Som følge av rentehevingene fra USAs sentralbank (Fed), grepet som altså skal kvele prisveksten, er økonomien på full fart mot et tilbakeslag.
Det mener i alle fall to kjente milliardærer, Bill Gross og Jeffrey Gundlach.
- De økonomiske motvindene bygger seg opp. Vi har snakket om dette en stund, og jeg tror at resesjonen er her om noen måneder, advarer Gundlach, toppsjef i investeringsselskapet Doubleline, ifølge Bloomberg.

- En katastrofe
En resesjon er ofte definert som et varig tilbakeslag for økonomien.
- Vær forsiktig. Resesjonen kommer snart, advarer Gross, som er medgrunnlegger av investeringsgiganten Pimco, ifølge Markets Insider.
- Sårbar for ytre sjokk
Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, mener det er forhold som peker mot at USA kan dyttes inn i en resesjon.
- Veksten i USA i fjerde kvartal var ganske svak. Så vidt over null. Når veksten er så lav, er man sårbar for ytre sjokk, sier han til Børsen.
I februar mente Fed at inflasjonen var på vei ned, påpeker Johansen, noe som også hadde gjort at markedene steg mye i januar.
Men så kom det arbeidsmarkedstall for januar som var veldig sterke.

Superriking (47) død av kreft
- Da ble folk bekymret for om inflasjonen ikke kom ned så fort som antatt likevel. Man skjønte i februar at enten får vi en akselerasjon i veksten, og at rentene da må opp, eller at inflasjonen går ned, og veksten blir lav. Vi får ikke begge deler.
Et stort problem
Så kom den famøse kollapsen i Silicon Valley Bank, som vakte oppsikt verden rundt.
- Da ble det åpenbart for mange at stigende renter i 2022 har gitt tap for en del regionalbanker som hadde investert i lange statsobligasjoner. Dette førte til sparepengeflukt fra disse bankene. Da får de et likviditetsproblem, sier Danske Bank-strategen.

Frykter ny finanskrise: - Gjør noe umiddelbart!
Dersom bankene har problemer med å betale tilbake pengene til kundene, kan de imidlertid låne pengene av Fed i stedet.
- Men å låne de pengene av Fed koster 4-5 prosent, i stedet for 0,5 prosent. Det er et stort problem. Og derfor er det mange regionalbanker som gjør det de kan for å overleve på kort sikt. De slutter å låne ut penger.
Det var grunnen til at sentralbanksjef Jerome Powell ved forrige møte antydet at de ikke trenger å heve renta like mye som før SVB-kollapsen. Dette fordi bankenes innstramming gjør en del av jobben, ifølge Johansen, som konkluderer:
- Poenget er at strammere utlånsregler, på toppen av den lave veksten i fjerde kvartal, antakeligvis er nok til å dytte USA inn i en resesjon.
Sikkert resesjonstegn
Som Børsen har omtalt, regnes en «invertert rentekurve» som et sikkert tegn på at nedgangstidene nærmer seg.
Det hele dreier seg om statsobligasjoner, som er verdipapirer utstedt av staten som investorer kan kjøpe. Det er i realiteten et lån til staten.
Disse obligasjonene har forskjellig varighet, og vanligvis vil en obligasjon på ti år ha høyere renter enn en obligasjon på to år.

Fant 127 kvalte griser: - Dypt ulykkelig
Når det motsatte skjer, og de toårige obligasjonene har høyere rente enn de tiårige, da har rentekurven «invertert».
Johansen viser til at rentekurven har vært invertert i ni måneder nå. Historisk sett tar det mellom 6-18 måneder fra kurven inverteres til resesjonen inntreffer.
- Rød alarm
Gundlach peker på at gapet mellom rentene på toårige og tiårige statsobligasjoner har krympet fra 107 til 40 basispunkter de siste ukene.
Han bemerker også at rentene på toårige statsobligasjoner og de med lengre løpetid nå er godt under Feds rente.
- Rød alarm som signaliserer resesjon, hevder han ifølge Markets Insider.
Nå kan Fed være i ferd med å pakke ned rentevåpenet. Johansen sier at den amerikanske renta nå er på toppen, dersom man skal tro markedene.
- Markedet priser 50/50 for en renteheving til i USA, men da er du i alle fall på toppen, sier han.

Advarer: - Må være forberedt
- Bør vi i Norge være bekymret for en eventuell resesjon i USA?
- Både og. Ja, lavere vekst i USA er viktig, siden det er det største økonomiske lokomotivet i verden. Deretter kommer vekst i Kina og Europa. Det er den ene siden. Det andre er at lavere rente ute er positivt for norske kroner. Det er så svak krone, delvis fordi rentene er blitt like ute og her. De europeiske rentene og de norske rentene vil være like de neste to åra. Det har bidratt til den norske kronesvekkelsen, sier han og legger til:
- Hvis det blir lavere rentekurver andre steder, er det positivt for den norske krona. Så er det negativt for oljeprisen med en resesjon.