John Carew siktet av Økokrim:

Samarbeidspartner: - Et sjokk

- Jeg fikk vite om denne saken i morges, og da trodde jeg at det var tull. Det kunne ikke være riktig, sier Carews mangeårige agent og forretningspartner.

UNDER ETTERFORSKNING: Onsdag ettermiddag 2. juni ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. Video: Ivan Larsson, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. I løpet av dagen ransaket Økokrim flere adresser, men så langt er ingen personer pågrepet i forbindelse med saken.

SIKTET: Økokrim etterforsker John Carew, siktet for grovt skattesvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIKTET: Økokrim etterforsker John Carew, siktet for grovt skattesvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fullstendig samarbeidsvillig

Carews mangeårige agent og forretningspartner Per A. Flod sier at saken har sitt utspring i en diskusjon mellom Carew og skattemyndighetene, som dreide seg om hvorvidt den tidligere fotballspilleren har vært for mange dager i Norge eller ikke.

MANGEÅRIG SAMARBEID: Per A. Flod (t.h.) har kjent John Carew (t.v.) siden sistnevnte var 17 år gammel. Her er de to avbildet sammen med Flods kone i forbindelse med en sivil rettssak i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB
MANGEÅRIG SAMARBEID: Per A. Flod (t.h.) har kjent John Carew (t.v.) siden sistnevnte var 17 år gammel. Her er de to avbildet sammen med Flods kone i forbindelse med en sivil rettssak i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Dette skal ifølge Flod ha startet allerede i 2007, da Carew spilte for Premier League-klubben Aston Villa.

- John har vært utsatt for overvåking av likningsmyndighetene helt siden han bodde og jobbet i England. Han har vært fullstendig samarbeidsvillig overfor likningsmyndighetene, og aldri holdt noe skjult, hevder Flod.

Han fortsetter:

- Saken har sitt utspring i at norske likningsmyndigheter mener at John har kommet i skade for å være noen dager for mye i Norge, og at skatt skulle vært betalt i Norge, ikke til Storbritannia, sier Flod.

- John har gjort det han mener er riktig, fortsetter han.

Det har foreløpig ikke lyktes Børsen å få en uttalelse fra Carews forsvarer, advokat Amund Noss.

RANSAKING: Her forlater Økokrim en av Carews adresser i Oslo onsdag, etter å ha ransaket boligen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RANSAKING: Her forlater Økokrim en av Carews adresser i Oslo onsdag, etter å ha ransaket boligen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Et sjokk

Ifølge Flod, som sier at han sist var i kontakt med Carew onsdag formiddag, skal Carew ha fått mobiltelefonen sin beslaglagt i dag.

- Jeg fikk vite om denne saken i morges, og da trodde jeg at det var tull. Det kunne ikke være riktig. John er en person som er svært opptatt av å gjøre alt ordentlig.

Flod forteller imidlertid at de visste at Økokrim hadde opprettet en sak allerede i januar, da Carews advokat ble kontaktet.

- Vi la fram alt for norske likningsmyndigheter, og hadde en dialog rundt dette. Det var derfor overraskende og nesten et sjokk da de varslet at de hadde startet etterforskning.

- Skjellig grunn

Økokrim bekreftet onsdag ettermiddag at de etterforsker John Carew for grovt skattesvik.

- Vi kan bekrefte at vi har startet en etterforskning på bakgrunn av anmeldelse fra Skatteetaten. Vi har skjellig grunn for å mistenke Carew for grov skatteunndragelse, opplyste Økokrim.

Påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne Bender fortalte at Økokrim har foretatt ransakinger på flere adresser i dag, men at ingen personer hadde blitt pågrepet.

Norge eller utlandet

Den tidligere landslagsspilleren og utenlandsproffen mistenkes for å ha gitt uriktige opplysninger i sin skattemelding, ved at det ikke er opplyst om inntekt og formue i utlandet.

Carew mistenkes også for å ha gitt uriktige opplysninger om sin inntekt og formue i Norge, ifølge Økokrim.

- Dersom du er i Norge mer enn 183 dager i året, så anses du som bosatt i Norge. Alle som er bosatt i Norge skal opplyse om all sin inntekt og formue i skattemeldingen og betale skatt av dette, uttalte Bender tidligere i dag.

- Vi vil nå bruke nødvendig tid til å etterforske, for å finne ut om det har skjedd en skatteunndragelse eller ikke, presiserer Bender i Økokrim.

- Samarbeider gjerne

Carew skulle møte Skatteetaten til et rettsmøte om skattesaken i Oslo byfogdembete i februar i år.

- Jeg har alltid ønsket å ha et ordnet skatteforhold og har også alltid hatt det. Inntil i fjor har jeg betalt skatt til britiske skattemyndigheter basert på at jeg var bosatt der. Norske skattemyndigheter mener imidlertid at det er Norge som skal ha skatten. Saken skyldes dette forholdet. Jeg ønsker å betale riktig skatt og samarbeider gjerne med norske skattemyndigheter for å avklare de spørsmål saken reiser, sa Carew til DN i den anledning.

Etter at John Carew la fotballskoa på hylla i 2012, har 41-åringen blant annet investert betydelig med penger i eiendom. Ved siden av dette har han også jobbet som skuespiller, og hadde en fremtredende rolle i NRK-suksessen «Heimebane».

I disse dager er Carew aktuell med innspillingen av «Olsenbanden - siste skrik!», der han har rollen som Benny. Filmen har premiere i august neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer