Salget stuper: - Raser med voldsom fart

Hyttemarkedet er ikke slik det en gang var. Nå viser nye tall at salget har falt drastisk.

IKKE LIKE POPULÆRT: Høye strømpriser, stigende rente og høy prisvekst på materialer blir pekt på som grunner til at hyttemarkedet peker nedover. Foto: Privat
IKKE LIKE POPULÆRT: Høye strømpriser, stigende rente og høy prisvekst på materialer blir pekt på som grunner til at hyttemarkedet peker nedover. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Etter en sterk oppsving under coronapandemien, har hyttesalget gått drastisk ned den siste tida.

I mai viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at det ble omsatt 1806 fritidsboliger i første kvartal av 2023. Det var da 20 år siden tallet på omsetninger var like lavt.

Seksjonssjef i SSB, Dagfinn Sve, pekte den gang på høye strømpriser, stigende rente, og at det var veldig mange omsetninger i 2020-2022 som grunner til det lave omsetningstallet.

- Utsiktene veldig dårlige

Nå viser nye tall fra Prognosesenteret, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, at salget av nye hytter har falt med 55 prosent på landsbasis siden i fjor.

Igangsettingen er ned rundt 60 prosent, omsetningen av brukte hytter er 20 prosent lavere enn samme periode i fjor hittil i år, og prisene har nesten ikke beveget seg noe det siste året.

- Akkurat nå er utsiktene for hytteprodusentene veldig dårlige. Det ferdigstilles jo en del fremdeles, men ordrebøkene raser med en voldsom fart, sier Bjørn-Erik Øye, partner og senioranalytiker i Prognosesenteret til avisa.

Han peker på omtrent de samme faktorene som SSBs seksjonssjef om hvorfor salget svikter: Renteøkninger, høye strømpriser og høy prisvekst på materialer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.