SAS boikotter alkoholgigant

Flyselskapet bekrefter at alkoholprodusenten Bacardi er kastet ut av sortimentet.

KASTET PÅ DØR: Alkoholprodusenten Bacardi har havnet på ukrainske myndigheters svarteliste. Det får konsekvenser. Foto: Richard Jones / REX / NTB
KASTET PÅ DØR: Alkoholprodusenten Bacardi har havnet på ukrainske myndigheters svarteliste. Det får konsekvenser. Foto: Richard Jones / REX / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag skrev Børsen at verdens største privateide spritprodusent hadde havnet på ukrainske myndigheters svarteliste. Bakteppet er at Bacardi fremdeles er operative i Russland, og dermed støtter Russlands krigføring i Ukraina.

Nå tar SAS grep. Flykjempen har som kjent stått fjellstøtt i Freia-debatten og er et av selskapene som fremdeles boikotter Mondelez-produkter.

- SAS har som kjent valgt å ta produkter fra selskaper på Ukrainas offisielle liste ut av sortimentet. Vi hadde Bacardi-produkter i enkelte lounger og noen i vårt om bord-sortiment, og disse ble raskt tatt bort da Bacardi ble lagt til Ukrainas liste. Det betyr at vi per i dag ikke har Bacardi hos oss, opplyser pressesjef i SAS, Tonje Sund, til Børsen.

Uklart fra Strawberry

Selskaper som havner på den mye omtalte og etter hvert enorme lista er dem som Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet (NCAP) mener direkte eller indirekte støtter Russlands krigføring i Ukraina.

Petter Stordalens Strawberry bestemte seg tidlig - i likhet med SAS - for å boikotte Freia-produkter da Mondelez havnet på Ukrainas svarteliste. Overfor Børsen forklarer pressekontakt Geir Økland at det ikke er tatt en beslutning om eventuell boikott av Bacardi.

- Dette er bare noen dager siden dette ble offentliggjort, så vi vil nå starte våre egne undersøkelser, sier han til Børsen.

Håver inn

I sin begrunnelse for Bacardi-boikott, viser NCAP til at en rekke kjente, internasjonale alkoholprodusenter har trukket seg fra det russiske markedet etter invasjonen. Det har igjen «redusert konkurransen og skapt muligheter for de som ble igjen».

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

I 2022 skal Bacardis russiske avdeling ha økt inntektene med hele 8,5 prosent. Nettoresultatet økte fra 1,5 milliarder rubler til 4,7 milliarder rubler.

«Etter Russlands invasjon av Ukraina annonserte Bacardi at de ville stanse eksporten til Russland, og stoppe med investeringer i reklame, men denne delen forsvant seinere fra selskapets offisielle pressemelding. Derfor har selskapet fortsatt å tilby sine produkter til Russland for millioner av dollar, og ser nå etter nye ansatte ved å publisere stillingsannonser», heter det i uttalelsen fra NCAP.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer