SAS får milliardlån

- Vi er veldig fornøyde.

KRISELÅN: SAS får et kriselån på 3,3 milliarder svenske kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRISELÅN: SAS får et kriselån på 3,3 milliarder svenske kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS opplyser i en pressemelding at de tirsdag morgen er garantert en kredittgaranti på 3,3 milliarder svenske kroner. 90 prosent av dette er garantert gjennom danske og svenske myndigheter.

- Vi er veldig fornøyde med at vi har fått en kredittgaranti fra danske og svenske myndigheter. Det styrker vår økonomiske situasjon i en vanskelig periode der flesteparten av flyene våre står på bakken, sier finansansvarlig i SAS, Torbjørn Wist, i pressemeldingen.

Det heter videre i pressemeldingen at de fortsetter dialogen med norske myndigheter i håp om å skaffe ytterligere 1,7 milliarder i lån.

Norske myndigheter har tidligere gitt SAS en lånegaranti på 1,5 milliarder norske kroner.

Nær halvparten må gå

Nyheten kommer ganske nøyaktig én uke etter at det ble kjent at SAS skal nedbemanne 5000 piloter og kabinpersonell som følge av den alvorlige situasjonen selskapet står i. Rundt 1300 av dem som skal kuttes er norske ansatte.

- En svart dag, sa leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, til Børsen den gang.

Selskapet er i likhet med resten av luftfarten, og reiselivsnæringen for øvrig, brutalt rammet av coronapandemien. Nedstengingen av land for å begrense coronasmitten har vært nær global. Det har også sørget for at et klart flertall av verdens fly har blitt stående på bakken, og at mange flyselskaper de siste ukene har stått på stupet av konkurs.

- Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge, sa SAS-sjef Rickard Gustafson kort tid før milliardgarantien ble varslet av svenske og danske myndigheter i mars.

De to landene gikk sammen om å stille garantier for tre milliarder svenske kroner til det kriserammede flyselskapet. Lånet som nå kommer er dermed litt høyere enn det som ble lovet.

SKUFFENDE: TV-fotograf Truls Ørmen Elingsen fikk seg litt av et sjokk, da han var på jobbrelatert reise med SAS. Reporter: Christian Wehus. Video: Truls Ørmen Elingsen Vis mer

Skal kutte kostnader

Gigantlånet måtte også godkjennes av EU-kommisjonen, som har vurdert krisepakke opp mot unionens regler for statsstøtte.

- Framover vil vi fortsette arbeidet med å redusere kostnader, samt søke ytterligere støtte fra myndigheter i de skandinaviske landene, for å sørge for at SAS fortsetter å være den ledende leverandøren av kritisk flyinfrastruktur i Norge. Som en del av dette vil vi videreføre vår dialog med den norske regjeringen, for å kunne få tilgang til opptil 1,7 milliarder kroner ekstra statsgarantert finansiering, sier Wist.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer