- Sanksjoner er en fare for verden

Det sier Russlands president Vladimir Putin i en tale under Eastern Economic Forum, ifølge Reuters.

AKKURAT NÅ: Dagbladet TV gir deg siste nytt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ingen vil lykkes i å isolere Russland. Det er umulig, sier president Vladimir Putin onsdag, ifølge Reuters.

I en tale under Eastern Economic Forum går Russlands president Vladimir Putin hardt ut mot Vesten. Han sier følge nyhetsbyrået Reuters at «vestlige sanksjoner utgjør en fare for hele verden», som nå i større grad snur seg mot Asia.

- Ikke tapt noe

Vesten har innført en rekke sanksjoner mot Russland som følge av krigen i Ukraina. Nå anklager Putin Vesten for å undergrave verdensøkonomien gjennom et «aggressivt forsøk» på å tre sin dominans over verden.

- Andre utfordringer av global karakter som truer hele verden, har erstattet pandemien. Jeg snakker om Vestens sanksjonsfeber, med dens frekke, aggressive forsøk på å påtvinge andre land atferdsmodeller, for å frata dem deres suverenitet og underordne dem deres vilje, sier Putin.

TALER: President Putin taler onsdag. Foto: Sergej Bobylov / TASS / AFP / NTB
TALER: President Putin taler onsdag. Foto: Sergej Bobylov / TASS / AFP / NTB Vis mer

Det mener han imidlertid ikke er noe nytt.

- Det er ikke noe uvanlig i dette. Dette er politikken som Vesten kollektivt har ført i flere tiår.

- De tar beslutninger for sikkerhetspolitikk og økonomi som ikke er langsiktige, sier Putin.

Han sier Russland ikke har tapt noe som helst som følge av deres militæraksjon i Ukraina, og framholder at alle Russlands handlinger var utformet for å styrke Russlands suverenitet og var rettet mot å «hjelpe mennesker» som bor i Donbas-regionen i det østlige Ukraina.

Erkjenner utfordringer

Han sier at Russland håndterer Vestens «aggresjon», men erkjenner at det er utfordringer.

- Vestlige land streber etter å opprettholde en tidligere verdensorden som bare er fordelaktig for dem, for å tvinge alle til å leve i henhold til de beryktede reglene som de selv har oppfunnet og regelmessig bryter, regler de hele tiden endrer for seg selv avhengig av de nåværende omstendighetene, sier Putin.

Ifølge Putin kommer den russiske økonomien seg greit gjennom det han kaller «Vestens finansielle og teknologiske aggresjoner». Samtidig erkjenner han at noen industrier og regioner opplever utfordringer, blant annet dem som er avhengige av vestlige forsyninger.

- Russlands valuta- og finansmarkeder har stabilisert seg, inflasjonen er på vei ned. Arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå, under 4 prosent. Prognoser og vurderinger av økonomien, også fra gründere, er nå mye mer optimistiske enn de var ved begynnelsen av våren. Den økonomiske situasjonen har generelt stabilisert seg. Men vi ser selvfølgelig problemer i en rekke bransjer og regioner, hos noen bedrifter i landet, spesielt de som er involvert i eksport til Europa eller som leverte produktene sine der.

Ser muligheter i Midtøsten

Putin sier Russland ser flere muligheter ved å gå inn på markeder i Midtøsten og Iran, etter at Vesten innførte omfattende sanksjoner mot landet etter Ukraina-invasjonen.

Putin sier Moskva har gjort alt de kan for å sikre at Ukraina er i stand til å eksportere korn. Han sier at problemer i den internasjonale matforsyningen trolig vil eskalere, og at en humanitær krise kan være forestående.

Han viser til at produksjonen på flere europeiske varer har stoppet opp, og mener en av årsakene er at de har kuttet båndene med Russland.

- Fattige land mister tilgang til mat. Vi har gjort alt vi kan for å sikre Ukrainas korneksport, sier Putin, som anklager EU for å ta kornet fra fattige land.

Oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer