LO mener IKEA kvittet seg med en brysom tillitsvalgt. Ikea mener mannen ødela arbeidsmiljøet og skadet bedriften.
Det er frontlinjene før rettssaken i Oslo tingrett starter mandag 15. mai. Retten skal ta stilling til om det tidligere hovedverneombudet ble saklig - eller usaklig - oppsagt.
For to år siden ble han fratatt vervet som hovedverneombud for Ikea Norge. Året etter ble han fjernet som hovedverneombud for Ikea Furuset. Deretter fikk han sparken.
Det var Frifagbevegelse som først omtalte saken, mens DN omtalte sluttinleggene først.
Mannen vil ha jobben tilbake, og krever i tillegg oppreisning og erstatning.
Ankepunktene
Hele tre uker er satt av til den mildt sagt uvanlige rettssaken.
Ikea mener at det tidligere hovedverneombudet hadde en oppførsel som skadet bedriften og arbeidsmiljøet.

Beklager etter Drammen-blemme
Møbelkjeden mottok i alt 12 varsler om saksøkers negative atferd, framgår det av sluttinnlegget fra Ikeas advokat Nicolai Skarning som Børsen har hentet ut.
Kort oppsummert mener Ikea at mannen nektet å utføre ordre, hadde ugyldig fravær og brøt med lojalitetsplikten.
- Dette var et verneombud med 12 varsler mot seg for negativ opptreden til skade for arbeidsmiljøet, og som i tillegg har tatt opp store mengder med skjulte opptak av samtaler og møter på arbeidsplassen over lang tid. Etter mitt syn hadde Ikea plikt til å reagere for å beskytte arbeidsmiljøet i bedriften, sier advokat Nicolay Skarning i Simonsen Vogt Wiig til DN.
- Knebling
Saksøkeren er representert ved LO-advokat Katrine Hellum Lilleengen. Hun reagerer på at Ikea trekker fram lydopptakene som et argument.
- Det er villedende fra Skarning å opplyse at Ikea fratok hovedverneombudet verv og stilling på bakgrunn av lydopptakene. Dette med lydopptak er noe som er kommet fram under rettsprosessen. Min klient begynte å ta opp fra møter når han begynte å føle seg presset. De har ikke noe å gjøre med avskjeden, sier Hellum Lilleengen til Børsen.
Hun mener Ikea rett og slett ikke hadde adgang til å fjerne klienten fra vervene som hovedverneombud - verken sentralt eller lokalt.

Endelig: Nå kan han ta 60 ukers ferie
- Formålet med verneombudene er at de skal ytre seg for å ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet, også når det er ubekvemt for ledelsen, heter det i hennes sluttinnlegg.
Dette er «knebling av en kritisk stemme» og sånn sett også et brudd på ytringsfriheten, skriver LO-advokaten videre.
Strid om varsler
Ikea fastholder at varslene hadde et slikt innhold at bedriften ikke hadde noen annen mulighet enn å si opp medarbeideren. Blant annet vises det til brudd på lojalitetsplikten og en skadelig oppførsel.

Kobles til «tortur»-fengsler
- Oppfatningen om negativ atferd til min klient ligger først og fremst hos HR og ledelsen. Flertallet på ansattsiden har et helt annet syn, noe rettssaken vil belyse, sier LO-advokaten til Børsen.
- Kan du utdype?
- Det første varselet kom fra en i HR. Så fulgte ledelsen opp med flere varsler. Totalt er det elleve varsler fra HR og ledelsen, og så et par andre. Dette tenker vi belyser rotårsaken, nemlig at Ikea ikke håndterer partssamarbeidet særlig godt, sier Hellum-Lilleengen.