Nordea-topp om Sindre Finnes

Sår tvil om Finnes-tall

Nordea-direktør Robert Næss savner nøkkel-informasjon om Sindre Finnes' børshandel. Han mener det gjør det vanskelig å ettergå Høyres opplysninger om Finnes' gevinster.

INHABIL: På en pressekonferanse kort etter valget opplyste Erna Solberg at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med sin ektemann Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer
Publisert

Ei uke etter valget har Høyre hendene fulle med saken om Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes. Ved å handle i aksjer gjorde Finnes kona inhabil mens hun var statsminister.

Nå får partiet kritikk for lista over Finnes' aksjehandler, i selskaper som Hydro og Kongsberg Gruppen.

I tillegg til «vanlige» aksjer, gjorde Finnes også andre typer handler.

- Høyre har ikke opplyst verdiene av disse verdipapirene, men bare antall papirer han har kjøpt og solgt, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til Dagbladet Børsen.

Han mener opplysningene om Finnes' gevinster dermed blir vanskelige å ettergå.

Høy risiko

Enkelt sagt kjøpte Finnes verdipapirer hvor han veddet på at aksjer skal opp eller ned. De kalles henholdsvis for «bull»- og «bear»-papirer.

Å vedde på at en aksje skal ned ( «bear») er også kjent som «shorting» eller «shorthandel».

- Det som er veldig spesielt, er at Finnes ikke bare har shortet, men også har hatt mange bull-transaksjoner på samme dag, sier Næss.

Han forklarer at det som er spesielt med dette, er at sjansen for både tap og gevinst er mye større i bear- og bull-papirer, enn ved å investere samme sum i vanlige aksjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.