- I Borten Moe-saken er spørsmålet om han har benyttet innsideinformasjon for å kjøpe aksjer privat. I denne saken er spørsmålet om ektemannen har benyttet seg av innsideinformasjon for å kjøpe aksjer. Dermed likner sakene på hverandre.
Det sier Morten Kinander, professor i rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI, med spesialisering innen kapitalrett, til Dagbladet Børsen.
Han har tidligere i dag overfor NRK sammenliknet saken rundt avgått forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe med saken rundt utenriksminister Anniken Huitfeldts mann Ola Flems aksjekjøp og -salg.

I begge sakene er det på det rene at regjeringens habilitetsregler er brutt.
Ikke Økokrim-sak
I kveld har Økokrim sendt ut en pressemelding der de forteller at det «så langt ikke [har] framkommet opplysninger som gir Økokrim grunnlag for å vurdere spørsmål knyttet til innsidehandel». Kinander holder fast ved sitt resonnement.
- Jeg registrerer hva Økokrim uttaler, men sammenlikningen står seg likevel. Jeg vet ikke hva de konkret har sett, men ut fra hvordan saken framstår utad, er det grunn til å tenke at sakene likner hverandre, sier han, og understreker:

Huitfeldt innrømmer aksje-feil
- Innen jussen er dette i bunn og grunn samme problemstilling.
Borten Moe gikk av med umiddelbar virkning 21. juli etter E24s avsløring av at han kjøpte Kongsberg Gruppen-aksjer kort tid før han deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo, som Kongsberg indirekte eier 25 prosent av gjennom finske Patria.
Han er nå under etterforskning av Økokrim. Han innrømmer å ha vært inhabil, men nekter for å ha utført innsidehandel.
Beklager
VG avslørte i dag at Huitfeldts ektemann Ola Flem har drevet omfattende daytrading med aksjer i perioden da kona har vært minister. Aksjene han har kjøpt og solgt, omfatter blant andre Kongsberg Gruppen og sjømatselskapet Grieg Seafood - selskaper som i høyeste grad er berørt av beslutninger tatt av Støre-regjeringen.

Flem har fortalt VG at han ikke informerte kona om investeringsvalgene sine etter at hun ble minister.
- Jeg innser at det har gjort det umulig for Anniken å foreta en habilitetsvurdering. Det beklager jeg på det sterkeste, sier Flem, som alene eier et investeringsselskap, til avisa.
Dagbladet har i kveld søkt en kommentar fra Flem, som ikke har respondert.
Huitfeldt har i dag selv fortalt at hun trodde mannens aksjehandel skjedde i et mye mer beskjedent omfang. Hun tar selv hele ansvaret for habilitetskonflikten, som hun ifølge seg selv ble oppmerksom på 6. august, da hun spurte Flem om dette.
- Bare jeg
Ministeren fortalte under dagens pressekonferanse at hun før hun tiltrådte i embetet, hadde en gjennomgang av håndboka for politisk ledelse med mannen.
- Det står ikke direkte i håndboka, men følger av håndboka at jeg til enhver tid må ta ansvar for egen habilitet, så jeg viste ham aktsomhetsreglene. Derfor er det ikke han som bærer ansvaret for dette, bare jeg, sa hun da Dagbladet presset henne om dette.

- Mannen din har jo daytradet med enkeltaksjer i en lang periode. Du må jo ha fortalt ham at det kan han absolutt ikke gjøre? fulgte Dagbladet opp.
- Jeg skulle jo bare sagt: «Hold deg unna all type handel med aksjer.» [...] Vi gikk igjennom det som sto i håndboka - og det var det vi gjorde, svarte Huitfeldt.
«Vanntette skott»
Flem skal altså bevisst ha valgt ikke å informere kona om aksjehandelen, for å bygge «vanntette skott» mellom virksomheten og det ministeren kunne vite, nettopp for å unngå innsidehandel. På «Dagsnytt 18» i kveld uttalte ministeren:
- Jeg endte med et veldig stort inhabilitetsproblem på den andre siden.
Huitfeldt sier hun spurte mannen om aksjehandelen i kjølvannet av habilitetssakene rundt Anette Trettebergstuen og Tonje Brenna.

Tjente 140 000 kroner på én uke
- Det var andre former for inhabilitet. Jeg var veldig bevisst på dette, men akkurat det med aksjer spurte jeg om først da, forklarte ministeren.
Huitfeldt avviser at hun vil trekke seg som utenriksminister på eget initiativ som følge av saken.
Alvorlig ifølge loven
- Hvorfor er Huitfeldt-saken så alvorlig?
- Innsidehandel har en strafferamme på seks års fengsel. Mistanke om det fører til etterforskning i lang tid - det er en fryktelig belastning å ha det i familien når man er statsråd, svarer BI-professor Kinander Dagbladet Børsen.
Til sammenlikning har grov kroppskrenkelse og kroppsskade også strafferamme på seks års fengsel.

Verken Huitfeldt eller Flem er under etterforsking for innsidehandel, ifølge Økokrim.
- Hvor alvorlig er det at to habilitetssaker som gjelder aksjehandel, kommer i regjeringen Støre?
- Det er mer og mer opplagt at det er for dårlige rutiner, for dårlig regelverk og for dårlig oppmerksomhet knyttet til dette. Politikerne vedtar lover som er fryktelig inngripende både hva gjelder rutiner og konsekvenser for privataktører, og da må man kunne forvente at de lever som de lærer.
Huitfeldt sendte selv brev til lovavdelingen i eget departement da hun ble klar over mannens trading.
- Dersom vedtak jeg hadde vært med på å fatte, viste seg å være ugyldige, ville det vært en alvorlig situasjon, sa hun på «Dagsnytt 18».