Nord Stream

Sår tvil om ny teori

Dansk ekspert sår tvil om den amerikanske Nord Stream-teorien.

SABOTERT: Gassledningene Nord Stream 1 og 2. Foto: AFP/NTB/DANISH DEFENCE
SABOTERT: Gassledningene Nord Stream 1 og 2. Foto: AFP/NTB/DANISH DEFENCE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryktene og anklagene har florert etter at det ble oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream den 27. september i fjor.

Tirsdag fikk saken igjen stor oppmerksomhet da The New York Times publiserte en artikkel der ikke navngitte kilder sier at etterretning forelagt for amerikanske myndigheter peker på muligheten for at en proukrainsk gruppe kan ha stått bak angrepet mot kablene.

Nå går Peter Viggo Jakobsen, førsteamanuensis ved det danske forsvarsakademiet, ut i den danske avisa BT og sår tvil om det som blir presentert i den amerikanske storavisa.

Ønsker å deeskalere konflikten

Han peker på at historien virker svært beleilig for amerikanerne og han tror ikke det er tilfeldig at USA går ut med denne historien i New York Times nå.

- De prøver å vise at det ikke er Ukraina. De sier de ikke tror regjeringen har noe med det å gjøre. Samtidig prøver de tydeligvis å si at det ikke er russerne heller, sier Jakobsen.

Den amerikanske etterretningen antyder nemlig at en proukrainsk-gruppe kan stå bak, men at de ikke kan knyttes til ukrainske myndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer