Sanner sjekker Tangen-muligheter

Finansdepartementet har bedt om en vurdering om det er mulig å instruere hovedstyret i Norges Bank i ansettelsen av ny sjef for oljefondet, skriver DN.

NY JOBB: Nicolai Tangen tiltrer etter planen som ny oljefondssjef 1. september. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY JOBB: Nicolai Tangen tiltrer etter planen som ny oljefondssjef 1. september. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et eksternt advokatfirma er hentet inn for å vurdere hvilke muligheter departementet har. Det skriver finansminister Jan Tore Sanner (H) i et brev til Stortinget, ifølge Dagens Næringsliv.

«Departementet har for å få belyst det juridiske rammeverket ytterligere, bedt et eksternt advokatfirma om å vurdere om overordnede statsorganer har rettslig adgang til å instruere hovedstyret i Norges Bank i dets arbeid med å ansette daglig leder av bankens forvaltning av Statens pensjonsfond utland, herunder i avtaleforholdet mellom Norges Bank og Nicolai Tangen», står det i brevet.

Brevet skal etter planen oversendes til Stortinget tirsdag.

Interessekonflikter

Ansettelsen av milliardæren Nicolai Tangen som ny oljefondssjef var tema i en åpen høring i Stortinget forrige uke.

Der sa sentralbanksjef Øystein Olsen at finansminister Sanner i en telefonsamtale mellom de to, hadde gitt uttrykk for bekymring knyttet til ansettelsen av Tangen.

Bakgrunnen for høringen var en rekke kritiske merknader fra Norges Banks tilsynsorgan, representantskapet. Representantskapets leder Julie Brodtkorb sa i høringen at lover, regler og retningslinjer er brutt i ansettelsesprosessen.

Representantskapet mener videre at mulige interessekonflikter mellom Tangens private økonomi, AKO-fondene som han har grunnlagt og jobben som oljefondssjef ikke er helt ryddet av veien.

Retur til Norges Bank

Etter høringen har Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Rødt konkluderte med at Tangen ikke kan tiltre så lenge han er eier i hedgefondet AKO Capital.

KrF landet mandag på å støtte kritikken representantskapet har kommet med, men med en annen konklusjon. KrF mener at det er hovedstyret i Norges Bank som må finne en løsning.

– Vi mener representantskapets har kommet med berettiget kritikk når de peker på at det er mulige interessekonflikter og at disse er i strid med de etiske regelverket til sentralbanken. Vi forventer at risikoen for slike interessekonflikter skal bort, sier finanspolitisk talsperson Tore Storehaug til NTB.

Skatteparadis-bekymring

KrF peker på hovedstyret i Norges Bank for å løse mulige interessekonflikter.

– Stortinget skal ikke ta stilling i en konkret ansettelse i Norges Bank. Å ansette oljefondssjef er en oppgave som Stortinget har gitt til hovedstyret i Norges Bank i sentralbankloven, sier Storehaug.

Han sier Stortinget må ta stilling til brevet fra representantskapet.

– KrF deler også representantskapets uro for at arbeidet mot skatteparadis kan bli svekket. Arbeidet mot aggressiv skatteplanlegging bør heller styrkes fra Norges side, sier han.

– Det er viktig at Stortinget kan samle seg bredt i denne saken. Det skal vi bidra til fra KrFs side i de videre samtalene med de andre partiene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer