Salget stuper: - Raser med voldsom fart

Hyttemarkedet er ikke slik det en gang var. Nå viser nye tall at salget har falt drastisk.

IKKE LIKE POPULÆRT: Høye strømpriser, stigende rente og høy prisvekst på materialer blir pekt på som grunner til at hyttemarkedet peker nedover. Foto: Privat
IKKE LIKE POPULÆRT: Høye strømpriser, stigende rente og høy prisvekst på materialer blir pekt på som grunner til at hyttemarkedet peker nedover. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Etter en sterk oppsving under coronapandemien, har hyttesalget gått drastisk ned den siste tida.

I mai viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at det ble omsatt 1806 fritidsboliger i første kvartal av 2023. Det var da 20 år siden tallet på omsetninger var like lavt.

Seksjonssjef i SSB, Dagfinn Sve, pekte den gang på høye strømpriser, stigende rente, og at det var veldig mange omsetninger i 2020-2022 som grunner til det lave omsetningstallet.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Utsiktene veldig dårlige

Nå viser nye tall fra Prognosesenteret, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, at salget av nye hytter har falt med 55 prosent på landsbasis siden i fjor.

Igangsettingen er ned rundt 60 prosent, omsetningen av brukte hytter er 20 prosent lavere enn samme periode i fjor hittil i år, og prisene har nesten ikke beveget seg noe det siste året.

- Akkurat nå er utsiktene for hytteprodusentene veldig dårlige. Det ferdigstilles jo en del fremdeles, men ordrebøkene raser med en voldsom fart, sier Bjørn-Erik Øye, partner og senioranalytiker i Prognosesenteret til avisa.

Han peker på omtrent de samme faktorene som SSBs seksjonssjef om hvorfor salget svikter: Renteøkninger, høye strømpriser og høy prisvekst på materialer.

Øyvind Melbø, daglig leder i Leve Hytter, bekrefter det dystre bildet.

- Vi havner nok under halvparten så stor omsetning som i fjor, og vi ligger nok på under halvparten så mange igangsettinger også, sier han til avisa.

Leve Hytter er en av Norges største hytteprodusenter.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Grotesk

Tidligere denne uka skrev Børsen om at Naturvernforbundets Per-Erik Schulze har sett seg lei på moderne hytteutbygging. Han mener utbyggingen utgjør en for stor belastning på miljøet.

- Det er helt grotesk og til dels en katastrofe når man ser hvordan det sprenges ut enkelte steder i forbindelse med hyttebygging. Tomtene skal visst være så flate som mulig. De inngrepene som gjøres i forbindelse med noen av prosjektene, særlig langs deler av kysten, er ofte verre enn de som ble gjort under krigen, da det ble bygget bunkere og liknende, sa han da til Børsen.

Det førte til at klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gikk ut og sa at han ønsker strengere praksis for hytteutbygging i Norge.

- Etter mitt klare syn har det vært for mye arealtap i forbindelse med hyttebygging, og det må vi gjøre noe med, sa han da til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer