Nord Stream

Sår tvil om ny teori

Dansk ekspert sår tvil om den amerikanske Nord Stream-teorien.

SABOTERT: Gassledningene Nord Stream 1 og 2. Foto: AFP/NTB/DANISH DEFENCE
SABOTERT: Gassledningene Nord Stream 1 og 2. Foto: AFP/NTB/DANISH DEFENCE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryktene og anklagene har florert etter at det ble oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream den 27. september i fjor.

Tirsdag fikk saken igjen stor oppmerksomhet da The New York Times publiserte en artikkel der ikke navngitte kilder sier at etterretning forelagt for amerikanske myndigheter peker på muligheten for at en proukrainsk gruppe kan ha stått bak angrepet mot kablene.

Nå går Peter Viggo Jakobsen, førsteamanuensis ved det danske forsvarsakademiet, ut i den danske avisa BT og sår tvil om det som blir presentert i den amerikanske storavisa.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Ønsker å deeskalere konflikten

Han peker på at historien virker svært beleilig for amerikanerne og han tror ikke det er tilfeldig at USA går ut med denne historien i New York Times nå.

- De prøver å vise at det ikke er Ukraina. De sier de ikke tror regjeringen har noe med det å gjøre. Samtidig prøver de tydeligvis å si at det ikke er russerne heller, sier Jakobsen.

Den amerikanske etterretningen antyder nemlig at en proukrainsk-gruppe kan stå bak, men at de ikke kan knyttes til ukrainske myndigheter.

Jakobsen antyder at den historien passer godt om man ønsker å deeskalere konflikten i Ukraina.

- Jeg ser en interesse i å holde krigen begrenset, unngå å skylde på Russland for noe de kanskje ikke har gjort og unngå splittelse i alliansen som støtter Ukraina. Det er en diplomatisk konklusjon som gjør det lettere å slutte fred, sier Jakobsen.

Man legger altså ikke skylden på verken Zelenskyj eller Putin.

Et nytt intervju med Nord Stream-«avslører» Seymour Hersh på kinesisk statseid TV vekker stor oppmerksomhet i Kina. Video: CGTN Vis mer

Norsk skepsis

Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, fortalte Dagbladet tirsdag han mener man ikke kan ta opplysningene som kommer fram for god fisk - i hvert fall ikke på nåværende tidspunkt.

- Spørsmålet er hva slags etterretning som ligger til grunn. Er det i hovedsak vurderinger, eller er det informasjon fra allierte i tjeneste i Europa, eller er det belagt med faktiske bevis som tyder på hvem som står bak dette? spør han, og fortsetter:

- Det er fortsatt veldig mye som er ubesvart.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, uttalte seg om de nye opplysningene under et pressemøte tirsdag kveld.

- Situasjonen er den at det vi vet er at det har vært et angrep, at det var sabotasje, og at det er et veldig alvorlig angrep mot kritisk infrastruktur for Europa. Men det er pågående undersøkelser og etterforskninger, og jeg tror det er galt å spekulere på hvem som står bak, inntil de undersøkelsene og etterforskningene er avsluttet, sa han da.

Ukraina nekter

Like etter klokka 18.30 tirsdag kom også president Zelenskyjs rådgiver Mykhajlo Podoljak med en uttalelse:

- Kyiv er absolutt ikke involvert i Nord Stream-angrepet. Vi har ikke noen info om hva som skjedde, sa han ifølge Reuters.

Russland på sin side mener det viser behovet for en internasjonal gransking.

- Dette beviser at vårt initiativ for en internasjonal etterforskning i regi av FNs generalsekretær er på sin plass, sier Russlands viseambassadør til FN, Dmitrij Poljanskij, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer