- Sanner kan instruere Norges Bank

Finansminister Jan Tore Sanner (H) har spillerom i striden om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

ÅPENT: Nicolai Tangen er nyansatt daglig leder i Norges Bank Investment Management, men det er et åpent spørsmål om han tiltrer som planlagt 1. september.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPENT: Nicolai Tangen er nyansatt daglig leder i Norges Bank Investment Management, men det er et åpent spørsmål om han tiltrer som planlagt 1. september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderingen kommer fra lovavdelingen i Justisdepartementet. Der heter det at Sanner har mulighet til å gi Norges Bank «generelle instrukser» - inkludert ansettelse av sjef for oljefondet.

Sanner skal møte sentralbanksjef Øystein Olsen senere i dag.

Sanner ba onsdag kveld om en juridisk vurdering av sitt handlingsrom overfor Norges Bank fra lovavdelingen.

Fredag formiddag ble svaret kjent og oversendt Stortingets finanskomité, som skal avgi sin innstilling i Tangen-saken klokka 15 i ettermiddag.

«Generelle instrukser»

I utredningen heter det at sentralbankloven trolig medfører «visse begrensninger i departementets adgang til å instruere Norges Bank ved ansettelse av ny oljefondssjef.»

Det er likevel et handlingsrom for finansministeren, ifølge ekspertene:

«Det er imidlertid gode holdepunkter for at sentralbankloven § 2–13 ikke generelt avskjærer muligheten for å instruere Norges Banks hovedstyre ved ansettelse av daglig leder av NBIM», heter det i utredningen.

NBIM er avdelingen i Norges Bank som forvalter oljefondet.

Tajik: En bekreftelse

Ifølge NTB heter det videre i utredningen følgende:

«Det vil antakelig være adgang til å gi generelle instrukser, også om de vil ha betydning for det konkrete ansettelsesforholdet. Det er derimot tvilsomt om det vil være adgang til å instruere om det konkrete valget om en bestemt person skal ansettes».

- Jeg vil legge lovavdelingens uttalelse til grunn med hensyn til det handlingsrommet jeg nå har i saken, skriver Sanner i et brev til Stortinget.

- En bekreftelse

Ansettelsen av hedgefondsmilliardær Nicolai Tangen er for tiden gjenstand for intens politisk oppmerksomhet, etter at Norges Banks kontrollorgan representantskapet rettet skarp kritikk mot ansettelsesprosessen.

Det utløste en åpen høring i finanskomiteen, som skal levere sin innstilling i løpet av dagen.

Saksordfører i komiteen for Tangen-saken er Aps nestleder Hadia Tajik. Hun reagerer slik på lovavdelingens vurderinger:

- Dette bekrefter det Ap har sagt hele tiden. Finansministeren kan selvsagt ha kontakt med Norges Bank, også om forhold knyttet til ny sjef for oljefondet. Dette er avgrenset til generelle instrukser, og det er det Ap har lagt til grunn når vi har gått inn i dette, sier Tajik til Børsen.

SVs finanspolitiske talspeson Kari Elisabeth Kaski er enig:

- Dette viser, som vi har sagt hele tida, at Sanner kan gripe inn og stille betingelser rundt ansettelsen av ny oljefondssjef. Vi kan ikke ha en oljefondssjef som er en vandrende interessekonflikt, og det må Sanner gjøre noe med, sier Kaski.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes følger opp:

- Dette klargjør at det som har vært Rødts syn hele veien lar seg gjøre. Nå må regjeringen rydde opp. Vi kan ikke ha en leder for oljefondet med risiko for interessekonflikter. De må elimineres. Den enkleste løsningen er at Tangen og sentralbanksjefen selv tar konsekvensene og trekker seg. Hvis ikke må Stortinget sikre at regjeringa tar grep, mener Moxnes.

Frist fredag

Lovavdelingen slår fast at den nærmere vurderingen av hvor langt instruksjonsretten strekker seg, må vurderes konkret og kan tenkes å stille seg ulikt på ulike stadier av en prosess.

Det er Norges Banks hovedstyre og sentralbanksjef Øystein Olsen som har ansvaret for ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Nylig konkluderte en juridisk utredning som Finansdepartementet bestilte fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, med at Sanner ikke har lov til å gripe inn i ansettelsen av Tangen. Konklusjonen lå tett opptil departementets egen vurdering av saken.

En samlet opposisjon mener Sanner må gripe inn i Tangen-saken, men partiene har vært uenige om hvor avgjørende den eksterne juridiske betenkningen fra Arntzen de Besche er.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer