke klart», skrev Carlsberg.

Saksøkt

Nå har Carlsberg fått svar på det, for denne uka ble det kjent at Carlsberg er saksøkt av Baltika Breweries, som nå altså er underlagt statlig russisk kontroll, skriver Reuters.

Årsaken er at Carlsberg trakk tilbake lisensavtalene.

En domstol i St. Petersburg har allerede gitt det russiskkontrollerte selskapet medhold, og innført uspesifiserte «midlertidige tiltak». Innholdet i tiltakene er ikke kjent, men det er i det minste klart at domstolen ikke dømte i Carlsbergs favør.

Dette er ikke det eneste søksmålet fra Baltika som går sin gang i det russiske rettsapparatet nå. 25. september - altså før Carlsberg trakk tilbake lisensavtalene - ba Baltika en russisk domstol om forby Carlsberg å innlede rettslige prosesser i Danmark.

De frykter nemlig at Carlsberg kunne forsøke å nekte dem å bruke visse varemerker. I denne saken er det berammet en høring 15. november.

Stor Russland-satsing

I forkant av Putins invasjon av Ukraina hadde Carlsberg gjennom en årrekke satset stort i det russiske markedet. Det har blitt anslått at den danske ølgiganten sto for rundt 30 prosent av det samlede ølsalget i Russland.

Invasjonen i februar i fjor ført til at internasjonale selskaper trakk seg ut av Russland i en voldsom fart.

Også Carlsberg var blant dem som varslet full stans av salg og produksjon i landet, men etter kort tid avdekket Reuters at Carlsberg-produkter fremdeles var å finne i russiske butikkhyller.

Etter dette økte presset på det danske selskapet, som på sin side sa at det var svært komplisert å skille ut den russiske virksomheten.

I juni i år kom den endelige beskjeden om at Carlsberg hadde signert en avtale om å selge seg ut av Russland, men den rakk de altså ikke å få over målstreken før russiske myndigheter, på Vladimir Putins ordre, beslagla selskapet og la det under russisk kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer