Strømkrisa:

Sår tvil om strømgrepet: - Svært uklart

Energiekspert Andreas Thon Aasheim mener regjeringens forslag for å sikre fyllingsgraden i norske vannmagasiner kan vise seg umulig for staten å gjennomføre.

I DET BLÅ: Regjeringen ser på flere tiltak knyttet til strømprisene, men ikke alle tror disse er mulige å gjennomførre. Her er olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB
I DET BLÅ: Regjeringen ser på flere tiltak knyttet til strømprisene, men ikke alle tror disse er mulige å gjennomførre. Her er olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Det framstår svært uklart på hvilket hjemmelsgrunnlag staten kan gjøre dette, sier kommersiell direktør i Cloudberry Clean Energy, Andreas Thon Aasheim, til Dagbladet Børsen.

I begynnelsen av august bekreftet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagbladet at de var i gang med å se på nye krisetiltak knyttet til strømprisene.

Blant Aaslands forslag er tiltak som det kan vise seg umulig for staten å gjennomføre, forklarer Aasheim til Dagbladet.

- Ikke uproblematisk

Et av krisetiltakene regjeringen ser på, er tiltak som sikrer at fyllingsgraden i magasinene ikke går for lavt.

Men hvordan dette eventuelt kan løses, har Olje- og energidepartementet foreløpig ikke spesifisert.

I sin ferske rapport fra reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) til Olje- og energidepartementet, heter det at «ett tiltak det kan være aktuelt å utrede nærmere, er å ilegge restriksjoner på vannmagasindisponeringen til de enkelte produsenter».

Samtidig understrekes det at tiltakene mot kraftprodusenter og deres vanndisponering som nevnes i rapporten, ikke er tilstrekkelig utredet og at deres besvarelse er en «enkel vurdering» gitt den korte tidsfristen fra eget departement.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.