- UD godtar ikke nedleggelse av russisk-eid selskap

Sanksjons-spill om norsk zombie-selskap

En tankflåte som er innestengt i Russland har gjort sin norske eier til et zombie-selskap. Skipene seiler for et konsern ledet av Putin-vennen Igor Setsjin.

ØVERST I PYRAMIDEN: Øverst i eierpyramiden for PB Norge as er det russiske statsoljeselskapet Rosneft, ledet av Igor Setsjin (t.v.). Her sammen med Russlands president Vladimir Putin i 2021. Foto: NTB Scanpix/Alexei Nikolsky.
ØVERST I PYRAMIDEN: Øverst i eierpyramiden for PB Norge as er det russiske statsoljeselskapet Rosneft, ledet av Igor Setsjin (t.v.). Her sammen med Russlands president Vladimir Putin i 2021. Foto: NTB Scanpix/Alexei Nikolsky. Vis mer
Publisert

Over et år etter at selskapet PB Norge as ble sendt til tvangsoppløsning for uoppfylte lovkrav, lever det videre som et zombie-selskap (zombie: en slags «levende død»).

Det skyldes særegne omstendigheter omkring selskapets flåte på 18 tankskip. Skipene er utleid til det EU-sanksjonerte Rosneft-konsernet, som også er PB Norges øverste eier.

Ifølge bostyrer Sofie Vikse vil ikke Utenriksdepartementet (UD) la verdien av skipene tilflyte de russiske eierne – noe UD ikke vil kommentere.

– UD har sagt at vi ikke kan avslutte bobehandlingen, fordi da risikerer vi at skipene går tilbake til PB Norges aksjonærer som et slags likvidasjonsutbytte, sier Vikse til Børsen.

Dermed er flokene rundt selskapet fortsatt uløst.

Revisorer skyr selskapet

Grunnen til det er at ingen norsk revisor til nå har villet påta seg revisjonsoppdraget. I over et år har selskapet lett etter revisor.

Slik Børsen har skrevet, trakk den forrige revisoren seg kort etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor.

– Ingen revisorer ønsker å ta oppdraget, selv om de har fått godkjenning av Utenriksdepartementet, sier Sofie Vikse, som er advokat i Wikborg Rein.

PERSONLIGE VENNER: «En av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn», skrev EU i sin begrunnelse for å sette Rosneft-sjef Igor Setsjin (t.h) på sin svarteliste. Foto: NTB Scanpix/Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP
PERSONLIGE VENNER: «En av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn», skrev EU i sin begrunnelse for å sette Rosneft-sjef Igor Setsjin (t.h) på sin svarteliste. Foto: NTB Scanpix/Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP Vis mer

At ingen vil ta oppdraget, har trolig sammenheng med at PB Norges øverste eier er det russiske statsoljeselskapet Rosneft. Sjefen der er Igor Setsjin, en EU-sanksjonert oligark og Putin-venn.

Ifølge begrunnelsen for å sette ham på EUs svarteliste er han «en av Vladimir Putins mest lojale og nære rådgivere, og personlige venn».

Espen Knudsen, fagsjef i Revisorforeningen, skriver til Børsen at det for revisorer er «viktig å støtte opp om intensjonene i sanksjonsregimet».

«Det kan være ønskelig å holde avstand til selskaper med nær tilknytning til den russiske stat eller personer på sanksjonslistene», skriver han, og påpeker at et selskap under avvikling kan være lite attraktivt som klient.

Innestengt i Russland

Uten revisor i så lang tid ville tvangsoppløsningen, under normale omstendigheter, måtte fullføres og selskapet slettes.

Men omstendighetene er langt fra normale. Ifølge PB Norges siste årsrapport, fra 2020, eide selskapet da 18 elve-tankskip som var utleid til et datterselskap av statsoljeselskapet Rosneft.

Verdien var oppgitt til 359 millioner kroner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller Russlands president Vladimir Putin en jævla terrorist i et nytt intervju. Video: Twitter/MSNBC Vis mer

Skipene er i praksis innestengt i Russland. Hittil har verken Vikse eller PB Norges eiere funnet en løsning på de juridiske flokene som krigen har skapt.

– Enten må vi få solgt skipene til eksterne, ikke-sanksjonerte parter, eller så må vi vente på at krigen er over, slik at sanksjonsreglene blir borte, sier Vikse.

– Fastlåst

Hun antar at skipene fortsatt er i trafikk i Russland.

Å finne en ikke-russisk kjøper til en tankflåte som er innestengt i Russland, er ingen enkel jobb.

Men også dagens situasjon er krevende, forklarer de russiske eiernes norske advokat, som ikke vil navngis.

– Akkurat nå er situasjonen fastlåst, sier han til Børsen.

Advokaten forklarer at den uklare situasjonen skaper vanskeligheter for de russiske aksjonærene i PB Norge, som leier inn skipene.

Blant annet gjelder dette forsikringsavtaler. Oppgaver som er PB Norges ansvar, og hvor skipene skal være registrert, skaper også problemer.

Venter på fred

Inntil videre har aktørene – eierne, selskapet, bobestyreren og UD – ikke annet valg enn å leve med alle uklarhetene.

– La oss si at bobestyreren oppløser selskapet: Da har du plutselig en eierløs flåte liggende inne i Russland, sier de russiske eiernes advokat.

Hvis ikke eierne bestemmer seg for å saksøke Norge – noe det foreløpig ikke er planer om – frykter han at floken kan vare lenge.

– Da kan dette vare til det er fred i Ukraina, sier han.

UDs kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde skriver til Børsen at UD ikke kommenterer enkeltsaker av denne typen.

«På generelt grunnlag kan jeg si at Utenriksdepartementet utelukkende vurderer saker opp mot sanksjonsregelverket og kan ikke treffe noen avgjørelser etter reglene for konkurs og tvangsoppløsning», skriver Lunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer