SAS' finansdirektør: - Dette er småpenger

- En start, men på ingen måte godt nok, sier SAS' finansdirektør Torbjørn Wist om regjeringens krisetiltak.

SAVNER AVGIFTSKUTT: - Det som mangler er et kutt i arbeidsgiveravgiften, kutt i CO2-avgiften - som er en særnorsk skatt på toppen av det vi betaler i EU-avgifter - og det siste er en eller annen form for finansiell støtte til flyselskaper som trenger dette ut fra et likeverdig prinsipp, sier SAS' finansdirektør Torbjørn Wist. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAVNER AVGIFTSKUTT: - Det som mangler er et kutt i arbeidsgiveravgiften, kutt i CO2-avgiften - som er en særnorsk skatt på toppen av det vi betaler i EU-avgifter - og det siste er en eller annen form for finansiell støtte til flyselskaper som trenger dette ut fra et likeverdig prinsipp, sier SAS' finansdirektør Torbjørn Wist. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS' finansdirektør Torbjørn Wist er fornøyd med at regjeringen har forstått at luftfarten er inne i en veldig kritisk periode.

Han er derimot ikke veldig fornøyd med tiltakene regjeringen la fram fredag.

- Det er en start, men på ingen måte godt nok i den store sammenhengen, sier Wist til Dagbladet.

Grunnen til det er at avgiftene til Avinor og flypassasjeravgiften i hovedsak avhenger av volumet.

- Småpenger

Nå da volumet på passasjertrafikken har krympet kraftig, betyr det derfor tilsvarende lite å slippe å betale disse avgiftene.

- Sånn sett vil ikke dette hjelpe eller i stor grad motvirke det inntektsbortfallet vi har, forklarer Wist.

- Dette er småpenger, om vi sammenlikner med den store nedgangen i inntektene, sier han.

At dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering reduseres til to dager, ser Wist positivt på.

- Det som mangler er et kutt i arbeidsgiveravgiften, kutt i CO₂-avgiften - som er en særnorsk skatt på toppen av det vi betaler i EU-avgifter - og det siste er en eller annen form for finansiell støtte til flyselskaper som trenger dette ut fra et likeverdig prinsipp, sier Torbjørn Wist.

- Ser på flere tiltak

Som eksempel på en slik støtte sier han at staten kan stille opp som garantist for banker som i dag kvier seg for å låne penger til flyselskapene.

Wist svarer slik på om SAS har behov for dette:

- Vi har jobbet i lang tid for å ha en god kontantposisjon, så det gjør at vi er mye mindre presset på det punktet, sier han.

- Vil dere få mer seinere, enn det regjeringen har kommet med i dag?

- Vi har ikke fått andre signaler enn det som kom på pressekonferansen, at de ser på en lang rekke tiltak, sier Torbjørn Wist til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer