Juleferie-salget har stoppet opp hos flere reiseselskap:

Salget har stoppet opp: - Alvorlig

Flere av reiseselskapene opplever en nedgang i antall feriebestillinger rett før jul.

REISELYST: Flere avbestiller turer til Gran Canaria. Her ved Anfi Del Mar. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
REISELYST: Flere avbestiller turer til Gran Canaria. Her ved Anfi Del Mar. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Noen velger å utsette reisen til et seinere tidspunkt og enkelte avbestiller også reisen.

Det er det klare svaret fra Marie-Anne Zachrisson, Country Manager i Ving Norge, på spørsmål om hvordan situasjonen er nå kort tid før jul.

Nordmenn har i mange år satt seg på flyet nedover til varmere strøk for å feire julehøytida på sørligere breddegrader. Etter at corona-pandemien satte en stopper for utenlandsreiser i jula 2020, er det nok mange som i år vil benytte muligheten til å igjen nyte sol og varme i desember, i stedet for snø og kuldegrader i Norge.

- Ikke på topp

Nå som omikron-varianten sprer seg rundt om i verden kunne man tenke at reiseselskapene nedringes av folk som velger å avbestille ferien sin.

- Det er klart vi merker at noen avbestiller ferien sin, men det er heller salget som har stoppet litt opp, sier Zachrisson i Ving Norge til Dagbladet.

Hun forteller at mange av de som har tenkt seg til varmen i jula allerede har bestilt ferien, men at mange ringer for å spørre om hvilke regler som gjelder.

- De aller fleste av kundene våre har bestilt tur til Gran Canaria, så de fleste ringer for å høre hvordan situasjonen er der, og hvilke regler som gjelder. Dessverre er det ikke så mange som ringer oss for å bestille for øyeblikket.

Ving tilbyr i all hovedsak charterturer til Gran Canaria og Kapp Verde. Etter flere tøffe perioder etter at corona-pandemien brøt ut, er det klart at situasjonen ikke er optimal for reiseselskapet.

- Situasjon er alvorlig. Salgstallene er ikke på topp, sier Zachrisson.

SYDEN: Europeiske Reiseforsikring advarte tidligere om at reiser til røde land av kunne koste deg dyrt. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Fellestrekk

Også i Apollo er konklusjonen lik som hos Ving. Kommunikasjonssjefen i Apollo, Beatriz Rivera, er klar på at situasjonen ikke er optimal

- Salget har stoppet opp. Det har bremset veldig.

- Vi har ikke fått inn mange avbestillinger. Noe avbestilles, men jeg tror mange av de som allerede har bestilt reise i jula er forberedt på at ting kan endre seg og at situasjonen er som den er. Det tror jeg er en stor del av grunnen til at vi ikke har fått veldig mange avbestillinger, fortsetter Rivera.

Kommunikasjonssjefen opplyser om at Apollo har sine beste perioder om sommeren, og at det ikke er før den siste uka at de har merket at salget har bremset opp.

- Det oppsummerer pandemien godt for oss. Mye opp og ned, sier hun.

Til tross for at det gjennom pandemien har kommet mange dårlige nyheter for reiseselskapene, har Apollo sett en gledelig endring hos sine kunder.

Av alle kundene som har bestilt ferieturer for 2022 er 50 prosent av dem helt nye. Kunder som aldri før har brukt Apollo.

- Sånn sett kan det være at pandemien har bidratt til å løfte fram fordelene ved å velge charter. Jeg er overbevist om at 2022 blir pakkereisens år.

Reiseselskapet TUI skriver i en e-post at de ikke merker noen flere avbestillinger nå enn det de har gjort under pandemien, men at de ser en særlig nedgang på bestilling av reiser til Gran Canaria i jula.

Reiseselskapene vil av konkurransemessige hensyn ikke dele konkrete tall, men fellesnevneren er at salget har bremset opp.

TAR SJANSEN: Flere har bestemt seg for å droppe Norgesferien til fordel for sol og varme. Bilder: Scanpix / privat Vis mer

Solid økning

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If forsikring, ser en tydelig trend på antall henvendelser ettersom smittesituasjonen utvikler seg.

- Vi opplever en solid økning i antallet henvendelser fra kundene våre hver gang det skjer endringer i pandemisituasjonen, eller det skjer endringer i anbefalinger og restriksjoner. Nå skjer endringene fort både her hjemme og ute i verden, og da blir naturlig nok kundene usikre, sier Handeland.

- Hva er det de som ringer lurer på?

- Etter omikron-variantens inntog har mange naturlig nok blitt mer usikre på om det er trygt å reise. I tillegg lurer mange på hva forsikringen dekker knyttet til hindringer og restriksjoner man nå kan møte på ute på reise.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer