SAS tas av børs:

SAS-aksjonærene mister alt:
- Oppsiktsvekkende

Tirsdag kveld orienterte SAS om flyselskapets økonomiske situasjon. Der kom det blant annet fram at selskapet går av børs, og at 250 000 aksjonærer mister alt.

NYE EIERE: SAS har lykkes i å hente inn nesten 13 milliarder svenske kroner. Video: NTB-TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld ble det kjent at SAS ville avholde en pressekonferanse tirsdag kveld, der de varslet at de ville komme med nyheter rundt selskapets pågående kapitalinnhentingsprosess.

Like før pressekonferansen klokka 18.00 slapp selskapet en pressemelding, der det står at SAS har lykkes i å hente inn nesten 13 milliarder svenske kroner, og at de har fått nye eiere.

De nye eierne er:

  • Air France-KLM
  • Fondet Castlelake
  • Fondet Lind Invest
  • Den danske stat

Går av børs

Selskapet melder også at de går av børs. Det betyr at aksjonærene mister alle verdiene de hadde.

Det er forventet at det vil skje i løpet av andre kvartal 2024.

Det er også meningen at SAS skal bli en del av SkyTeam Alliance, som Air France-KLM er en av grunnleggerne av. SAS vil samtidig forlate Star Alliance, melder selskapet, om prosessen blir godkjent.

- Denne investeringen er en viktig milepæl i vår SAS Forward-plan, og viser at våre nye investorer tror på SAS og vårt potensial til å fortsette å være i forkant i luftfartsindustrien i mange år framover, sier SAS-sjef Anko van der Werff i meldingen.

OVERRASKET: Flyanalytiker i WinAir, Hans Jørgen Elnæs. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OVERRASKET: Flyanalytiker i WinAir, Hans Jørgen Elnæs. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Meget oppsiktsvekkende

Flyanalytiker i WinAir, Hans Jørgen Elnæs, sier til TV 2 at kveldens nyheter er oppsiktsvekkende.

- Det kom ganske overraskende på meg fordi Air France-KLM er den tredje største luftfartskonstellasjonen i Europa. De er i en annen allianse enn SAS, sier Elnæs til TV 2, og legger til:

- Det er meget oppsiktsvekkende.

Til Børsen sier Elnæs at han tror Air France-KLM kan bli en god eier for SAS.

- Skandinavia er et veldig viktig marked for disse selskapene, og det er trolig derfor de har valgt å gå inn med så mye kapital. Dette kan vi nok se på som en del av konsolideringen av luftfarten i Europa, påpeker han.

Elnæs utelukker imidlertid ikke at SAS' varslede exit fra flyselskapsambandet Star Alliance kan få konsekvenser for selskapets EuroBonus-system.

- Jeg er helt sikker på at det vil bli tatt grep som tar vare på medlemmenes EuroBonus-poeng, slik at de blir tilgjengelige i SkyTeam. Her må vi vente og se hvordan markedet reagerer, sier han.

Flyanalytikeren tror også at SAS vil få beholde merkevaren sin til tross for at Air France-KLM går inn som storeier.

PRESENTERTE NY PLAN: SAS-sjef Anko van der Werff. Foto: Lars Schroeder/TT News Agency/Reuters/NTB
PRESENTERTE NY PLAN: SAS-sjef Anko van der Werff. Foto: Lars Schroeder/TT News Agency/Reuters/NTB Vis mer

Må kvitte seg med gjeld

SAS er under konkursbeskyttelse i USA, en såkalt chapter 11-prosess, mens de forsøker å hente ny kapital og slette gjeld.

Målet har vært å skaffe minst 9,5 milliarder svenske kroner i friske midler. Fristen for å legge inn bud var i forrige uke.

Utfordringene for selskapet framover blir å kvitte seg med gjeld og gjennomføre den såkalte SAS forward-planen for kostnadskutt. Slik planlegger SAS å holde seg på vingene når konkursbeskyttelsen i USA opphører, noe som trolig skjer tidlig neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer