Nyboligsalg:

Salget styrtet: - Kan bli stygt

Blodrøde tall for utbyggerbransjen ble lagt fram tirsdag. Aktørene er bekymret for den kommende tida.

FARETRUENDE TALL: Nyboligsalget faller kraftig, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: Shutterstock / NTB
FARETRUENDE TALL: Nyboligsalget faller kraftig, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kom det skrekktall fra byggebransjen. Nyboligsalget har stupt 23 prosent på ett år.

Boligprodusentenes Forening, som la fram tallene, varsler permitteringer og oppsigelser, i tillegg til utsettelser av planlagte prosjekter.

- Bransjen ser på de dårligste salgstallene på denne siden av 2010. Det er krise, sier kjededirektør Trond Lie i Systemhus til Børsen.

- Veldig bekymret

Vinteren blir tøff, med en stadig større overhengende fare for konkurs for mange i bransjen, sier han. Systemhus ligger likevel an til å takle den nærmeste tida godt, med god ordrereserve og en hittil økning i salget i år, ifølge Lie.

- Vi er likevel veldig bekymret for situasjonen til våren, sommeren og høsten neste år. Da er det fare for at effekten av alt dette kan bli stygg.

Han mener utfordringen allerede preger bransjen. Systemhus har foreløpig ikke vurdert å permittere ansatte.

- Men vi ser ikke signaler til at situasjonen vil bedres på kort sikt, i form av synkende renter eller forenkling i reguleringer.

Han viser til at det har samlet seg en betydelig underdekning av nye boliger. Samtidig legges altså større prosjekter, som bygging av nye leilighetskomplekser, på is.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.