Nyboligsalg:

Salget styrtet: - Kan bli stygt

Blodrøde tall for utbyggerbransjen ble lagt fram tirsdag. Aktørene er bekymret for den kommende tida.

FARETRUENDE TALL: Nyboligsalget faller kraftig, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: Shutterstock / NTB
FARETRUENDE TALL: Nyboligsalget faller kraftig, og det er varslet tøffe tider i byggebransjen framover. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kom det skrekktall fra byggebransjen. Nyboligsalget har stupt 23 prosent på ett år.

Boligprodusentenes Forening, som la fram tallene, varsler permitteringer og oppsigelser, i tillegg til utsettelser av planlagte prosjekter.

- Bransjen ser på de dårligste salgstallene på denne siden av 2010. Det er krise, sier kjededirektør Trond Lie i Systemhus til Børsen.

- Veldig bekymret

Vinteren blir tøff, med en stadig større overhengende fare for konkurs for mange i bransjen, sier han. Systemhus ligger likevel an til å takle den nærmeste tida godt, med god ordrereserve og en hittil økning i salget i år, ifølge Lie.

- Vi er likevel veldig bekymret for situasjonen til våren, sommeren og høsten neste år. Da er det fare for at effekten av alt dette kan bli stygg.

Han mener utfordringen allerede preger bransjen. Systemhus har foreløpig ikke vurdert å permittere ansatte.

- Men vi ser ikke signaler til at situasjonen vil bedres på kort sikt, i form av synkende renter eller forenkling i reguleringer.

Han viser til at det har samlet seg en betydelig underdekning av nye boliger. Samtidig legges altså større prosjekter, som bygging av nye leilighetskomplekser, på is.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Men det er potensielt mange arbeidsplasser som står i fare, dersom situasjonen blir veldig ille?

- Det er konkursfaren jeg frykter mest. Og det vil selvfølgelig føre til redusert aktivitet, som rammer distriktsarbeidsplassene.

Prosjekter på vent

Kjededirektør i Mesterhus, Karl Arne Jespersen, sier til Børsen at de også merker et fall i bransjen.

- Hos oss går det vesentlig bedre enn markedet ellers, men salgstallene er ned fra i fjor. Det er et tøft marked, det er det ingen tvil om, sier han.

Jespersen forteller at de foreløpig ikke har noe behov for permitteringer eller oppsigelser, men at flere prosjekter har blitt satt på vent.

- Salget er mer krevende nå, og jeg kan bekrefte det Boligprodusentenes Forening legger fram. Men det er ikke lenge siden markedet var veldig bra, så det går veldig opp og ned i denne bransjen. Jeg håper og tror det kan snu i løpet av neste år, fortsetter han.

Han forklarer at Mesterhus også fokuserer mye på rehabilitering og energiøkonomisering av allerede eksisterende boliger, og mange benytter seg av dette når markedet går dårlig.

- Det gjør nok at fallet ikke blir så brått for vår del, sier han.

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer

Ut mot boligpolitikk

Jespersen peker på at noe av nedgangen i nyboligsalget skyldes politiske beslutninger.

- Det jeg synes er mest beklagelig er at småhussalget, som inkluderer rekkehus og to-, tremannsboliger, har falt så mye. Det skyldes delvis politiske beslutninger, og ikke bare at markedet er svakt. Bygge- og deleforbudet i Oslo, Bærum og Nittedal er absolutt ingen god timing for markedet. I tillegg er det også en veldig klar favorisering av leilighet i politikken, hvor man skal bygge i knutepunktene. Der er det en veldig stor grad av leiligheter folk ikke har råd til eller vil ha, for dem som vil ha en hageflekk eller plass til familien, sier han.

TØFFERE TIDER: Kjededirektør i Mesterhus, Karl Arne Jespersen, merker at markedet begynner å slite. Foto: Mesterhus
TØFFERE TIDER: Kjededirektør i Mesterhus, Karl Arne Jespersen, merker at markedet begynner å slite. Foto: Mesterhus Vis mer

Også konstituert konsernsjef i VestlandsHus, Ingeborg Ukkelberg, deler Boligprodusentenes bekymring.

- Vi merker at det er dårligere tider nå. Hittil har ikke situasjonen slått så hardt ut i vår kjede, men det er klart at tida framover er usikker, sier hun til Børsen.

Hun mener bransjen uten tvil må tilpasse seg situasjonen, og at det særlig er andre halvår av 2023 det er knyttet stor usikkerhet til.

- Kan dere utelukke permitteringer og i verste fall oppsigelser?

- Slik det ser ut nå, er ikke vår kjede der. Samtidig synes jeg det er viktig å påpeke at situasjonen per nå ikke er helt mørk. Det er fortsatt mye byggeaktivitet. Jeg snakker også med aktører i bransjen som gjerne skulle bygget mer, dersom tilgjengeligheten av arbeidskraft tok seg opp.

- Ikke lenger lønnsomhet

Også boliggiganten Selvaag Bolig har fått kjenne at det er langt tøffere tider. Da selskapet la fram kvartalsresultat forrige uke, viste tallene mer enn en halvering i antall igangsatte boliger (68) - sammenliknet med samme periode i fjor (148).

- Problemet er at det ikke igangsettes noe nytt, utenom i de store byene, fordi det ikke lenger er lønnsomhet i prosjektene. Dersom man skal ha noe særlig margin, så vil utsalgsprisene bli for høye. Det medfører at det blir færre nyboliger til salgs, og det ser vi nå en tydelig trend på, sier administrerende direktør Sverre Molvik til Børsen.

VIL IKKE STRAMME INN: Administrerende direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig mener det er viktig å ikke stramme inn på boliglånsforskriften. Foto: Selvaag Bolig
VIL IKKE STRAMME INN: Administrerende direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig mener det er viktig å ikke stramme inn på boliglånsforskriften. Foto: Selvaag Bolig Vis mer

Selvaag er byggherre, og har derfor færre ansatte. Derfor har det heller ikke vært aktuelt å permittere i denne omgang.

- Vi er i en god situasjon, og har mange kontrakter som kom på plass tidlig i år. Så får vi se hva som skjer de neste tre til seks månedene. Det avgjørende framover blir om byggekostnadene kommer ned og at renta flater ut. Da vil det komme i gang igjen, sier han og legger til:

- Men det er klart at dersom utviklingen fortsetter som nå, så vil det bli enda færre byggestarter. Da er det mange håndverkere som ikke har en jobb å gå til.

Han tror ikke situasjonen i markedet normaliserer seg før byggekostnadene faller og rentene flater ut.

Nylig ble det kjent at Finanstilsynet vil stramme inn i boliglånsforskriften. Det mener Selvaag-sjef Movik er en dårlig idé.

- Jeg vil understreke viktigheten av å ikke stramme ytterligere inn på boliglånsforskriften. For å unngå en fullstendig brems, vil det heller være sunn fornuft å lempe på den. Det kan for eksempel gjøres ved å redusere kravene til stresstest, samt lempe på unntakskvoten hos bankene, sier Movik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer